toernooien

Norbruistoernooi 27 augustus 2013

Standbeeld van Burgemeester Norbruis in De Lessepsstraat, innig verenigd met een dame, die dan wel mevrouw Norbruis zal zijn.
Standbeeld van Burgemeester Norbruis in De Lessepsstraat, innig verenigd met een dame, die dan wel mevrouw Norbruis zal zijn.

Op dinsdag 27 augustus vindt het aloude Norbruistoernooi plaats, aanvang 20 uur. De beker van deze titanenstrijd gaat naar een groepswinnaar met een honderd-procentscore. Iedereen die wil meedoen, is welkom, dus ook niet-leden. Echter, uitsluitend leden van Oud Zuylen kunnen deze beker winnen, dit omdat het een wisselbeker is en het argument luidt dat hij dan zou kunnen kwijtraken…
De indeling vindt plaats in groepen van 4, naar speelsterkte. Het tempo is 25 minuten per persoon per partij. Wie voor 20.00 uur aanwezig is, wordt door de bekwame wedstrijdleiding ingedeeld. Wie iets later komt en toch wil spelen moet dat vóór 20.00 uur melden via de bekende kanalen.
Er is een bescheiden prijsje per groep beschikbaar, terwijl de groepswinnaars met een score van 100% loten om de meest begeerde beker van Oud Zuylen. Een beker met een lange historie.

Voor degenen die niet weten wie burgemeester Norbruis was, nog eens het volgende:

Obbe Norbruis (Minnertsga, 28 februari 1895 – Almelo, 3 april 1970) was burgemeester van Zuilen van 1935 tot 1 januari 1954, de dag waarop Zuilen door buurgemeente Utrecht werd opgeslokt. Het dorpje Oud Zuylen werd toen bij Maarssen gevoegd. Norbruis was tevens lid, erelid en beschermheer van de schaakclub Oud Zuylen. Hij nam het initiatief voor de eerste schaakwijk in Nederland. Met straatnamen als Paard-, Loper, Dame- Koning, Toren- en Pionstraat aangevuld met Staunton en Max Euwe.
Na de renovatie van de wijk zijn de meeste namen verdwenen, waarschijnlijk omdat ze niet alleen aan het schaken deden denken. De Staunton- en Max Euwe- en Pionstraat zijn gebleven en aangevuld met Grootmeesterplein, Rokadestraat, Simultaanstraat en Paardensprongstraat.
Norbruis speelde bij de opening van de wijk remise in een simultaan tegen Max Euwe.

Eén reactie

  • Huib Olij

    Anekdotisch zou aan dit bericht kunnen worden toegevoegd dat ene Cor Olij (ja, de vader van onze Huib) als enige zijn partij tegen Max Euwe wist te winnen in die simultaan.