• Mené Mené Tekèl Ufarsin

  Posted on maart 7, 2013 by in extern

  Gewogen en te licht bevonden

  Gewogen en te licht bevonden

  (door Bertrand Weegenaar) Kijk Uit lijkt de tegenstander te zijn die de kampioensaspiraties van OZ4 de nek omdraait. Een vrijwel collectieve off-day leverde een 5½–2½-verlies op. Voetbaltrainers zouden optimistisch zeggen: “Het kan nog maar het is niet meer in eigen hand.” In de wedstrijd tegen Kijk Uit waren genoeg stukken in eigen hand maar Goede Zetten waren vaak ver te zoeken. Ondergetekende tekende al snel met zwart de vrede. Ik ben al drie keer eerder met zwart in Oudewater achter het bord gekropen en met een nul snel weggeslopen. Een Nimzo bracht wit niet tot inspiratie dus dat was snel bekeken. Peter volgde al snel met wit het voorbeeld. Zijn tegenstander had een c6,d5,e6,f5-stelling ingenomen en dat is lastig boksen.

  De avond had hierna anders kunnen verlopen. Jan stond gewonnen. Twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel, keurig ondersteund door een toren. Zijn tegenstander zag een kans, Jan zag hem niet. En dat kostte de toren en de partij. Een massaal BOE-geroep klonk door de zaal. Nou ja: tussen onze oren. Als je zo moet winnen! Maar goed: 2-1 achter. Jan Maarten, de puntenleverancier, ging in tijdnood het schip in. Een mooi opgebouwd middenspel in de La5-variant van de Winawer kostte te veel tijd. 20 zetten voor 3 minuten. Zijn tegenstander drong zet voor zet dieper het bastion binnen. Tonny haalde het enige volle punt van de avond binnen. Ook fortuinlijk. Zijn tegenstander had in een complex Scandinavisch middenspel veel voordeel opgebouwd. Ook hier besliste de klok. Paul, gastspeler aan bord 8, had een stuk meer. Al vrijwel de hele partij. Keerzijde was dat zijn koning in het centrum opgesloten stond. En na uren zwoegen werd dit te veel.

  4-2 was inmiddels de achterstand en een wondertje moest gebeuren om met geheven hoofd Oudewater te verlaten. Harry en Wim hadden identieke kansen: veel druk in het centrum en alle zware stukken op de c-lijn. Wim ruilde vrijwillig de dames (waarom Wim?) en verloor een pion. Zijn tegenstander had genoeg techniek in huis om het punt binnen te halen. Harry’s tegenstander had zich na een stuk-tegen-twee-pionnenruil uit de druk ontworsteld en remise was een terechte uitslag. Winst was al niet meer noodzakelijk.
  Nog twee wedstrijden te gaan en misschien laat Rivierenland nog punten liggen. Het moeten er een hoop zijn. Wij gaan weer aan de studie: opening, eindspel en time-management. Nieuwe stukken, nieuwe kansen.

  Persoonlijke uitslagen:

  Kijk Uit 1 Oud Zuylen 4 5½-2½
  1 Ed Oosterlaken Jan Maarten van den Boogaart 1-0
  2 Henk Treur Bertrand Weegenaar ½-½
  3 Matthias Ehrhardt Peter Hoogakker ½-½
  4 Sjaak Oosterlaken Ton Mackaaij 0-1
  5 Jean de Goeij Wim van Hoek 1-0
  6 Piet Brouwer Harry Thorig ½-½
  7 Frans Brouwer Jan Ackerman 1-0
  8 Janus Spoorenberg Paul Meijer 1-0

One Response so far.

 1. Sjaak Oosterlaken schreef:

  Bertrand,

  Leuke artikel; mooie puntige schrijfstijl.

  Groeten, Sjaak Oosterlaken

  PS:
  Fritz vond 13. h4 ook beter dan 13. 0-0-0 ;-)