• Oliebollentoernooi ver- en uitslag

  Posted on december 28, 2022 by in intern, toernooien

  Op derde kerstdag speelden we ons oliebollentoernooi. Het was even spitten in het geheugen voor de vraag hoe dit toernooi in het verleden in zijn werk ging, maar de aspecten ‘spelen in paren’ en ‘alternatieve schaakvormen’ kwamen al snel weer bovendrijven. Naast de normale oliebollen waren er ook alternatieve, zonder krenten. Er was een alternatieve bardame omdat de oorspronkelijke zich niet helemaal lekker voelde. Het toernooi begon met een alternatieve prijsuitreiking van alle kampioensbekers die op de ledenvergadering nog kwijt waren. Anja was op de ALV al geëerd voor haar 50 jarig KNSB lidmaatschap en kreeg nu nog een KNSB speld uitgereikt.

  Het toernooi bestond uit vier ronden, met ieder een andere schaakvorm.

  1. Paard in de zak.

  Aan het begin van de partij worden alle paarden naast het bord geplaatst. In plaats van het doen van een normale zet kunnen de spelers kiezen om een paard op een plek naar keuze op het bord te zetten. Dat mag uiteraard niet met schaak, en er mag door het inzetten van het paard ook niet meteen een stuk geslagen worden. De teams “Piet/Jan Maarten” en “Jaap/Pascal” haalden bij deze schaakvorm de volle twee punten binnen.

  2. Broederschaak.

  Mooie kerstgedachte. Gelijksoortige stukken mogen elkaar niet slaan. Dames slaan geen dames, torens geen torens, etc. Pionnen mogen elkaar wel slaan. Dit leverde interessante stellingen op. Een toren in de hoek van het bord werd aangevallen door een dame van de tegenstander. In een normale partij zou de toren verloren zijn. Er kon niets gedekt tussen geplaatst worden, en de toren kon niet weg. Maar door de broederschaakvariant kun je er gewoon een ongedekte dame tussen plaatsen, want die mag toch niet gepakt worden. Op het bord van Jaap tegen Piet ontstond ‘mat achter de paaltjes’. De verliezende partij had nog een toren in de andere hoek staan, maar die mocht de matgevende toren niet slaan.

  3. Fischer Random.

  Deze vorm zal wel bekend zijn. Zie foto voor de opstelling. Het rokeren bij Fischer random moet je even doorhebben. De koning en de toren eindigen na de rokade op precies dezelfde plek als in een normale partij. Ook als één van beide stukken daar al staat.

  4. Doorgeefschaak

  Er werd nog een verzoek ingediend voor Bughouse (waarbij je mét schaak je stukken in mag zetten), maar het is ‘gewoon’ doorgeefschaak geworden. Geef de geslagen stukken door aan je partner die ze op zijn bord weer als zat mag inzetten. Niet met schaak en niet verder dan de 6e rij (dus maximaal op de 6e rij, tot en met de 6e rij, etc.. ). Doorgeefschaak werkt vaak beter als er al wat alcohol genuttigd is. :-)

  De einduitslag :

  Team Paard in de Zak Broederschaak Fischer Random Doorgeefschaak Totaal
  (G) Jaap / Pascal (H) 2 (E) 2 (I) 1 (A) 2 7
  (I) Rene / Anton (J) 1½ (D) 2 (G) 1 (B) 2
  (E) Piet / Jan Maarten (F) 2 (G) 0 (A) 2 (C) 2 6
  (B) Ed / Duncan (A) 1 (J) 2 (D) 1 (I) 0 4
  (D) Alwin / Bertrand (C) 1½ (I) 0 (B) 1 (H) 1
  (J) Judith / Eddy (I) ½ (B) 0 (H) 1 (F) 2
  (A) Marijn / Leon (B) 1 (C) 2 (E) 0 (G) 0 3
  (H) Guus / Thijs (G) 0 (F) 1 (J) 1 (D) 1 3
  (C) (Harry/Wouter) / Leo (D) ½ (A) 0 (F) 2 (E) 0
  (F) Anja / Albert Jan (E) 0 (H) 1 (C) 0 (J) 0 1

   

Comments are closed.