partijen,  SOS OZU 1

Op naar de Giessenburg

Met één vast teamlid op vakantie, een ander druk aan de studie (snaartheorie, ja dat wordt standaard bagage), en een zieke was de vraag of we het konden uitstellen. Op die korte termijn lukte dat niet dus ondergetekende gooide er wat ibuprofen in en stapte om half 7 in de auto om via Dijckzigt met een half team de rit naar Giessenburg aan te vangen.

Een ruime zaal, vriendelijk ontvangst, oude bekenden en met een 1-0 achterstand was er werk aan de winkel. Tactisch was Evert van bord 4 naar 5 verhuisd. Wit. En dat heeft zijn tegenstander geweten. Zelf opende zwart de koningsstelling en daar wist Evert, met zijn kenmerken rust, gebruik van te maken. De torens bezetten al snel de h-lijn en na wat geoffer was mat onafwendbaar. Keurige zege. Die twee torens zag Piet ook op zich af komen. En nog een paard en een pion. Allemaal op de h-lijn. Zijn verdediging was georganiseerder want ongeveer alles op het bord was dichtgeschoven. Dus echt onder de indruk was Piet niet. Remise was het onafwendbare resultaat.

Intussen had Bertrand de 1-0 achterstand goedgemaakt. Een makkelijke partij, een soort van Tarrasch met wat tempi extra. Dat resulteerde in een zwart dame die op de c-en d-lijn in penningen en aftrekzetjes stond. De druk op de geïsoleerde d-pion deed zijn tegenstander besluiten deze maar naar d4 te schuiven. Dat kostte, één, twee stukken, daarna een pion en toen was het snel klaar.

Wout liet zich in een Grünfeld verschalken. Wit koos voor de Lb5 en Tb1 opstelling, maar ergens liet Wout zich verleiden met een loper een pion op a4 te pakken en zijn loper achter de vijandelijke linies te spelen. Deze overleefde het niet. Daarna werd het heel moeilijk, vervolgens kansloos. Met een 2,5 – 2,5 stand richtte iedereen zijn aandacht naar de drie topborden. En dat was rond 11 uur, interessant: Jan-Maarten stond toch wel goed, gewonnen wellicht, Ed had na een spannend Englund gambiet een stuk voor 2 pionnen. De stelling bij Sander was, nou ja in een soort van dynamisch evenwicht. Er was druk, maar of dit voldoende was voor de winst?

Tijdnood zou al deze 3 partijen flink beïnvloeden. Sander bleek de langste en scherpste adem te hebben. Hoe hebben we niet kunnen zien, maar zijn tegenstander had heel weinig tijd, en stukken drongen zich opeens op aan de zwarte koning. Jan-Maarten ging van een gewonnen, naar een gelijke en vervolgens verloren stelling. Tijdnood en uiteindelijk door zijn vlag. Dat was jammer want het was in het middenspel heel goed opgebouwd. In een Scandinavisch hield hij de zwarte koning van rokeren, won een stuk tegen een pion.  Zwart had wel een troef, een toren die akelig vervelend een pion won, schaak gaf en veel last veroorzaakte. Het kostte bergen met tijd. 3-3 en alle ogen waren gericht op de laatste zetten in de partij van Ed

Ed is in zijn vrij openingsfase. Gambietje hier, rare variant daar. Vanavond was het Englundgambiet de uitverkore. Alles voor snelle ontwikkeling en ruimte. Zijn tegenstander had het lastig. Rokeerde tegen de stroom in kort en kreeg direct g5 en h5 om de oren. Het eindspel van toren met drie pionnen op de koningsvleugel tegen toren en paard was best lastig. Speel de partij na. De engines geven zwart het grootste deel van de partij voorsprong, maar niet doorslaggevend. Het idee om in de tijdnood wit aan het denken te zetten door de c-pion op te spelen naar c3, was een slimme. Het paard avontuur via d4, naar b3 is slecht. Zijn tegenstander zat wel in flinke tijdnood maar had de partij daar direct kunnen beslissen. Dus kijk aandachtig naar de stelling na zet 51.

Er rest ons nog één ronde, een gezamenlijke slotronde. Woerden (ze worden kampioen) staat 1 met 14 punten, Moira 2de met 12, wij 3de met 11 punten. DBC kan nog over ons heen springen en op 12 punten komen. In deze slotronde spelen we tegen DBC. De strijd om plek 2-3 ligt nog open.

De volledige uitslag kan hier https://sosc.netstand.nl/pairings/view/7105 bekeken worden.