• Ook een schikgodin kan verliezen

  Posted on april 8, 2016 by in extern

  Terwijl uw verslaggever zich onderdompelde in een goddelijk warm badhuis in Boedapest waar ook geschaakt wordt, ontmoette het derde team van Oud Zuylen de heren van Moira-Domtoren 5 in de kilte van onze stad. Moira, de schikgodin, die gaat over onze lotsbestemming. Homerus (Ed zou zeggen “Henk Homerus”, maar het betreft hier zijn bekendere broer) refereert in zijn werken aan de lotsgodin Moira wanneer hij schrijft dat wat zij vastlegde onherroepelijk was en dat zowel stervelingen als goden eraan gebonden waren. Het lot der OZ-stervelingen was kennelijk nog niet vastgelegd, Moira had zitten slapen en Oud Zuylen nam het lot in eigen handen.

  Wij hadden nog wat te vereffenen, want vorig jaar werd de wedstrijd tegen Moira-Domtoren ons noodlottig voor het kampioenschap. Rijn de Jonge van de genoemde club weet dat nog fijntjes in te wrijven in zijn overigens sportieve verslag met de veelzeggende naam De zoete wraak van Oud-Zuylen. Een stuk dat leidde tot een amusante discussie op Facebook. Jan-Willem struikelde over de passage: “Frans offerde een paard voor een pion om in het centrum macht te houden.” Hij doelt hier uiteraard op de joyeuze partij Lubbers – Jacobs, Utrecht 2016, 1-0.

  jwlubbers-partijtegenMoira

  Stelling na 15.Tac1

  Je kunt een blunder achteraf wel een offer noemen, maar daar trappen wij van ons team niet in. Jan-Willem zegt hierover:  hier “offerde” zwart zijn paard: 15… Pc5 16.Db5+ Dd7 17.Dxd7 Pfxd7 (na 17… Pcxd7 volgt 18.Txc8 mat; 17… Kxd7 was een optie, maar ook dan is het leven voor wit makkelijk na 18.Pxe5+) 18.b4… domweg een penning dus.

  Met de overwinning van 6-2 draait OZ 3 nog aardig mee in de hoogste regionen van de SGS 2D, een gedeelde tweede plaats met die andere lastpakken van De Rode Loper…

  Szervusz, schaakvrienden!

   

  SGS 2e Klasse D 2015/2016:

    Stervelingen 3 Goden 5 6 2
  1. H. Verbeek (Harm) A.E. Braams (Ton) 1 0
  2. J. van Amerongen (Judith) P. Leeuwenkamp (Paul) 0,5 0,5
  3. S. Vugteveen (Steven) B. van Delft (Bas) 0 1
  4. H. Thorig (Harry) M. Metz (Maarten) 0,5 0,5
  5. T. Mackaaij (Ton) K.T. de Jonge (Rijn) 1 0
  6. J.C. Ackerman (Jan) T. Schuttevaer (Tim) 1 0
  7. L.F. Keijzer (Leo) P. Meijer (Paul) 1 0
  8. J.W. Lubbers (Jan-Willem) F. Jacobs (Frans) 1 0

Comments are closed.