• Open NK Dieren 2019

  Posted on juli 22, 2019 by in toernooien

  Dirk in de laatste ronde (foto: Harry Gielen)

  Het ONK Dieren is afgelopen. Dirk en Tom eindigden beiden op 4 punten, Dirk uit 9 gespeelde partijen, Tom uit acht.  Dat is zo ongeveer wat je op grond van hun rating in deze sterke groep kon verwachten. Tom bestempelde het zelf als “een raar toernooi met veel goede stellingen, stukoffers in bijna al mijn partijen en ontnuchterende conclusies van de computer.”

  Winnaar werd de 17-jarige Casper Schoppen, dus toch nog een Utrechts succes. Hij scoorde evenveel punten als Manuel Bosboom, maar won op weerstandspunten. Opvallend dat beide IM’s een hele reeks GM’s achter zich lieten, ofschoon niemand eraan zal twijfelen dat Casper die titel binnenkort ook binnensleept.

  Leo besloot het toernooi met 3,5 uit 9 (reservegroep B). Judith met 2,5 uit 6 (zesrondig 1).

  Slecht nieuws was het fraudegeval van de heer J.B. De man had gecheat en werd uit het toernooi gezet. De toernooileiding wil er nog niet meer over kwijt dan “In de Reservegroep C is een speler door de hoofdarbiter uit het toernooi verwijderd vanwege een overtreding van de anti-cheating-regels. Alle in dit toernooi door hem gespeelde partijen zijn omgezet in overwinningen voor de tegenstanders. De FIDE en de KNSB zijn hierover geïnformeerd.” Op Utrechtschaak.nl werd uiteraard druk over de zaak gediscussieerd. Het bleek dat de jongen al eerder verdacht was. Hij had al eerder op andere toernooien honderden euro’s aan prijzengeld opgestreken. Op de laatste ratinglijst van 1 augustus was hij met +373 een van de grootste stijgers, van 1512 naar 1885. Dat gaf al te denken en in Dieren werd hij extra in de gaten gehouden, tot hij op heterdaad werd betrapt, zeer vermoedelijk dus met een slimme kontzaktelefoon. Het oplichtertje was ook al op Utrechtse schaakclubs gesignaleerd, hoewel hij nergens lid was.

  [dinsdag 30] Ook Dirk won van Anna-Maja. Ze zal onderhand niet blij zijn met die OZU’ers.

  [zondag 28, door Ronald Gouma] Ik was zaterdag ter plaatse als verslaggever, had toch niks beters te doen. Terwijl ik zelf ook wat houtjes van plaats liet veranderen (rapidtoernooitje) zag ik Judith en Tom winnen en Leo en Dirk remiseren. Nou ja, niet echt, want op de beslissende momenten was ik elders aan het prutsen. Tom en Dirk waren sowieso buiten beeld want de organisatie had ze onder het klimrek geplaatst op een afstand waar de stelling niet kon worden beoordeeld.
  De “gympielucht” was er niet, want de meeste schakers lopen er rond op flipflappers. En in hun onderbroek. Aanvankelijk hing er wel een “rubberlucht” (vloermat), maar die werd al snel vervangen door een “schakerslucht” zodra de deo uitgewerkt raakte (voor zover überhaupt bekend is wat dat is).

  [zondag 28] Voor Judith zit het toernooi erop. Geplaagd door ziekte, begon ze matig, maar de laatste ronden scoorde ze 2,5 uit 3. Voor Judith duurde het toernooi dus te kort, zou je kunnen zeggen. Toch met 2,5 uit 6 nog saldo wat ratingpuntjes gepakt.

  Zaterdag vond het rapidtoernooi plaats, dat werd gewonnen door John Cornelisse met 6 uit 7. Ronald Gouma behaalde 4 uit 7  (en verloor dan ook van John).

  Tom staat op 1,5 uit 5 na winst op Anna-Maja Kazarian. Maandag mag Dirk (met 1 punt na twee remises) tegen haar.

  Voor Leo de uitdaging om met 2 uit 5 nog een sterk eindschot op de velden te brengen.

  [donderdag 25] De op één heetste dag ooit in Nederland! Uitgerekend deze dag liep uw verslaggever met puinzakken te sjouwen in het kader van een verbouwing. Dat viel me nog wel mee en in de kruipruimte, in de krochten van mijn huis waar het echte loodgieterswerk moest plaatsvinden, was het zelfs een stuk koeler dan buiten. Nog beter was het om per automobiel met een brullende airco naar een bouwmarkt te rijden. Afijn, de bouwvakvakantie is voor mij nog niet aangebroken. Nu heb ik ook wel eens in Dieren gespeeld in die sportzaal, waar je doorgaans de geur van de zweetsokken der zojuist vertrokken teamsporters kon opsnuiven. Dus ik ben werkelijk benieuwd hoe het onze helden vandaag verging, terwijl de buitentemperatuur de 40 graden aantikte.
  Tom verloor, Dirk en Judith behaalden hun eerste halfje en Leo bleef op 1 punt steken. Jawel. Slow starters zogezegd, heel verstandig met dit weertype.

