• Midas en Bart de grootste oliebollenschakers

  Posted on december 30, 2015 by in toernooien
  slagerijPatrick

  Slagerij Patrick behaalde gepassioneerd een topscore in het weggeefschaak. Hier zijn winkel in de Nieuwe Ebbingestraat te Groningen.

  Dinsdag vond het jaarlijkse oliebollenschaak plaats. Gespeeld werd in tweetallen, 3 ronden met 25 min. p.p.p.p. De sterkste schaker behoorde op bord 1 plaats te nemen, al zijn de rollen bij deze schaakvarianten vaak omgekeerd. In de afgelopen editie stonden er spookschaak, amazoneschaak en weggeefschaak op het programma (zie onder).

  Sander & Marijke bleken de beste spookschakers, Lex & Anja de beste amazoneschakers. Sander & Marijke gingen na ronde 1 en 2 op kop. Maar in de laatste en dubbelrondige confrontatie waren er per team 4 punten te verdienen en werden zij links en rechts ingehaald door teams die kennelijk gehaaider waren in het weggeefschaak. Patrick & Alwin maakten zelfs een inhaalslag met de volle 4 punten. Het duo Midas & Bart scoorde in alle varianten in de breedte uitstekend. Midas en Bart mogen zich dan ook terecht met 6 uit 8 de oliebollenkampioenen van 2015 noemen, waarmee zij deze felbegeerde titel overnemen van regerend kampioensduo Marcel & Ton G.

   

  Team resultaat
  Midas & Bart 6
  Patrick & Alwin 5?
  Marcel & Theo Ruy. 5?
  Jan Maarten & Marc 5
  Sander & Marijke 4?
  Judith & Tim 3
  Steve & Guus 3
  Jan A. & Henri 3
  Lex & Anja 3
  Tonnij & Marius 1?

  De oliebollen kwamen als vanouds uit de keuken van Anja en de toernooileiding was weer vakkundig in handen van oliebolleneventmanager Tonnij.

  Ronde 1 Spookschaak

  Normale beginstelling en het doel is mat zetten.
  Het spook mag een stuk slaan dat ongedekt staat. Het ongedekte stuk gaat van het bord en op die plaats komt er niets terug. De gewone zet van de speler vervalt dan. Met andere woorden: in plaats van een normale zet te doen, haal je (haalt het spook) een ongedekt stuk van het bord. Dat geldt ook voor ongedekte pionnen.
  Uitzondering is de koning en als de stukken nog in de beginpositie staan. Let dus op, probeer dus al je stukken te dekken. Voorbeeld: mat achter de paaltjes kan enkel als het stuk dat schaak geeft, gedekt staat. En starten met e4 is ook niet het beste.

  Ronde 2 Amazoneschaak

  Normale beginstelling en het doel is mat zetten.
  De dame mag naast haar normale schaakzetten ook zetten zoals het paard.

  Ronde 3 Weggeefschaak (dubbelrondig zonder klok)

  Normale beginstelling en het doel is als eerste alle stukken weggeven.
  De koning geldt als een normaal stuk en schaak bestaat dus niet. Slaan is verplicht en de keuze welke slagzet de tegenstander doet is aan hem.
  Bij pat is het dus niet gelukt om al je stukken weg te geven en is verlies het resultaat.

  20151229_oliebollenschaak

Comments are closed.