• Bijzondere ledenvergadering 18 februari i.v.m. nieuw speeltempo

  Posted on januari 26, 2014 by in intern

  chess_clock_banner_small_2Dinsdag 18 februari 2014 OM 19.30 uur.
  AGENDA:
  1. Opening
  2. Nieuw intern speeltempo
  3. Sluiting (en start tweede rapidavond)

  Bij de start van het schaakseizoen 2013-2014 is door de Algemene Ledenvergadering van de SGS besloten het speeltempo in de achttallen- en de bekercompetitie met onmiddellijke ingang aan te passen. Het vertrouwde tempo van 40 zetten in 1:45u, gevolgd door 15 minuten versneld beëindigen verdwijnt en maakt plaats voor een Fischertempo met 1:50u voor de gehele partij en een toevoeging van 10 seconden per zet. Voor Oud Zuylen betekent dit dat het nieuwe speeltempo van toepassing is op alle partijen van het 2e t/m 6e team en voor het SGS-bekerteam.
  Diverse bij de SGS aangesloten verenigingen hebben dit nieuwe speeltempo direct toegepast in hun interne competitie. In de laatste bestuursvergadering van onze club is besloten het tempo niet klakkeloos in te voeren maar hier in een korte extra ledenvergadering over te stemmen. Bovendien spelen we vanaf 7 januari al met dit nieuwe tempo zodat u uw keuze kunt baseren op eigen ervaring.
  Door gedegen voorbereiding en mogelijkheid tot discussie in de weken voorafgaand aan deze vergadering moet het mogelijk zijn de tijd tussen opening en sluiting zo kort mogelijk te houden.

  Enige argumenten voor en tegen de invoering van het nieuwe speeltempo

  Waarom wel?
  • Het gelijk trekken van het interne speeltempo met dat van de SGS competitie verkleint de kans op vergissingen bij afwisselend intern en extern spelen.
  • Met het nieuwe speeltempo is het eenvoudiger om een tijdnoodfase te overleven omdat je voor iedere zet altijd minimaal 10 seconden de tijd hebt.
  Waarom niet?
  • Er wordt geen kwartier meer toegevoegd na de 40e zet. Een eventuele tijdnood is weliswaar minder heftig, maar duurt tot het eind van de partij.
  Andere aandachtspunten:
  • Als je minder dan 2 minuten op de klok hebt en je tegenstander probeert alleen nog op ‘tijd’ te winnen kun je geen remise meer claimen. (ofwel, artikel 10.2 is niet meer van toepassing)
  • Als je minder dan 5 minuten op de klok hebt hoef je de rest van de partij niet meer te noteren. (ook niet als je door tijdstoevoegingen weer boven de 5 minuten komt)

  Bent u op 18 februari niet in staat de vergadering bij te wonen, dan kunt u ook uw stem per e-mail uitbrengen. Dat kan aan de secretaris. Geef a.u.b in de e-mail aan of u VOOR of TEGEN de invoering van het nieuwe speeltempo bent.


  Aan het begin van het externe seizoen is door de SGS een nieuw speeltempo voor de achttallen- en de bekercompetitie ingevoerd. Dat was een kleine verrassing. De verwachting van het SGS bestuur (en van vele clubs) was dat deze wijziging pas volgend jaar in zou gaan.

  In het nieuwe SGS speeltempo krijgen beide spelers 1 uur en 50 minuten bedenktijd voor de gehele partij, waarbij vóór iedere zet 10 seconden worden toegevoegd.

  Binnen Oud Zuylen ontstond enige discussie. Er gingen stemmen op om dit tempo ook meteen bij Oud Zuylen in te voeren. Deze discussie is enigszins geluwd. Het leek het SGS bestuur niet raadzaam om blind de SGS achterna te springen. Zeker niet omdat niet duidelijk was of dit nieuwe speeltempo wel zou bevallen.

  Velen van ons hebben inmiddels al een of meerdere partijen met het nieuwe tempo gespeeld en hebben zich hier al een mening over kunnen vormen. Anderen spelen niet regelmatig extern (of alleen in de viertallen of KNSB competitie).

  Met dit in het achterhoofd is er (na overleg met de Voorzitter en de Extern Wedstrijdleider) besloten tot het instellen van een PROEFPERIODE.

  In de maand JANUARI worden alle interne partijen met het nieuwe SGS-speeltempo gespeeld, zodat iedereen de kans krijgt de voor- en nadelen hiervan te ervaren. Aan het eind van de proefperiode zal middels een stemming worden bepaald of dit nieuwe tempo van kracht blijft, of dat we terugkeren naar het vertrouwde tempo.

  Marc Jongerius

Comments are closed.