  [woensdag 24] Leo begon gisteren ook met een nul, in reservegroep B. Judith moest zich afmelden wegens ziekte. Dus… per saldo vier nullen voor het OZU-kwartet. Maar goed nieuws: Leo pakte vandaag zijn eerste punt!

  [dinsdag 23] Helaas hebben de grote tenoren van onze club op deze warme dag vals gezongen. Tom verloor van GM Roeland Pruijssers (die in 2017 samen met de Duitse IM Ilja Schneider het 39e Nico Dekker Chrysantentoernooi in Heerhugowaard zo briljant won). Dirk legde het loodje tegen de Luxemburgs-Italiaanse Alberto David,  de eerste grootmeester van Luxemburg! Tja, in de eerste ronde kan er van alles gebeuren. Judith begon maandag ook met een nul. Hoe het verhaal vandaag (uitgerekend op de verjaardag van Judit Polgar) verder ging, is ter redactie nog niet bekend (voor zover er überhaupt een redactie bestaat – onze intergalactische arbiter Marc vertoeft ergens in een parallel universum en ik zit hier geheel allenig kerstfeest te vieren in een oververhitte, bosrijke en karige hut, maar dit terzijde). Overigens zijn de toppartijen uitstekend live te volgen via de app Follow Chess. Heden werden ook de partijen van Tom en Dirk wereldwijd uitgezonden. Of ze daar blij mee waren, is nog de vraag.

  [maandag 22] U dacht zeker dat u met rust gelaten werd nu het zo warm wordt? En dat er in de zomer alleen maar maar wat jolig gezomerschaakt en niet serieus gespeeld wordt? Ha! Niets is minder waar. In het anders zo rustige Dieren vindt thans weer een veldslag plaats: het NK Open. Dit jaar doen onze clubleden Leo, Dirk, Judith en Tom mede. De uitslagen zijn te volgen via https://www.schaken.nl/onk/toernooien.

  Leo was vorige week al begonnen bij het seniorentoernooi. Wat? Senioren? Is Leo dan al zo oud? 59 slechts! Maar vergis u niet, mensen, dit was een zwaar bezet toernooi. Sommige lieden mogen dan wel ouder en gekker worden, maar de ELO’s in het NK-veteranen- en seniorentoernooi reiken tot boven de 2200. Hoe dan ook, Leo werd ongedeeld tweede in groep 3 met een TPR van 1843, hetgeen wel weer een fijne opsteker is, want zijn rating was enigszins gezakt.

5 Responses so far.

 1. Ronald schreef:

  Na deze enthousiaste verhalen wordt het tijd dat we een verslaggever ter plaatse gaan sturen. Voor mij is het loopafstand, morgen dus maar eens ‘aapjes’ kijken ;-)

 2. Ronald schreef:

  Ik was zaterdag ter plaatse als verslaggever, had toch niks beters te doen. Terwijl ik zelf ook wat houtjes van plaats liet veranderen (rapidtoernooitje) zag ik Judith en Tom winnen en Leo en Dirk remiseren. Nou ja, niet echt, want op de beslissende momenten was ik elders aan het prutsen.
  Tom en Dirk waren sowieso buiten beeld want de organisatie had ze onder het klimrek geplaatst op een afstand waar de stelling niet kon worden beoordeeld.
  De “gympielucht” was er niet, want de meeste schakers lopen er rond op flipflappers. En in hun onderbroek. Aanvankelijk hing er wel een “rubberlucht” (vloermat), maar die werd al snel vervangen door een “schakerslucht” zodra de deo uitgewerkt raakte (voorzover überhaupt bekend is wat dat is).

 3. Leo Keijzer schreef:

  Verloren van Cor Brands? Dat stond dan verkeerd op teletekst.
  Overigens was het niet mijn toernooi.
  Gekloot in de marge zeg maar…

 4. Alwin van Ee schreef:

  Herstel: inderdaad, Leo wón van Cor Brands in de 7e ronde.

 5. Tom de Jong schreef:

  Je wilde graag wilde horen wat ik er zelf van vind: wel ik haalde 4 uit 8, geen 3.5 uit 9. Dirk 4 uit 9. Inderdaad ongeveer wat je op grond van rating verwacht. Wel een raar toernooi met veel goede stellingen, stukoffers in bijna al mijn partijen en ontnuchterende conclusies van de computer.