• Oud Zuylen 2 geflatteerd verslagen

  Posted on november 2, 2013 by in extern, partijen

  ExtinctDodoBird

  De rond 1690 uitgestorven dodo. De naam van de vogel komt van ‘dodaars’ vanwege het dotje veren op de kont van de vogel.

  Op Allerheiligen, 1 november, speelde ons tweede team een uitwedstrijd tegen Moira-Domtoren 1. Huib: “Als dappere dodo’s hebben we gevochten voor wat we waard waren, maar het heeft niet mogen baten. Jan Maarten, Huib, Wout en Anton speelden remise. Erik, Bertrand, Frank en Pim verloren.” 6-2 voor Moira-Domtoren dus. De opkomst van het publiek was opvallend: maar liefst vier Oudzuylenaren durfden zich in Rode-Kruisgebouw aan de Koningsweg te vertonen: Jaap, Frans, Guus en Alwin.

  (een verslag van Bertrand Weegenaar) Een teamwedstrijd beginnen met de houding “ze zijn toch veel sterker” blijkt weer eens self-fulfilling profecy te zijn . De uitslag lijkt dit uitgangspunt te staven. Maar ik vind dat onzin. Anders kunnen we nu vast beter in de degradatie modus zitten en “ieder voor zich” te spelen.
  Dit seizoen staat voor mij in het teken van leren. Leren spelen tegen doorgaans gelijkwaardige en sterkere tegenstanders. Dat is anders dan vorige seizoenen. Daar komt, extern, het Fischer-tempo bij. In het klassieke tempo had mijn tegenstander niet gewonnen!
  Mijn resultaat vanavond komt voort uit de teamgedachte. Ik heb doorgespeeld in een stelling waarin ik remise had kunnen afdwingen. Dat was de vorige wedstrijd ook succesvol. Op het moment dat ik behoorlijk beter, maar niet gewonnen stond, waren veel partijen nog bezig. Wout had, veels te makkelijk is mijn inschatting, remise overeengekomen, en Erik was van het bord geschoven. Daar stonden kansrijke middenspelen van Frank en Huib tegenover. Anton ging ruim de goede kant op. Pim stond slecht, in tijd en op het bord. Jan Maarten stond meen ik gewonnen. Dit was zijn stelling:

  Dan mijn witpartij tegen Tjerk Hacquebord. Opening ok, middenspel dikke ok, afronden ruim onvoldoende. Twee slechte zetten met 23. f4 (hoe haal je het in je hoofd(?)) en 49.e3? Als ik hier de toren op d5 had gelaten en op de damevleugel actief was geworden was er niets aan de hand geweest. Het Fischer tempo had dan zijn positieve werk gedaan.

  De echte kansen in de partij: Dames ruilen op de 22ste zet. Ik vond alleen de kansen die zwart op de b-lijn zou kunnen krijgen wat eng.
  Slaan op e5 op de 31ste zet. Wint een pion.
  f5 op de 34, 35 en 36ste zet. Had veel betere kansen gegeven.

  (nawoord van Frank Tempelman) Ik liet in goede stelling een aanval over me komen, onderschatte die en ging ten onder, Anton en Huib wisten niet verder te komen dan remise, dus de conclusie dat er veel meer had ingezeten dan deze forse nederlaag is meer dan gerechtvaardigd… De uitslagen:

  Moira-Domtoren 1 Oud Zuylen 2 6-2
  1. J. van Renswoude (Jeffrey) J.M.C. van den Boogaart (Jan Maarten) ½-½
  2. A. ten Hertog (Albertus) H.G. Olij (Huib) ½-½
  3. L.A. Verweij (Kees) W. van Goor (Wout) ½-½
  4. C. Schoppen (Casper) E. Corneth (Erik) 1-0
  5. T. Hacquebord (Tjerk) B. Weegenaar (Bertrand) 1-0
  6. A. Carretero de Jong (Antonio) F. Tempelman (Frank) 1-0
  7. K.T. Rose (Tom) P.L. Gentenaar (Pim) 1-0
  8. P.H. Verlinde (Philip) A. van der Kolk (Anton) ½-½

2 Responses so far.

 1. Bertrand schreef:

  Dodo’s? Die zijn uitgestorven en wij zaten toch springlevend achter het bord. Erik is met boter en suiker verschalkt door een klein kereltje. Dat zal de jeugdleider pijn doen. Maar we hadden betere kansen dan de 6 – 2 doet vermoeden. Ik kom er in een analyse nog op terug!

 2. Erik schreef:

  Nee hoor Bertje, de pijn? is alweer geheeld met een 2de ronde overwinning in Haarlem…

  Overigends is “dat kleine kereltje” een groot talent en misschien wel hun beste speler. Onze Jaap heeft er zelfs recentelijk nog tegen verloren. Niks waar je je voor hoeft te schamen. Ik verheug me nu al op weer zo’n geweldige analyse!