• Kobe Smeets eerste bij het NK C online

  Posted on mei 5, 2020 by in jeugd, nieuws, Online, toernooien

  Afgelopen vrijdag 1 mei werd niet alleen door de grootste grootmeesters van dit moment gespeeld om halve finale plaatsen bij de Magnus Carlsen Invitational op chess24, maar ook de meest talentvolle schaakjeugd van Nederland speelde die dag een beslissend toernooi online. De jeugd die zich begin 2020 geplaatst had voor het NK ABC hielden hun online alternatief op chess.com. Vanaf de ochtend tot ver in de avond werd achtereenvolgens het NK C, B en A afgewerkt. Er werd live verslag gedaan op twitch.tv door IM Stefan Kuipers. Zie: live verslag NK C Jeugd en & C Meisjes 2020  De foto’s bij dit artikel zijn screendumps uit het live verslag op twitch. Verschillende grote Nederlandse schakers (IM’s, GM’s, WGMs) waren gedurende de dag co-presentatoren, waaronder GM Jan Werle, en WGM Jozefina Werle, GM Erwin’lÁmi en IM Max Warmerdam.
  Kobe Smeets speelde mee bij het NK C (jeugd tot en met 14 jaar) en begon ’s ochtends om 10:00 met zijn partijen. Er werden 7 ronden gespeeld met een speeltempo van 5+5. Na een verlies in de eerste ronde, liet Kobe geen enkele partij meer schieten. Met 5 winsten en 1 remise eindigde hij bovenaan. Het was een zeer spannend toernooi met veel drama: twee sterke spelers, Loek van der Hagen en Eline Roebers, vielen door technische problemen voortijdig uit, waarna de race om de koppositie weer helemaal open lag toen Machteld van Foreest, ook een van de supersterke deelnemers aan de C, weer terug wist te komen vanuit een mindere stelling tegen Arthur de Winter. Bij het ingaan van de laatste ronde ging Machteld aan kop en zaten Kobe en Arthur in de achtervolging. Zowel Kobe als Arthur wonnen hun laatste partij. De tiebreak wees uiteindelijk Kobe aan als kampioen met een verschil van 0.75 SB punten. Kobe en Arthur kwamen niet tegen elkaar uit tijdens het toernooi.

  In het interview dat IM Stefan Kuipers na afloop hield via skype met elke winnaar, en dus ook met Kobe, noemde Kobe desgevraagd zijn partij tegen Leandro Slagboom, die in een remise resulteerde, zijn meest spannende partij. We zien hier een variant van de Najdorf. Vraag is wat de beste voortzetting is na 33…a5. IM Stefan Kuipers meende in het live commentaar dat pion naar c6 en dan na koningszet naar e7 er a4 gezet had kunnen worden. Dan geen torensruil maar toren naar a8 en de b pion laten aansluiten om twee verbonden vrije pionnen die gedekt staan te krijgen. Maar het werd een toreneindspel, waar Kobe goed uitkwam met de pionnen maar uiteindelijk kwam hij er niet doorheen en werd het remise. De Najdorf zagen we vaker terugkomen bij Kobe’s partijen. In het live commentaar bij verschillende van Kobe’s partijen benadrukken zowel GM Werle als IM Robert Ris dat de gebruikte variant van de Najdorf een hele gewaagde, gevaarlijke opening voor zwart is. Om IM Robert Rist te citeren: “(…)omdat je met zwart ongeveer alles doet wat in een normale openingsvariant wordt afgeraden(…)”.  

  De laatste partij van het toernooi werd de beslissende partij van het hele toernooi. Kobe speelde met zwart tegen Machteld van Foreest en wint. Hij kwam heel erg goed uit de opening, vond hijzelf. Ook hier weer de Najdorf variant.

  Hieronder volgt een analyse van deze partij door Tom de Jong, Kobe’s trainer bij OZU:

   

One Response so far.

 1. Hans JG de Lange schreef:

  Geweldig Kobe !

  Gelukwensen, ook voor Sara & Tom voor de analyse… Ga zo door:)