• Oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi

  Posted on december 6, 2018 by in extern, KNSB OZU 4, partijen

  doir Ronald Gouma

  In de derde ronde speelde ons vierde team tegen Oosterwijk. Maar net zoals wij zuilen met een i-grec schrijven, schrijven zij oost met o-i. Oisterwijk dus (maar je zegt Oosterwijk, er zijn immers geen “oysters” te vinden in en om Oosterwijk).

  Het was lekker druk in ons voirmalige bingopaleis, we zaten als haringen in een tonnetje. Wij deelden ons scorebord met ons derde, ons inspirerende voirbeeld. Die speelden tegen V11111111nendaal en begonnen al snel te scoren. En eensgezind want telkens noteerde ons Jo een nieuwe o-i op ons scorebord (alleen vergat hij de puntjes op de i te zetten).
  In no time stond daar 8x o-i. Het zou uiteindelijk een nipte 0-8 nederlaag worden.

  Ons Rens wou niet achterblijven en solidair met ons Derde noteerde hij een o-i. En ook ons Jan deed een Billy Joëlletje (“we will all go down together”) zodat we met 0-2 achter kwamen.
  Tijd dus om een eind te maken aan het o-i virus. Ons Judith gaf daartoe het goede voirbeeld.

  Na 22 zetten had ons Judith de volgende stelling bereikt

  Wit heeft zojuist 22. La2?? gespeeld. Dát verliest een stuk. En wel als volgt
  22. … Lxh3! 23. gf3 Lh6
  en wit verliest Ld2. Of moet de dame geven voir een loper plus toren.
  De Oosterwijkse kois voor het stuk, deed er niet veel later nog 1 kado, maar speelde wel door tot het mat op de 45ste zet.

   

   

   

  Ons Leo tikte de gelijkmaker in. Hij had de volgende stelling bereikt.

  Hieronder zijn eigen commentaar:

  “Mijn partij was er eentje van we schuiven alles dicht.
  Eerst probeerde ik met mijn c pion door te breken, om de b lijn open te krijgen.
  Hierdoor kreeg ik een vrije a-pion,zie stelling.
  Hier volgde 1. a7- Pc6. 2. La4- Dd7.
  Nu slaan op c6 is verleidelijk, maar na 
  bv 3.Lxc6- Dxa7 kan zwart nog wat rommelen via Da5 en De1.
  Daarom 3. a8D Txa8. 4.Lxc6 Da7.
  5.Lxa8 Da5. 6.Ld5+ en zwart gaat mat.
  ( Tb8+ en zwart gaat nog sneller mat zag ik later)
  Mijn (gezellige) tegenstander gaf hier op.

  2-2. Ons Pascal zat naast mij zodat ik wederom getuige mocht zijn van een prachtige partij.

  Oik Pascal heeft een o-i in de naam, maar ik hoir zijn tegenstanders die altijd uitspreken als een dubbele-o. Ze gaan immers allemaal “de boot in”!
  We komen er in na de 16de zet van zwart.

  Ons Pascal heeft inmiddels al een moiie stelling bereikt en breekt door in het centrum.
  17. d5 cd5 18. ed5 Lf7 (pion d5 is immer giftig) 19. Lxa7 en alvast een pion voir. Zwart besloit echter alsnog op d5 te slaan: 19. Pxd5.

   

   

   

   

   

  Nu leek 20. Lb5 mij wel een stukwinnende zet, maar als ‘beste stuurlui aan de wal”, zat ik natuurlijk minder goed in de stelling dan ons Pascal. Lb5 wint inderdaad een stuk na Df5 g4, maar ons Pascal vertrouwde die stelling niet. En kois voir een eveneens materiaal winnende voirtzetting:

  20. Pxd5 Lxd5 21. Lxg6 met prima stelling.

   

   

   

   

  Ons Pascal kwam twee pionnen voir en wist de vrije a-pion tot winst te voeren. Zijn tegenstander staakte de strijd na 43 zetten.

  Het moest nu komen van ons Alwin, ons Bert en onszelf.

  Na de winst van ons Pascal kon ik eindelijk weer uit mijn hoekje en eens kijken hoe het op die andere twee borden stond. Ik zag twee materieel in evenwicht zijnde stellingen. Tijd dus om maar eens naar mijn partij te gaan kijken:

  Mijn tegenstander had op de tweede zet al een pionnetje geofferd voir initiatief. Ik was daar op ingegaan met de wetenschap dat je dan de hele middag met je rug tegen de muur zit om dat pionnetje te verdedigen en tot winst te voeren. Nu zat ik letterlijk toch al met mijn rug tegen de muur wat wellicht een voirdeeltje was.

  We komen erin na 26 zetten. Ik sta inmiddels wel lekker. Ik heb nog steeds mijn extra pionnetje, die samen met zijn broertje inmiddels een vrijbuiter is geworden. Maar hoe nu verder?

  26. … Ld7 ligt voor de hand. Dat dreigt het paard te veroveren. Dan wellicht Pa7 Txc1 Txc1 en de witte stukken staan wat raar. Ik koos echter voor 26. … Pc7 (met aanval op de loper). 27. Ld3. Dát beviel me toch niet. Dus het paard maar weer terug naar d5: 27. … Pd5 28. Lb5.

  Mijn tegenstander maakte van de ‘gelegenheid’ gebruik om hier remise aan te bieden.

