• Kampioen Apeldoorn te sterk voor Oud Zuylen 1 (5-3)

  Posted on mei 12, 2014 by in extern
  O, o, weer verloren...

  O, o, weer verloren…

  (door Jo Drijver) Het was een mooie gelegenheid om weer eens een stunt uit te halen. Dat zat er echter helemaal niet in. Oud Zuylen lijkt vermoeid en gelukkig was dit de laatste wedstrijd van het seizoen. Stuk voor stuk zijn de spelers aan vakantie tot. Het meest komen hiervoor in aanmerking Wout van Veen en Jaap van der Tuuk. Wout maakt de indruk overwerkt te zijn en geen tijd meer te hebben voor ontspanning. Op de 13e zet miste hij de juiste verdedigende zet en moest op de 14e zet zijn tegenstander al feliciteren. Jaap oogt vermoeid en mist de vorm van het begin van deze competitie. Een schijnoffer van wit verraste hem kennelijk en met een pion minder probeerde hij nog het onderste uit de kan te halen. Wit vernielde echte de zwarte koningsstelling en een uitval van de dame kostte een stuk. Frans deed er heel lang over maar kon het op den duur toch niet redden.
  Frans Sanijs is niet vermoeid en dat bleek ook wel van middag. Helaas verloor hij af en toe en pion en de mogelijkheid om ze weer terug te pakken werd steeds door de speler uit Apeldoorn verhinderd. Het is tegen deze club zo dat als je ze een pion geeft dan pikken ze je hele stelling. Over zijn partij zal Frans niet ontevreden zijn, wel over de afloop.
  Maar het werden niet allemaal nullen. Een zwaar bevochten remise van Marcel van Os, een spectaculaire remise van Ed van Eeden en twee plusremises van onze beide ‘invallers’ Jan Maarten van den Boogaart en Wout van Goor. Beiden kregen, met zwart, het initiatief maar dat was net niet voldoende voor de winst. Een uitstekend optreden na het gelijkspel van het tweede tegen Paul Keres 3 (afgelopen woensdag) waarin beiden wonnen!
  Als laatste bleef Dirk over. In een zeer spectaculair gebeuren offerde hij pionnen voor wat sterke velden en het initiatief. Het bleek echter heel moeilijk om de juiste ingang te vinden. De zet g7-g6 nodigde wit uit om zijn loper op g6 te slaan waarna een onoverzichtelijke situatie ontstond in de fase waarin zwart in hevige tijdnood kwam. Dirk wist een kwaliteit te winnen maar dat bleek nog geen garantie voor de winst. Na veel gemanoeuvreer lukte het om ook nog een pion te veroveren en uiteindelijk de winst binnen te halen. Na afloop bleek pas hoe moeilijk het allemaal is en zeker in tijdnood. Met man en macht werd de partij geanalyseerd en wat bleek: Dirk miste de zet (b4) waarna het direct uit was en vervolgens miste zijn tegenstander een torenoffer op f2 waarna het wel heel moeilijk zou worden voor wit, zo niet onmogelijk. Maar ja, Dirk is niet voor niets de goochelaar van Oud Zuylen. Altijd komt er nog wel iets uit die hoge hoed. Al met al resulteerde dit in de indrukwekkende score van 7½ uit 9 (!) waarmee hij topscorer van groep 3D werd met op de 2e plaats de tegenstander van Ed in deze wedstrijd, eveneens met 7½ uit 9. Maar om een of andere reden was het resultaat van Dirk beter (zijn TPR was hoger, 2319. Red.).

  Zie voor meer statistieken de pagina van OZ1.

  T Oud Zuylen 2033 Accres Apeldoorn 2 2039 3 5
  1. Marcel van Os 2131 Marcel Boel 2208 ½ ½
  2. Dirk Floor 2171 Martin van Dommelen 2200 1 0
  3. Jaap van der Tuuk 2213 Maarten Beekhuis 2111 0 1
  4. Ed van Eeden 2064 Freddie van der Elburg 2223 ½ ½
  5. Jan Maarten van den Boogaart 2043 Henk Eleveld 2048 ½ ½
  6. Frans Sanijs 1989 Mark Brussen 2028 0 1
  7. Wout van Goor 1813 Henk Vinkes 1689 ½ ½
  8. Wout van Veen 1842 Jan den Besten 1808 0 1

Comments are closed.