• KNSB-beker: Oud Zuylen wint van Boven IJ

  Posted on oktober 9, 2013 by in beker, extern
  Marcel trok aan een dood paard en won

  Wie zegt dat trekken aan een dood paard niet werkt? Jaap deed het en won briljant

  (door Jo Drijver) Pas om kwart over acht startte de wedstrijd tegen het voormalige Nieuwendam. Gelukkig maar want op dat moment heerste er volledige stilte in het clublokaal. Een goed moment om ver van de bar en achter een schuifwand een spannende wedstrijd te gaan spelen met als inzet een wedstrijd in de volgende ronde tegen Paul Keres. Uiteraard was Oud Zuylen daar meer op gebrand dan de Amsterdammers. Er werd al gesuggereerd dat we dan maar moesten verdienen met het snelschaken. Gelukkig is het niet zover gekomen, al scheelde het maar weinig. Marcel verdedigde zich op de hem bekende wijze. Dat roept altijd extra spanningen op waarbij wit ogenschijnlijk beter staat. Gewacht wordt echter op de bevrijdende zet van zwart waarna de kansen geen keren. Ook nu leek dit het geval maar Marcel had zich mogelijk vergist en raakte een stuk achter tegen wat pionnen. Maar ook hier geldt, ‘wie de laatste blunder maakt verliest.’ De miskleun van wit maakte plotseling een einde aan de partij. Onze clubkampioen moet zelf maar eens tekst en uitleg geven.
  De stand liep verder op door een overwinning van Jaap. Na vele seizoenen hebben moeten zwoegen aan het eerste bord heeft hij aangegeven dat nu een ander de kar maar eens moest trekken. In een wat rustiger omgeving hervindt hij nu zijn ritme. In deze wedstrijd liet hij ons weer genieten van het sublieme spel wat hem kenmerkt. Stukken naar de juiste velden, verzwakkingen uitlokken, de juiste stukken overhouden op het juiste moment enzovoort. Te veel om op te noemen. Altijd met ongelooflijk veel geduld. Soms denken de omstanders: sla nu eens toe maar dan volgt er weer een zet die de stelling van de tegenstander nog verder verzwakt, en nog een en nog een en dan pas slaat hij toe. Nu zag hij kans om een wit paard naar h1 te drijven vanwaar het geen enkel veld meer had waar het naar toe zou kunnen. Een zogenaamd. dood paard dus. Daarna had hij vrij spel met loper en dame tegen een dame. Een heel mooi mat maakte een eind aan de partij waarvan het publiek met volle teugen stond te genieten.
  Ook bij Carol-Peter viel er te genieten. In het begin van het middenspel moest hij alle zeilen bijzetten om zich uit een wat benauwde situatie te redden. Daarna moest hij er alles aan doen om een ver opgerukte pion te blijven ondersteunen. De indruk bestaat dat zijn tegenstander in het eindspel niet genoeg doortastend optrad waardoor CP kon laten zien dat hij het eindspel beheerst dankzij zijn vele correspondentieschaak. Met zijn remise werd de overwinning veiliggesteld.
  Voor Dirk de gelegenheid om zijn tegenstander te feliciteren. ‘In die bekerwedstrijden heb ik nog nooit een partij gewonnen,’ verzuchtte hij. Waarschijnlijk was het allemaal een gevolg van de opening. De meeste stukken stonden verscholen op de verkeerde vleugel, achter zijn pionnen. Toen zwart de aanval inzette op de koningsvleugel kwam hij hulptroepen tekort om de aanval af te slaan. Het openen van de g-lijn leek voor enige compensatie te zorgen maar dat bleek maar schijn. Overigens moet ik er bij vermelden dat in mijn ogen zwart heel sterk speelde en alles volledig onder controle had. Een beetje schwindelen is Dirk wel toevertrouwd maar de Nieuwendammer trapte negens in en maakte het krachtig uit. Een heel leerzame partij. Op naar Paul Keres!!!!!

  Wit rating zwart rating uitslag
  1. Marcel van Os (zw) 2100 Barry Brink 2133 1-0
  2. Dirk Floor 2171 Frank van de Velden 2075 0-1
  3. Jaap van der Tuuk 2190 Ed Baarslag 2059 1-0
  4. Carol-Peter Gouw 2045 Martin Beugel 2055 rem

Comments are closed.