beker,  knsb

KNSB-beker: verlies na barrage in Putten

Door: Wout van Veen

Bekerwedstrijden hebben toch altijd een bijzonder tintje. Dit keer was ons lot een leeg, keurig gerenoveerd cultuur-/zorg-/buurtcentrum in het Gelderse Putten. We speelden tegen een sterk team met relatief jonge spelers in een in het begin (te) koude zaal. Speciaal Daniel Kuijper hulde zich tegen de kou geheel in jack met hoodie en speelde (daarom) in het begin erg sterk.

Helaas liepen we te snel tegen een achterstand aan, omdat Wout van Veen al op de 18e zet een stuk weg blunderde en opgaf. Er was geen enkele compensatie om nog iets te proberen. Daarna werd de wedstrijd spannend, want Robert Beekman overspeelde zijn tegenstander. Het is altijd een genot zijn vloeiende strategische konings-indische spel te volgen. Dit keer niet alleen fianchetto van de koningsloper maar na een opmars via c7-c6, a7-a6 en b7-b5 en c4xb5 van wit ook een fianchetto van de dameloper, gevolgd door Dd8-a8 met grote druk tegen het witte centrum en uiteindelijk stukverlies en opgave van wit.

De wedstrijd leek voor ons helemaal de goede kant op te gaan toen Marcel van Os zijn “brakke stelling” (zijn eigen woorden) door gepointeerd tactisch spel op het juiste moment in de tijdnood van zijn tegenstander, wist om te zetten in direct, winnend materiaalwinst, daarbij geholpen door de kwetsbare, ongerokeerde zwarte siciliaanse koning. Helaas ging Daniel Kuiper in de laatste fase onderuit. Zijn tegenstander moest in een mindere stelling op winst spelen en deed dat zeer goed. Uit het niets werden allerlei tactische verwikkelingen gecreëerd en ondanks de kwaliteitswinst van Daniel, toren tegen paard, werd het paard in tijdnood hem te machtig. Jammer voor ons maar mooi om te zien hoe er door zijn tegenstander kansjes werden omgezet in kansen en tenslotte in de winst. Al met al een verdiend gelijk spel.

In het daarna volgende snelschaken werden we weggeveegd, behalve Marcel die de eer redde. Einde bekeravontuur voor dit seizoen.

Zie ook de site van de KNSB.