• De beste oliebollen van Oud Zuylen

  Posted on januari 1, 2015 by in vermaak

  beste-oliebolAfgelopen 30 december 2014 werd een oude traditie opgepakt: het oliebollenschaak. Een normale partij was er niet bij: men speelde schaakvarianten. Deze editie stonden er weer de zotste dingen op het programma: amazoneschaak, cilinderschaak, discriminatieschaak en Fischer random chess, zie onder. Vooral het cilinderschaak vonden veel mensen erg ingewikkeld, zo niet schier onspeelbaar. Het stelt inderdaad hoge eisen aan het ruimtelijk inzicht, iets waarmee niet iedereen in ruime mate bedeeld is. Ons motto bij dit mallotige schaak: ‘Uit je doos denken!’

  Er werd gestreden in twaalf teams van twee spelers, vier ronden met 20 min. p.p.p.p. De sterkste schaker behoorde op bord 1 plaats te nemen. Overigens wel weer effentjes perfect georganiseerd door event-manager Ton Mackaaij. Het winnende tweetal van dit toernooi was het duo Marcel van Os & Ton Gezel. De oliebollen (dit traditioneel gefrituurde gistdeeggerecht uit de lage landen, niet Marcel en Ton) kwamen als altijd uit de keuken van Anja. De volledige uitslag staat onder.

  De gespeelde varianten worden hieronder nog eens toegelicht. Het zal u niet verbazen dat het doel in al deze varianten mat zetten is, al is dat niet altijd het geval. Bij weggeefschaak bijvoorbeeld niet.

  1. Amazoneschaak. Beginstelling is gelijk als bij normaal schaak. De Dame kan ook springen als een paard. Zogenaamd een makkelijke manier om de avond te beginnen, maar schijn bedriegt. Deze variant kan tot krankzinnige matbeelden leiden, bijvoorbeeld: witte dame op c4, zwarte koning op a4, mat! En de dame kan? opeens ook stikmat geven, tof toch?
  2. Cilinderschaak. Beginstelling is gelijk. De a-lijn en h-lijn grenzen aan elkaar. Een loper kan bijvoorbeeld van b3 via a4 op h5 zijn weg vervolgen. Uitzondering is de nulzet. Bijvoorbeeld: niet toegestaan is een toren die weer op dezelfde plek komt. Lulzetten zijn altijd toegestaan, in feite doet men meestal niet anders.
  3. Discriminatieschaak. Beginstelling is hetzelfde. Stukken mogen alleen maar slaan op een veld van dezelfde kleur. Uitzondering zijn de paarden, die mogen dat wel! De lopers en pionnen hebben geen last van deze regel. Let op, schaak zetten kan dus alleen maar vanaf dezelfde kleur.
  4. Fischer random chess, ook wel Schaak 960 of Chess960 genaamd, omdat er 960 mogelijke beginstellingen zijn. De stukken op de eerste en achtste rij hebben een andere startopstelling. Rokeren kan ook gewoon. De koning en de toren komen na de rokade terecht op het veld wat ook geldt bij gewoon schaken. Dus de witte koning op c1 of g1 en de zwarte koning op c8 of g8. Waarom er precies 960 beginstellingen mogelijk zijn (waarvan ??n de normale beginstelling), is nog een leuk rekensommetje, maar dat kunnen nieuwsgierige aagjes hier lezen.

  Een kijkje in de keuken van Anja. Oliebollen bakken is voorwaar een serieuze quaestie!

  Tweetal uitslag
  Marcel van Os – Ton Gezel 6?
  Ed van Eeden – Bertrand Weegenaar 6
  Frank Tempelman – Alwin van Ee 5?
  Huib Olij – Leo Keijzer 4?
  Marijke Kok – Wout van Veen 4
  Jaap vd Tuuk – Harry Th?rig 3?
  Lex Plum – Anja Vis 3?
  Midas Schonewille – Marijn 3?
  Jan Maarten vd Boogaart – Guus van Eeden 3
  Ton Mackaaij – Natasja Hijwegen 3
  Henri Bruijn – Dries de Dreu 3
  Marc Jongerius – Jan Ackerman 2

Comments are closed.