  Omdat het toen nog 1-2 stond, heb ik dát niet eens overwogen. Een tweede kans voor iets anders dus. Ik besloit om 28. … Tc7 te spelen in een poging de torens te verdubbelen. Miste daardoir opnieuw Ld7.

  Nu brak de “tijdnoidfase” aan. Nu hoirde ik Grischuk afgelopen week nog zeggen dat je met increment noiit tijdnoid heb, zeker niet als je telkens 30 seconden bonus krijgt. Ik ervaarde mijn resterende 2 minuten (voor 7 zetten) dan oik niet als tijdnoid. Mijn tegenstander wel, maar die had er nog minstens 5.

  Laten we eerst even naar de partij van ons Alwin gaan. Zelf zei hij daarover het volgende:
  “Mijn partij was niet bepaald goed. Ik offerde een pion voor initiatief en kwam uitstekend uit de opening. Daarna probeerde ik de zaak te veel te forceren en kwam prompt in een slecht eindspel terecht. Mijn tegenstander dacht misschien dat er al wat te vieren was en haalde een Westmalle tripel bij de bar. Die schonk hij ietwat te enthousiast in: het schuim klotste over de tafel. Voordat hij een doekje ging halen, deed hij snel nog een zet. Een misser, die een belangrijke pion kostte. Nadat de Oisterwijker vervolgens nog een keer de winst miste, kon ik er toch weer een gelijke stelling uit persen.”

  Ons Alwin boid remise aan, maar zijn tegenstander ging – na een blik op de andere borden – doir.

  Terug naar mijn partij.

  Mijn tegenstander heeft zojuist 36. Dc1? gespeeld en heeft nog 4 minuten op de klok. Ik zit iets dieper in de stelling en zie nu kwaliteitswinst, maar zie oik dat mijn tegenstander geen kwaliteit terugwint:

  36. … Ld7 (NB de toren kan niet wijken, omdat dan Lb5 valt) 37. Pe5 Lxc6 38. Pxc6 à tempo gespeeld, wit heeft weer 5 minuten. En denkt nu de kwaliteit terug te winnen. 38. … Dc7! En wit kan niet op d8 slaan omdat zijn dame in de penning staat. Kwaliteit en nog steeds een pion voor. Nu nauwkeurig blijven spelen…Op de borden 4 en 3 vallen vervolgens twee beslissingen. Ons Alwin alsnog remise. En ons Bert wint (!)
  Ik zag een kluitje pionnen staan. Schijnbaar in het voirdeel van ons Bert opgelost (partij ontbreekt).

  4,5-2,5 voir, de twee matchpunten zijn binnen. Het kan niet meer mis. Hoewel…

  “Een gewonnen stelling kun je alleen nog maar verliezen”, aldus een niet zo sterke schaker.

  Wit heeft nog wat trucjes rond f7. Daar moet ik voor oppassen. Ik doe een poging: 43…. Pf4?! (met de intentie te blokkeren op e6) 44. Df5! (nu moet ik oppassen, ik heb nu maar één zet. Pe6 bijvoorbeeld zou een misser zijn. Dan slaat wit met zijn paard op f7 om vervolgens mijn paard te slachten met gelijktijdige penning van mijn toren, waarna de stelling ‘gewoon’ weer 0.0 is). 44. …. Df6 

  Na enig nadenken (ruim 5 minuten) besluit wit de dames af te ruilen, waarmee hij afwikkelt naar een definitief verloren eindspel: 45. Dxf6 gf6 46. Pd7 Td8 47. Pxf6+ Kg7 48. Pg4 Txd4 (mazzel dat ik meteen zijn vrijpion kan elimineren) 49. Pe3!! (dekt de loper, maar erger nog dreigt ook een vork op f5. Die zul je maar over ’t hoifd zien!?) 49. … Kf8 (ik zag ‘m) 50. Kh2 a4 (hollen, ik moet nog terug naar Zwolle) 51. Lb5 Tb4 52. Lc6 a3 53. Pc2 a2. 0-1.

  5,5-2.5. Het gezamenlijke etentje na afloop bij de Griek in Utrecht Noird smaakte prima (wel jammer dat het zo ver weg is en dat de live muziek zo hard staat…)

  Oud Zuylen Utrecht 4

  SVO Oisterwijk 2

  Gouma , R. (Ronald) 1849 Zon van, R.C.M. (Richard) 1706 z-w 1 – 0
  Boittin , P. (Pascal) 1788 Griethuijsen van, H. (Henk) 1674 w-z 1 – 0
  Lardenoye , B. (Bert) 1743 Orsouw , H. (Hans) 1456 z-w 1 – 0
  Ee van, A.R. (Alwin) 1700 Strik , B.M.E. (Bonny) 1461 w-z ½ – ½
  Amerongen van, J. (Judith) 1683 Grijsbach , A. (Annelies) 1444 z-w 1 – 0
  Keijzer , L.F. (Leo) 1650 Hess , P. (Peter) 1393 w-z 1 – 0
  Gijzen , J.W. (Jan) 1471 Wolf de, R. (Rob) 1442 z-w 0 – 1
  Wolters , R.S. (Rens) 1307 Grijsbach , T. (Thom) 1323 w-z 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1649 Gemiddelde Rating: 1487 5½-2½

Comments are closed.