• Het staal bleek bordkarton

  Posted on januari 9, 2013 by in extern
  De enige toren die nog overeind staat in IJsselstein

  De enige toren die nog overeind staat in IJsselstein

  Het stadje IJsselstein, reeds in 1279  genoemd toen het in het bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel, werd omstreeks 1390 ommuurd. Dat mocht evenwel niet baten, want in 1418 werd het verwoest door de Utrechters. Ietwat traag, te weten 595 jaar later, beter bepaald 8 januari in het jaar Onzes Heren 2013, trachtte een legertje van acht in roestvrij staal geharnaste ridders (maar het kunnen ook hun blinkende voertuigen geweest zijn die zo glommen) de oude bisschopsstad opnieuw te belegeren. Maar ho! Treedt terug, gij fielten! Het Utrechtse legioen deed zijn historische plicht. De indringers werden met gespierde hand teruggeslagen. Het staal bleek bordkarton. Zes der IJsselsteiners sneefden ter plaatse, twee bleven onder het wapengekletter in leven maar waren evenmin bij machte de vijand uit te schakelen. Wij laten de geschiedschrijving thans over aan chroniqueur Bertrand Weegenaar:

  De krachten van onze tegenstander waren al bekend. Ze verloren in deze competitie al met 8–0. Er werd ons vanavond verzekerd dat dit niet kwam door afwezigheid.

  Wij willen, nee wij eisen promotie dus een ruime, meer dan ruime overwinning was noodzakelijk. Om kwart voor 8 zat bijna iedereen aan het bord. Traditiegetrouw verscheen Jan als laatste, maar leek ook als eerste de stukken met een punt op te kunnen ruimen. Pf6+ en helemaal uit zal nog wel eens door het hoofd spoken. Jan zag een damewinst met Pb4 en gaf zomaar een paard weg. Hij moest er nog ruim een uurtje extra voor schuiven, maar het kwam goed.

  Na niet al te lange tijd stonden we op bord 2 tot 4 een pion voor, zat Wim gezellig te drukken op f2 en begon Harry uit zijn zelfgekozen egelwinterslaap te komen (eindelijk c4 na g3, b3, d3 etc.) Jan Maarten bleek de taaiste tegenstander te hebben. Het zag er rooskleurig uit.

  Rond een uur of tien vielen de eerste koningen om. Ton kon weer een punt bijschrijven in zijn Oerang Oetangkroniek (b4, a4 en h4 binnen 10 zetten, brrr), Wim converteerde alle plussen op de f-lijn met een mooie combie en ook Harry was klaar. Pim had inmiddels de vrede getekend (ik heb de partij niet helemaal meegekregen maar ik zag een ruime plus aan zijn kant van de Draak).

  Bord 1, 2 en 3 waren nog aan het spelen. Peter had moeite om zijn pluspion om te zetten. Een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander loste snel alle problemen op.

  Jan Maarten zette druk om in een pluspion. Het lastige toreneindspel werd door zijn tegenstander makkelijk opgegeven. Met een 5,5–0,5-achterstand duidelijk geen zin.

  Als laatste bleef Bertrand zitten. Op drie momenten in de partij Db3 gespeeld in een Catalaan en drie keer minder en niet goed. Rond de 20ste zet had ik moeten winnen, rond de 30ste zet verliezen en het remise voorstel van mijn tegenstander bleek ook volgens Stockfish gerechtvaardigd. Tsja, als je zo goed staat en niet wint. Nou ik zal de energie bewaren voor een belangrijker punt. 7–1 de uitslag. We verwachten IJsselstein volgend jaar terug in de biljart- of damcompetitie.

  Dé pot voor Oud Zuylen 4 wordt thuis, 2 april, tegen Giessen–De Linge 3. We verwachten massale steun. Worden jullie onze negende pion? Als we die winnen (en geen rare steken laten vallen) worden we kampioen!

  SGS 2e Klasse 2012/2013, 2D:

    Oud Zuylen 4 IJsselstein 2 7 1
  1. J.M.C. van den Boogaart N.C. van Gils 1 0
  2. B. Weegenaar (Bertrand) H. van Vlodrop 0,5 0,5
  3. P. Hoogakker (Peter) J. van Gils 1 0
  4. T. Mackaaij (Ton) A. Temmink (Arjan) 1 0
  5. P.L. Gentenaar M.A. van Rosmalen 0,5 0,5
  6. H. Thorig F. Steemers (Frank) 1 0
  7. W.J. van Hoek (Wim) G.A. van der Krift 1 0
  8. J.C. Ackerman (Jan) J. Milani 1 0

Comments are closed.