• Judith onthoofdt BSG

  Posted on april 27, 2016 by in extern

  Het logo mocht niet baten

  Het logo mocht niet baten

  (door Jo Drijver) De afsluitende wedstrijd van het seizoen tegen BSG 2 werd met belangstelling tegemoet gezien. Voor de vierde maal op rij was het een thuiswedstrijd van Oud Zuylen 1. Foutje van de competitieleider. Overigens was het de laatste keer dat beide teams tegen elkaar speelden. Volgend seizoen is het mogelijk Oud Zuylen Utrecht 2 tegen BSG 2 maar dat is toch heel wat anders. BSG begon duidelijk verzwakt aan de wedstrijd. Jesper de Groote (bord 1) moest het eerste voor degradatie gaan behoeden en de twee veteranen, Theo Slisser en Tom de Ruiter, ontbraken wegens privéomstandigheden. Overigens heeft de versterking van het eerste niet gewerkt: naast Utrecht 1 is nu ook BSG 1 uit de meesterklasse gedegradeerd. Wel speelde mee de oud-schaakredacteur van het Utrechts Nieuwsblad. Vijfentwintig jaar lang verzorgde hij een veel gelezen rubriek in de zaterdageditie waarin niet alleen de wereldtop maar ook de clubs uit Utrecht en omgeving aan bod kwamen,als er iets te melden viel. Onderstaand wat stukjes van zijn hand:

  In 1984/1985 o.a.: WORD MAAR GEEN LID VAN OUD-ZUYLEN

  Tussen de Utrechtse schaakverenigingen is Oud-Zuylen wat je zou noemen een vrolijk cluppie. Hier niet de gezapige rust die sommige andere clubs kenmerkt, noch het heilige moeten van de grote clubs die meedingen om de hoogste clubeer. Wil je bij Oud-Zuylen aan schaken toe komen dan moet je zeker in de eerste fase, als nog niet alle jeugdleden zich naar huis hebben gespoed, tegen wat lawaai kunnen. Alles bruist aan deze vereniging, niet in het minst haar clubblad, volgeschreven door jong-enthousiastelingen die geen overtreffende trap teveel is. (Naast een uitgebreidere tekst de analyse van de partijen René van Dijk-Henk Dissel en Ed van Eeden-Arie Schwartz.)

  Op zaterdag 24 oktober 1986: SCHAAKCLUB UTRECHT 100: THEMATOERNOOI

  Neem komende week maar vrij, Utrechtse schaakvrienden, want voor het eerst in 25 jaar kent deze stad weer een groot, internationaal schaakevenement, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Schaakclub Utrecht. Het Cap-Gemini-thematoernooi, dat maandag om twee uur begint in het gebouw van het sponserende automatiseringsbedrijf aan de Bernadottelaan 11 op het Kanaleneiland, is bovendien vrijwel uniek, omdat iets dergelijks alleen in de jaren twintig een keer is vertoond in het Haagse, en dan nog anders. (Timman, Van der Wiel, Miles, Nunn, Hort, Zsuzsa Polgar en Pia Cramling nemen deel en krijgen tegenstand van Pieter Nieuwenhuis, Jaap van der Tuuk, Bas van Gaalen, André Schenk, Willem Bor, Maarten Etmans, Philip du Chattel, Hans Duistermaat, Arie Schwartz, Jan Veermen, Meindert van der Linde en Tom de Jong)

  Op zaterdag 18 oktober 1986: OUD ZUYLEN KIND UIT DE CRISISJAREN

  De crisisjaren van een halve eeuw geleden hadden één gunstig bijeffect, de mensen gingen na hoe zij het gat in hun leven konden vullen dat was geslagen door de gedwongen werkeloosheid. In de jaren dertig zijn veel verenigingen opgericht. Utrecht telde van oudsher nogal wat arbeidersgezinnen in het noordelijk gedeelte, onder meer in het toen nog zelfstandige dorp Zuilen. Tegen deze achtergrond is het niet vreemd dat in 1936 ook de schaakclub Oud Zuylen het levenslicht aanschouwde naast de reeds bestaande vereniging Zuilen, die al van 1927 dateerde. (Ook hier twee partijen. Ed van Eeden-Bert de Bruin en Paul Hoogenboom-Bernard van Doorn. Zuilen is de club waar Jo Drijver in 1948 (?) begon)

