• KNSB: OZU 2 verslaat En Passant 3

  Posted on december 2, 2021 by in extern, KNSB OZU 2

  Door: Midas Schonewille

  Het was wat onduidelijk wanneer de maatregelen in zouden gaan, maar zaterdag hebben we toch nog een wedstrijd kunnen spelen met het 1e en 2e KNSB team. De tegenstander van het 3e heeft ervoor gekozen om niet te spelen, maar daardoor hadden we wel genoeg ruimte in de zaal en een excellent scala aan invallers. Hier volgt een verslag van het 2e team.

  Het duurde eventjes voordat we met zijn achten achter het bord zaten, maar ook al was Osama de laatste die aanschoof, hij was ook de eerste die klaar was. Hij kwam iets slechter uit de opening, maar zijn tegenstander vond geen manier om dit af te straffen, dus er werd al snel naar een stelling afgewikkeld waarin beide partijen geen voortgang konden boeken. Het eerste halve punt was al binnen. Kort daarna kwam Bart ook met een remise aanzetten, volgens hem een saaie partij waarin snel werd afgeruild en verder niet benoemenswaardig.
  1-1.

  Daarna kreeg Freek het op zijn heupen. Na zijn dominante centrumpionnen te hebben opgespeeld manoeuvreerde hij kunstig al zijn stukken naar de koningsvleugel waarna de volgende stelling op het bord kwam:

  Wit zag over het hoofd dat de d4-pion niet gepakt mag worden, want dan volgt een ruil op f3 en een dame-offer (om de dame dan gelijk terug te winnen met een vork). Hiermee won Freek een stuk en uiteindelijk na nog een fraaie combinatie ook de partij. 2-1.

  Peters tegenstander speelde een gambiet, maar na zo’n 15 zetten was alles onder controle en speelde hij met een pion voor. Blijkbaar kon zijn tegenstander er voor kiezen om de partij nog wat spannender te maken, maar in plaats daarvan dacht hij zijn pion terug te winnen, maar als je (zoals Peter) de hele combinatie uit had gerekend kwam je er achter dat het eigenlijk een stuk verloor. Er werd nog wel wat door gespeeld, maar met twee dames op het bord die mat zetten was het toch echt wel uit. Maartens tegenstander wilde variëren met Lb7 en Tc8 in een Spaanse opening, maar dat pakte voor hem niet zo goed uit. Een aantal stukken kwamen inactief te staan en Maarten sloeg toe. Uiteindelijk werd er simpel een paard ingesloten op a5 en de partij was gewonnen. Het ging snel, maar zo staat het opeens 4-1, nog een half puntje en de wedstrijd is gewonnen. Nu een kwestie van simpel afwikkelen naar wat remisestellingen… toch?

  Jan had andere plannen. Hij speelde een erg sterke Grünfeld die zijn tegenstander niet goed behandelde en hij kwam met een geïsoleerde pion op de c-lijn te zitten (als ik me niet vergis heeft daar ook een tripel-pion gestaan). Jan schakelde zijn focus over naar de koningsvleugel waar een loper door zijn eigen pionnen werd ingesloten. Uiteindelijk stond deze loper op h2 met pionnen op f2 en g3 die met geen mogelijkheid in beweging konden komen. Met een stuk meer was een koningsaanval een stuk makkelijker om op te zetten en de rest is geschiedenis. 5-1 en de winst was dus binnen!

  Dan Pascal, op bord 3 speelde hij tegen de tegenstander met de hoogste rating, 2039, ver boven het gemiddelde. Hij speelde erg snel, maar ook onnauwkeurig. Het werd een lange partij waarin Pascal helaas 2 keer zijn kans heeft gemist om de fouten van zijn tegenstander af te straffen. Eerst had hij na een lange combinatie zijn pion kunnen ontpennen om zo toch een paard te kunnen slaan. Later in de partij had hij zijn eigen paard kunnen redden in plaats van een gevaarlijke pion te slaan, omdat hij nog net met zijn toren op de juiste lijn kon komen. Uiteindelijk bleek Pascals toren niet opgewassen tegen paard en loper en moest hij zich gewonnen geven.

  Ja en toen was ik (Midas) nog bezig. Uiteindelijk heb ik zo’n 5 uur over mijn partij gedaan, maar het was me er eentje! Hierbij een analyse:

  Een 6-2 overwinning dus! Het zal wel een tijdje duren tot we weer kunnen schaken, dus hier zullen we even op moeten teren.

  Klik hier voor alle uitslagen

One Response so far.

 1. Pascal B schreef:

  Wat leuk Midas! Wat een strijd!