• Makaak vaak raak

  Posted on september 10, 2020 by in jeugd, simultaan

  Het jeugdseizoen startte als vanouds met de jeugdsimultaan. De ene keer is de simultaangever de sterkste jeugdspeler, de andere keer een van de senioren van de club. Dit keer was het Ton Mackaaij, ofwel meester Ton, ofwel bij de jeugd inmiddels nog beter bekend onder de naam Makaak. Als Makaak speelde Ton vrijwel in elke online arena op lichess tijdens de corona lockdown met de jeugd mee. Vaak was hij onverslaanbaar, maar soms werd hij ook verslagen. Nu moest hij tegen iedereen tegelijk.

  De tegenstand was van piepjong tot middelbare schoolleeftijd en in schaaktermen van Stap 1 tot en met Stap 5.

  Een aantal kinderen had gepoogd voor te bereiden op Ton’s favoriete B4 opening. De naam Makaak is tenslotte geen willekeurige naam, dat was inmiddels nagenoeg bekend. Maar of van een gedegen antwoord hierop iets terecht kwam?
  Ton verzuchtte naderhand dat het met de twee sterkste spelers toevallig pal naast elkaar best pittig was geweest een simultaan te lopen. Ook was nog niet elk kind gewend aan simultaan schaken, wat regelmatig tot gevolg had dat er pas nagedacht werd als Ton alweer voor het bord stond. Not done natuurlijk bij een simultaan, maar ja, een jeugdsimultaan is ook gewoon een beetje spitsroeden lopen.
  De serene rust waarmee de simultaan van start ging was van vrij korte duur en het opnemen waard geweest, want alras werden de simultaandeelnemers drukker, ondanks de verwoede pogingen van trainers om de kinderen tot stilte te manen en wat focus bij te brengen. Het was gewoon ook erg spannend voor de jeugd. Eindelijk weer fysiek schaken en dan nog eens in het echt tegen Makaak!
  Afvallende deelnemers werden opgevangen door trainers en speelden lekker nog wat potjes aan de kant. Heel geconcentreerd werd er gespeeld door een aantal dat ook daadwerkelijk Ton afhield van een 100% score. Twee verliezen moest Ton incasseren, Erik en Isafara wonnen mooi.

  Leon en Bent hielden Ton op remise. Jonah, de speler die het meest hardnekkig stand hield met alleen nog zijn Koning over, weigerde op te geven en zorgde zo dat de allerlaatste partij met vuurwerk eindigde: het werd een pat en niet zomaar eentje!

  Pat!

  Al met al was het vaak raak met Makaak.
  Dat de jeugd zich zo gedegen verdedigde, ondanks het maandenlang ontberen van fysieke les is mede te danken aan de bevlogenheid van de trainers, die online de kinderen wekelijks zo enthousiast in de arena op lichess tegemoet traden.

Comments are closed.