• KNSB-Beker: Strijdend ten onder!

  Posted on november 27, 2013 by in beker, extern
  Klein dumpje tegen de reus

  Klein dumpje tegen de reus

  (door Erik Corneth) Op 13 november gingen vier dappere heren van Oud Zuylen 1 op bezoek bij en de strijd aan met Paul Keres, voor een plaats in de derde ronde van de KNSB-bekercompetitie.

  Een korte beschrijving van onze moedige krijgers:

  Uitkomend op bord 1, de huidige clubkampioen en mentaal ijzersterke Marcel van Os. Dan op bord 2, de soms briljante en onnavolgbare Dirk Floor. Vervolgens op bord 3, ‘de Meastro’ Jaap van der Tuuk, toch een beetje miskend talent. Tot slot op bord 4, Correspondentiegrootmeester Carol Peter Gouw! Voor Paul Keres zaten er onder de bezoekers twee bekenden namen bij: Jaap en Dirk. Als dubbellid doen beide heren regelmatig mee met de interne competitie van Paul Keres. Genoeg reden voor de gastclub om te waken voor onderschatting. Paul Keres stelde daarom ook zijn sterkste spelers op:

  Op bord 1 speelde Fide-Meester Hugo ten Hertog (2374), bord 2 Internationaal Meester Xander Wemmers (2325), bord 3 Peter Lombaers (2305) en op bord 4 Paul Hommerson (2270). Met een gemiddeld verschil in rating van meer dan 200 elo punten leek het op papier een bijzonder zware opgave te worden voor de OudZuylenaren…

  En dan nu de wedstrijd!

  Toen ondergetekende de kroeg verliet en binnenliep bij het clubhuis van Paul Keres, was de wedstrijd volop aan de gang. Vergezeld door Frans Sanijs, Van der Tuuk junior en een verdwaalde Fries, voegde hij zich bij de steeds groter wordende groep kibitzers, allemaal even nieuwsgierig naar hoe de partijen zich zouden ontrafelen.

  Met inbegrip van mijn beperkte inzicht concludeerde ik al snel dat Marcel niet goed stond. Het initiatief was in handen van zijn tegenstander en het leek een kwestie van tijd voordat de Fidemeester tussen de gaten van Marcels stelling het winnende plan zou vinden. Tot mijn verbazing schudden even later beide spelers elkaar de hand na een remiseaanbod. Geweldig gekeept! ½-½.

  Met Dirk liep het helaas minder goed af. In een toren-en-lopereindspel, waarvan de lopers van gelijke kleur waren, had Dirk een ongunstige pionnenstructuur. Zijn pionnen stonden op dezelfde kleur als die van de lopers. Schietschijven dus voor de loper van zijn tegenstander, terwijl die van hemzelf als veredelde pion fungeerde. Daarnaast moest Dirk ook vechten tegen een verbonden vrijpion van zijn tegenstander. Dit alles kan je wel over laten aan IM Xander Wemmers. 1-0.

  Ik sla even een bord over, U bevindt zich nu bij het duel Paul Hommerson vs Carol Peter Gouw. De stelling leek mijns inziens iets in het voordeel van Carol Peter. Maar ik zag niks concreets, net als beide heren. En dus was remise de logische uitslag. Ook zonder computer, als assistent bij het correspondentieschaken, kan Carol Peter er behoorlijk wat van! ½-½.

  Met de voorlopige score van 2-1 in het voordeel van Paul Keres moest Jaap zijn partij winnen om een verlenging van de wedstrijd af te dwingen. In een zinderende slotfase, waarbij er bijna evenveel mensen om het bord heen stonden als dat er velden op te vinden zijn, troefde Jaap zijn tegenstander in de slotseconden af. 0-1.

  Het blitzdebacle!

  Door de gelijke eindstand van 2-2 moesten de heren opnieuw tegen elkaar spelen. Ditmaal een Blitzpartij, 3 minuten p.p.p.p. waarbij er na elke zet 3 seconden bijkomen. Na een korte pauze werd de wedstrijd hervat. Spanning was af te lezen op de gezichten van de spelers.

  Het begin was goed. Dirk, Jaap en Carol Peter hadden duidelijk het betere van de stelling en stonden ook in tijd ruim voor op hun tegenstanders. Alleen Marcel kwam niet zo goed uit de opening. Helaas kon onze nieuwe clubkampioen het tij in het middenspel noch het eindspel keren. 1-0. Met nog drie partijen te spelen, met goede vooruitzichten, was alles nog mogelijk. Maar wat leek een mooie avond te worden, een stunt om het beste van Paul Keres te verslaan, liep uit op een debacle. Dirk en Carol Peter stonden gewonnen, maar verloren desondanks. Alleen Jaap redde de eer met een half punt.Paul Keres wint de blitzsessie, geflatteerd, en daarmee gaan ze door naar de volgende ronde.

  Marcel, Dirk, Jaap en Carol Peter bedankt. Geweldig gevochten! En wat kwamen ze toch dichtbij!

Comments are closed.