Geen categorie,  partijen,  SOS OZU 1

Lekker potje koffiehuisschaak

In de eerste ronde van de HBK groep speelde Piet Kooiman voor het eerst mee. Menig oog is op het bord gevallen. De zwarte dame op h1 was echt een object om lang naar te kijken. Ik dacht soms, zwart kan er niet meer bij, of is zijn dame uit het oog verloren. Zwart speelt de scherpe variant van het Jaenish gambiet, vernoemd naar Karl Janitsj, die naast dit Spaans gambiet ook naamgever is van 1.c4 b5. Dat kon voor Ton wel eens een mooi alternatief zijn 😊 Veel weten we niet van de man, maar zijn Spaanse gambiet is jarenlang, ook bij correspondentieschakers erg populair geweest.

Piet gaf zelf aan over de partij: “Het is wel een beetje koffiehuisschaak geworden. Ik wist op de 8e zet ineens niet meer dat De2 hier de aangewezen zet is. En niet alleen kon ik dat mij niet meer herinneren, ik zag die toch wel voor de hand liggende zet niet eens. Seniorenmomentje zullen we maar zeggen. Ik besloot mijn toren te offeren met de gedachte dat die buitenspel staande zwarte dame wel een toren waard zou kunnen zijn, misschien. Vervolgens nam mijn (overigens sympathieke) tegenstander een paar keer een minder juiste beslissing en toen zijn koning in het centrum bleef en steeds werd aangevallen nam hij genoegen met remise. Je had gelijk in je verslag: ik mocht er wel blij mee zijn.”