• Oud Zuylen 1 – Utrecht 2: gelijkspel

  Posted on oktober 10, 2015 by in knsb
  De drie M's: Marijke, Marc en Marcel

  De drie M’s: Marijke, Marc en Marcel

  Zoals gezegd zouden beide clubs elkaar niet met fluwelen handschoenen aanpakken. De sportieve plicht riep en het werd een enerverende confrontatie. De stand bleef een tijdje op 2,5-2,5 hangen na remise van Bertrand en winst van Arie en Babis (wat speelt onze oude Griek toch goed!) en verlies van Jan Maarten. De laatste kloeg enigszins over het feit dat hij de openingsvariant niet goed voorbereid had. Voor de kenners: het was hetgeen in Duitsche openingsboeken “die Zentralvariante der Slawische Verteidigung” wordt genoemd, bekend uit de beide matches om het wereldkampioenschap Euwe – Aljechin (1935 en 1937). Het gaat om 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 dxc4 5.a4 Lf5 6.Pe5. De grote Polugajevski zei hierover: “Die Variante hat ihre Popularit?t bis heute nicht eingeb??t.” En zelfs op ons, bepaaldelijk geen grootmeesterniveautje, komt die variant geregeld op het bord.

  Genoeg hierover. Het leven ging verder. Jaap, die naar eigen zeggen de laatste tijd ietwat te veel had geschaakt, maakte een foutje tegen Mark Schwartz en verloor. Zoals Bertrand opmerkte: 2-0 voor de familie Schwartz. Een unieke situatie: vader in het ene team, zoon in het andere. Ze zaten toevallig ruggelings, een malle toestand. Of er ruggespraak plaatsvond, is niet bij de VN-waarnemer bekend.

  Dirk won van Harm-Theo Wagenaar en Huib ging ten onder tegen de enige dame onder de spelers: Gillian Visschedijk. Zij was overig niet de enige aanwezige vrouw (dat moeten we af en toe benadrukken – schaken is nog altijd overwegend een mannenaangelegenheid, maar er is toch een positieve ontwikkeling gaande, zeker bij de jeugd). Marijke en Judith waren er ook. Er was sowieso meer publiek dan voorheen – onze oproep op deze website en Facebook blijkt goed uit te pakken. En waarom niet? Waarom zou zo’n thuiswedstrijd niet een joyeuze middag kunnen zijn? En de NS had nog niet eens extra bussen ingezet. Exact om vier uur, bestelde Leo Keijzer een hoppig biertje en riep: “Het is bieruur. Het is weekend, mensen!”Judith zat gezellig te vluggeren met een landgenoot van Babis, die ook al zo sterk was. En zelfs Jan Poppelaars kwam kijken.

  Intussen, in de speelzaal… Het stond 3,5-3,5, toen Marcel en Marc Speijers in de tijdnoodfase een eindspel aan het uitvechten waren. Huib vond 4-4 een mooie uitslag in het kader van de verbroedering tussen OZ en SCU en toen hij zag dat Marcel nog winstkansen kreeg (na aanvankelijk minder te hebben gestaan) zei hij: “Nou gaat Marcel het feestje nog verpesten.” Zover kwam het niet, want Marcel koos het zekere voor het onzekere en bood remise aan. 4-4 dus. Voor Marcel voelde het aan alsof hij een partij in de interne van SCU speelde, verklaarde hij.

  Na afloop gingen enige leden van beide teams, een aantal toeschouwers onder wie SCU-voorzitter Evert de Graaf een hapje eten. We kwamen op aanraden van Huib terecht bij Rue d’Amsterdam. U hoeft geen Utrechter te zijn om te raden dat deze tent op de Amsterdamsestraatweg gesitueerd is. Leo is van de ongediertebestrijding en nadat hij geen kakkerlakken in de zaak had geconstateerd, keurde ook hij het etablissement goed. We deden niet moeilijk: Huib bestelde ‘van alles’ voor het hele gezelschap en de tafel werd kordaat volgezet met, inderdaad, van alles. We moesten het restaurantje wel even verbouwen om met elf mensen aan ??n tafel te kunnen zitten. Na deze titanische inspanning was het een geklets en gescherts van jewelste, dus met die integratie zit het alvast wel goed.

  T Oud Zuylen 2098 Utrecht 2 1895 4 4
  1. Jaap van der Tuuk 2216 Marc Schwartz 2025 0 1
  2. Dirk Floor 2195 Harm Theo Wagenaar 1954 1 0
  3. Babis Lazaridis 2215 Sander Blok 1898 1 0
  4. Marcel van Os 2147 Marc Speijers 1869 ? ?
  5. Jan Maarten van den Boogaart 2042 Bram Semeijn 1960 0 1
  6. Arie Schwartz 2206 Olivier Huizer 1815 1 0
  7. Huib Olij 1877 Gillian Visschedijk 1832 0 1
  8. Bertrand Weegenaar 1887 Henk van den Bos 1809 ? ?
  De familie Schwartz - ze hoefden niet tegen elkaar maar zaten toevallig ruggelings.

  De familie Schwartz – ze hoefden niet tegen elkaar maar zaten toevallig ruggelings.

  Huib, hard werkend aan verboedering ern verzustering

  Huib, hard werkend aan verbroedering en verzustering

  Geen driesterrenrestaurant - eerder een drievlekkenrestaurant, maar de sfeer was uitstekend.

  Geen driesterrenrestaurant – eerder een drievlekkenrestaurant, maar de sfeer was uitstekend.

Comments are closed.