  In november 1986: BUSSUM VERSCHALKT SNELSCHAAK-RIVALEN

  Met een royale voorsprong op de verrassende tweede, Oud Zuylen, heeft het Bussums Schaakgenootschap zaterdag het jaarlijkse snelschaakkampioenschap voor clubteams van de Stichts-Gooise Schaakbond gewonnen. Favorieten van andere jaren: de Schaakclub Utrecht, Hilversum en Paul Keres raakten voor hun doen ver achter… Oud Zuylen triomfeerde vooral door een zege op Utrecht 1. (1. BSG 2. Oud Zuylen 3. HSG 4. Utrecht 5. Paul Keres 9. Kanaleneiland, het latere GZZ dat inmiddels al inwoont bij Oud Zuylen)

  In het openingswoord bij de wedstrijd van zaterdag gaf de wedstrijdleider het advies aan Bert Kieboom om zijn lidmaatschap van Utrecht zo snel mogelijk te beëindigen omdat hij anders alsnog lid van Oud Zuylen zou worden. Hij is bijgedraaid en vindt het niet erg meer. Overigens kan hij niet weg want hij is erelid van Utrecht!!!

  In het kort de wedstrijd van afgelopen zaterdag.

  De tegenstander van Jaap wachtte een zet met het terugnemen van een stuk. Jaap dekte de loper met een pion en bleef een stuk voor waarna hij heel koel de zaak afmaakte. Marcel remiseerde met FM Borm na een gelijk opgaande strijd in een bord vol stukken. Zeker geen slecht resultaat. Babis weet de partij door een inval met zijn toren weer in evenwicht te brengen en behaalt opnieuw een goed resultaat aan het eerste bord. Huib weet inmiddels Bert Kieboom te verslaan. Laatstgenoemde maakte het Huib wel makkelijk door een toren op de h-lijn te plaatsen welke niet meer terug kan voor de verdediging. Huib maakt hier dankbaar gebruik van. Dirk graait nogal wat pionnen en bereidt langzaam een aanval voor. Zwart krijgt geen enkele kans. Jan Maarten staat prima, maakt het zich moeilijk en de binnenkomst van de witte dame betekent zijn ondergang. Met 4-2 staan we voor en de buit is nog lang niet binnen.

  Op het laatste ogenblik haakte Frans Sanijs af. Gelukkig is Judith vroeg gekomen om de zaal in orde te maken, en met een half uur achterstand, wordt besloten dat zij aan het opengevallen bord gaat spelen. In de opening gaat het mis en een stukoffer van wit heeft tot gevolg dat ze een pion en een kwaliteit achter komt. Wit laat echter zijn dame insluiten en plotseling heeft Judith een dame, met wat pionnen, tegen een toren en veel loshangende pionnen. Ze haalt wat pionnen van het bord en laat een pion naar de overkant rennen. Dit onverwachte punt brengt Oud Zuylen de overwinning. Arie is in een zwaar gevecht gewikkeld met een zwarte pion op de a-lijn. Als hij deze kan nemen doet hij dat nog niet. Eerst even alle pionnen en stukken klaar zetten voor de aanval en als dat is geregeld pakt hij de vrijpion en wint vervolgens het eindspel. Niet tevreden omdat hij een dolle toren over het hoofd heeft gezien, net als zijn tegenstander. Wat duurt zo’n partij lang als er na iedere zet een halve minuut bijkomt.

Comments are closed.