• Louis Hijweegen overleden

  Posted on december 5, 2012 by in nieuws

  (door Ed van Eeden) Afgelopen zaterdag, tijdens het toernooi in Woerden, werd Louis Hijweegen onwel. Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis, waar bleek dat hij een zware hersenbloeding had. Gisterochtend is hij overleden, 59 jaar oud. Daags voor kerst zou hij 60 zijn geworden: de voorbereidingen voor de festiviteiten waren al in volle gang.

  Louis was een krachtige en actieve bestuurder bij Oud Zuylen, Doorn Driebergen, de Doredenkers en de Stichts-Gooise Schaakbond. Hij was een van die schakers die meer organiseren dan zelf spelen, simpelweg omdat ze dat belangrijk vinden. Zulke mensen zijn goud waard voor ieder bestuur: ze zetten zich jarenlang in, vervullen al hun taken en pakken desnoods ook de werkzaamheden op die anderen laten liggen. Zoals toen de SGS geen nieuwe competitieleider wist te vinden, nadat Louis die functie elf jaar lang had uitgeoefend: als vanzelfsprekend ging de kleine, besnorde man gewoon verder met de werkzaamheden die hij had neergelegd.

  In de tijd dat hij secretaris van Oud Zuylen was, verhuisde Louis met zijn gezin naar Wijk bij Duurstede. Hij bleef nog een poosje lid, maar toen werd de afstand hem te groot en verkaste hij eerst naar Doorn Driebergen, om vervolgens de ter ziele gegane club de Dorendenkers in zijn woonplaats opnieuw op te richten. Hij leerde zijn drie dochters Amanda, Natasja en Claudia schaken en trok met hen langs allerlei toernooien. Ook toen hij bestuurlijk vanwege gezondheidsredenen een stapje terug deed, heeft hij dat volgehouden. Louis was en bleef een vanzelfsprekende aanwezigheid bij tal van schaakevenementen in de regio.

  Komende zaterdag zou het Krommerijn-rapidtoernooi in Wijk bij Duurstede gespeeld worden, als vanzelfsprekend georganiseerd door Louis Hijweegen. Dat gaat nu niet door, want op die dag wordt hij begraven. Het zal druk worden op die begrafenis, want heel veel schakers beseffen nu dat we deze hardwerkende, onzelfzuchtige regelaar eigenlijk helemaal niet kunnen missen.

  Condoléanceregister

Comments are closed.