• KNSB: eerste averij voor OZU 1

  Posted on november 7, 2021 by in extern, knsb, KNSB OZU 1

  Door: Jo Drijver |

  Helaas moest de wedstrijd gespeeld worden aan het eind van een roerige week.
  De overheid besliste op dinsdag dat er op zaterdag allerlei andere regels zouden gaan gelden. Dat had mede tot gevolg dat we naast de normale problemen opgezadeld werden met extra problemen. Uiteindelijk beschikten we op vrijdag over slechts een zevental spelers. Bij thuiskomst aan het eind van de middag werd ik overladen met mails en bleek onze wedstrijdleider-extern het team te hebben gecompleteerd. Uit de berichten maakte ik op dat Pascal Boittin, ondanks de verjaardag van zijn zoon, toch zou kunnen spelen maar in Utrecht bleef bij het tweede en dat Judith het eerste kwam versterken. Een team dat volledig onthoofd was door allerlei redenen. Ga maar na: Pieter Nieuwenhuis (voor werk in Spanje), André Bouwmeester (herstellende van een zware operatie), Marcel van Os en Meindert van de Linde (corona gerelateerd) normaal gesproken de borden 2 t/m 5. Gelukkig beschikken we altijd over enthousiaste clubleden die bereid zijn om op het allerlaatste moment het team te helpen. Ditmaal Ed van Eeden, Piet Kooiman en Judith van Amerongen. Minder ratingpunten maar wel meer enthousiasme.

  Onze heenreis was ook niet optimaal. We zaten op het verkeerde traject. De treinleiders lieten het afweten op het traject Utrecht-Nijmegen. Iedere trein vertrok met 15 minuten vertraging en om de twee treinen viel er eentje uit. Gelukkig had de bus tussen Ede-Wageningen en Bennekom slechts één minuut vertraging zodat we precies om twaalf uur bij de deurcontrole arriveerden. Onze bewijzen werden in orde bevonden hoewel ik bij de afgedrukte QR-code ditmaal mijn paspoort niet hoefde te laten zien. We waren de laatsten en na het verrichten van de administratieve plichtplegingen konden we nog aardig op tijd beginnen. Alles liep verder op rolletjes dankzij de teamleider en de wedstrijdleider van Bennekom.

  De wedstrijd was minder succesvol mede gezien onze opkomst. Toch werd het nog spannend. De vroege aanwezigen hadden al beslist dat Ed de plaats aan het tweede bord moest innemen en Judith had Piet overgehaald om te wisselen van bord zodat ze met zwart kon spelen om een ingestudeerde variant op het bord uit te proberen. Piet moest nu met wit spelen, een bord hoger. Het lukte Judith om de variant op het bord te krijgen. Het was net niet voldoende voor de winst. Het eerste halfje was binnen. Daar voegde Albert Jan een halfje aan toe. Het leek dat hij zou gaan aanvallen via de halfopen b-lijn omdat zwart zijn koning aan die kant had opgeborgen. Dat ging niet door en de strijd werd verplaatst naar de ander zijde van het bord. Gevolg: een vrij snelle remise. Daarna vielen de klappen.
  Ed kwam in het middenspel in de problemen. Wist die zo goed als mogelijk op te lossen en gaf vervolgens een toren weg. Arie zag geen kans om de Hollandse verdediging effectief te bestrijden en kon de aanval op zijn koningsstelling niet pareren. Piet kwam mogelijk in de problemen door het slaan van een vergiftigde pion en kon vervolgens een oprukkende pion op de a-lijn alleen blokkeren met een paard. In de strijd op de andere vleugel kon hij het met een paard achter de oprukkende niet tegenhouden. 4-1.

  Hemmo zag geen kans om zijn vrijpion te laten promoveren hetgeen volgens onze oud- erevoorzitter wel mogelijk moet zijn geweest. Je moet het maar zien of weten. Jan Maarten deed iets wat streng verboden is en wordt afgeraden in de theorieboekjes. Hij pakte de c-pion van wit en ging deze verdedigen met b5 enz. Zijn tegenstander speelde het vervolgens correct maar zag toch geen kans om een pion terug te krijgen. JM hield hem onder druk, verbeterde zijn stelling en zag de winst al zitten. Met twee stukken tegen een toren dreigde hij de dames te ruilen en was de partij beslist.

  Rest nog Robert aan het eerste bord. Hij speelde een geweldige partij. Kwam zwaar onder druk te staan maar wist alle narigheid te pareren. Hij stelde enkele keren remise voor maar dat werd afgeslagen. Wie het onderste uit de kan wil hebben enz… Daarna schoof Robert wat op zijn stoel heen en weer, gooide zijn krullen door elkaar en ging er eens goed voor zitten. Vervolgens toverde hij een eindspel op het bord waar alle aanwezigen met open mond naar stonden te kijken. Sloot de weg van de zwarte loper naar zijn vrijpion op de h-lijn af en maakte de partij onder grote bewondering van de omstanders uit. Meer dan geweldig. Overigens maakte Robert zijn tegenstander een compliment voor zijn prachtige spel. Ik denk volkomen terecht en zeer sportief. Mijn complimenten zijn voor Robert die er veel meer uithaalde dan dat we mochten verwachten. Een goed begin (Judith) en een geweldig slot dankzij Robert. Ondanks het verlies een gezellige wedstrijd. Het kampioenschap is voorlopig uit het zicht. Veenendaal wint alles met grote cijfers en heeft nu een enorme voorsprong in punten maar vooral in bordpunten. Twee overwinningen op wat makkelijker tegenstanders en we handhaven ons. Aan onze kanonnen het verzoek om deze twee wedstrijden mee te spelen.

  Ik denk volkomen terecht en zeer sportief. Mijn complimenten zijn voor Robert die er veel meer uithaalde dan dat we mochten verwachten. Een goed begin (Judith) en een geweldig slot dankzij Robert. Ondanks het verlies een gezellige wedstrijd. Het kampioenschap is voorlopig uit het zicht. Veenendaal wint alles met grote cijfers en heeft nu een enorme voorsprong in punten maar vooral in bordpunten. Twee overwinningen op wat makkelijker tegenstanders en we handhaven ons. Aan onze kanonnen het verzoek om deze twee wedstrijden mee te spelen.

One Response so far.

 1. Huib Olij schreef:

  Mooi verslag