jeugd,  toernooien

Naar het ONJK in Borne

Van 5 augustus tot en met 10 augustus 2019 werd het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap in Borne gehouden. Dit jaar deden daar ook Leon en Duncan Elferink aan mee. Leon in groep D en Duncan in groep E. Ook de broers Kobe en Bent Smeets waren van de partij, in groep C respectievelijk groep G. Vanuit alle hoeken van het land en uit verschillende buitenlanden, waren tegen de 300 kinderen in Borne en omgeving neergestreken. Wij zaten ook op een leuke camping in de buurt. Op de eerste dag werd 1 ronde gespeeld. Zowel Leon als Duncan kregen in hun groep 40 minuten p.p.p.p. en 30 seconden increment. Beiden waren zo ingedeeld dat ze meteen die eerste ronde op een live bord moesten spelen tegen een sterke tegenstander. Een mooie uitdaging! Met een telelens vanaf het balkon in de immens grote gymzaal van het sportcomplex ’t Wooldrik was nog net te zien of er dames uitgeruild waren of pionnen geslagen, maar een stelling herkennen, nou nee. Dat er buiten op de campingstoeltjes live gekeken kon worden op de diverse devices was dan ook welkom en zelfs familie keek mee vanuit Frankrijk. Duncans eerste tegenstander, David Madularea, was wel een maat te groot, Duncan verloor dan ook, maar hij was niet ontevreden. Leon had een enorm spannende eerste partij tegen Tom van Egmond, die na zo’n 2½ uur spelen, in een inmiddels vrijwel leeggelopen gymzaal, in een mooie remise eindigde. Zowel bij deze, als bij een latere partij, kon Leon een eerst verloren stelling omdraaien en een remise bewerkstelligen. 
De tweede dag werd een echte toernooidag met drie rondes. De gong klonk elke dag klokslag 9 uur, dus in alle vroegte werd steeds vertrokken van de camping. Tussen de partijen door was het lekker buitenspelen bij het ouderkamp, Duckjes lezen, live partijen van anderen volgen, maar ook de eigen partijen analyseren in de analysezaal met de tegenstander, andere schaker(tje)s of ouders. Leon kreeg allerlei goede tips die hij meteen in volgende partijen in praktijk bracht. Hij mocht steeds blijven uitkomen tegen sterke spelers, wat hem veel mooie en interessante partijen opleverde. Met 5 winsten, 5 remises en 3 verloren partijen, kwam hij op een goed toernooiresultaat uit. Zijn laatste partij van het toernooi, tegen Brent Waersegers, was een mooie. De partij duurde niet veel meer dan 5 minuten en na 17 zetten wist Leon een mat te maken met een soort variant van de Spaanse opening. Duncan kon ook trots zijn. Een partij van hem was helemaal goed. Na een geblunderde toren in het begin, kwam hij genadeloos terug. Met een geniepig paardoffer lokte hij de tegenstander in een directe mat. Deze had dit niet zien aankomen en verliet terstond al stampvoetende de doodstille speelzaal. Ook Duncan won zijn laatste partij. Samen gingen ze vervolgens als afsluiting meedoen met het facultatieve Bughousetoernooi, dat een lekker hectisch, chaotisch gebeuren was, waar alle aanwezigen, ook ouders en anderen, in tweetallen op konden inschrijven. Van grootmeester tot beginner dus. Duncan en Leon verloren prompt hun eerste Bughouse partij tegen een tweetal waar een grootmeester in zat. De gebroeders Smeets hadden net als de gebroeders Elferink een geweldige schaakweek. Kobe werd zelfs vijfde in groep C. Al zijn partijen waren live en zijn dus nog in te zien. Bent deed mee met zelfs twee toernooien. In de eerste helft van de schaakweek het groep G toernooi en in de tweede helft het FGH toernooi. Ook Kobe en Bent speelden vervolgens fanatiek mee met het Bughousetoernooi, niet samen maar beiden gepartnerd met een Wouter (Wouter Wieggers en Wouter Terlouw). Het ONJK was een leuk, leerzaam meerdaags jeugdtoernooi. Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij!

Voor de live partijen, zie: <a href=”http://www.onjk.nl/nl/live”>www.onjk.nl/nl/live</a>
Voor een aantal mooie close up foto’s en sfeerbeeld, zie o.a. de foto’s van donderdag op de ONJK site, van Tina Rouwendal

Foto: Sara Zondergeld