• Nederlands kampioen snelschaken voor clubteams (2005)

  Posted on februari 20, 2016 by in 1960 - 2016

  De snelle jongens van Utrecht

  Martijn Dambacher

  Op 11 december 2005 is het Nederlands kampioenschap snelschaken voor clubteams gehouden. Dit wordt voor de vierde keer georganiseerd door Schaakclub de Vogelwijk, in het fraaie Golden Tulip Bel Air hotel in Den Haag.

  michielsen03

  Joost Michielsen.

  Twee jaar geleden is Utrecht 2e op bordpunten geworden, vorig jaar slechts vijfde. Aangezien het ook in de KNSB beker tweemaal misloopt in het finaleweekend, hoopt Utrecht hier eindelijk een grote prijs binnen te halen. Het opgestelde team is behoorlijk sterk (Joost Berkvens, Martijn Dambacher, Joost Michielsen en Alexander van Beek). Verder is de concurrentie niet bijzonder: maar 3 Meesterklasse-teams (Homburg Apeldoorn, HMC Calder en Stukkenjagers) maken hun opwachting, en geen van hun teams is sterker dan het jeugdteam… Het toernooi is overigens uitgebreid van 11 tot 13 ronden, een echte uitputtingsslag dus (maar wel veel kans om een misstap goed te maken).

  beek03

  Alexander van Beek.

  Een goede start

  We beginnen goed met twee overwinningen, waaronder een mooie 3-1 tegen Stukkenjagers. In de derde ronde volgt echter een ontnuchterende nederlaag (1,5-2,5) tegen VAS. Op papier is dit team niet bijzonder, maar ze blijken toch wel gevaarlijk. Meteen herstellen we ons met de eerste (en enige) 4-0 overwinning, ook de volgende 2 wedstrijden worden overtuigend gewonnen en dan staat de kraker tegen Homburg Apeldoorn (met snelschaakbeest Manuel Bosboom, Arthur van de Oudeweetering, Marc Jonker en Roeland Pruijssers) op het programma. Die hebben de eerste 6 ronden alles gewonnen, en ze lijken op weg naar een zeer vroeg kampioenschap na een snelle 2-0 voorsprong. Een nederlaag is bijna niet meer goed te maken – maar uiteindelijk wordt er nog 2-2 uit het vuur gesleept.

  berkvens01

  Joost Berkvens: 10 uit 13 aan bord 1.

  Hierna begint een furieuze achtervolging: 3 wedstrijden achter elkaar wordt met 3,5-0,5 gewonnen, onder andere tegen de derde meesterklasser, HMC. Tot onze grote vreugde is VAS zo vriendelijk om ook Apeldoorn te verslaan, en nadat die nog een 2-2 afgeven, lijkt de weg naar de titel open te liggen! In de 12e ronde wordt het nog een laatste keer spannend; DSC geeft vooraf al aan dat ze ons graag het kampioenschap willen afnemen, na een nederlaag in de competitie. Dit lukt ze nèt niet, omdat Joost Berkvens in de ‘klassieker’ tegen Marten Wortel (spannende partijen op heel wat jeugd-NK’s) op tijd wint – met zelf nog één seconde over (3-1)!

  Een snelle 2-2 tegen Wassenaar is daarna voldoende voor het eerste snelschaakkampioenschap van Nederland ooit voor Utrecht!

  dambacher05

  Martijn Dambacher, die op bord 2 speelde en topscorer was met 11,5 uit 13

Comments are closed.