• Blafhoest treft Wijk aan Zee

  Posted on januari 25, 2019 by in toernooien

  Tom de Jong (foto: Harry Gielen)

  Maarten Etmans heeft zijn groep met 7,5 (waarvan 1 gratis) uit 9 gewonnen. Leo Keijzer heeft de zijne met 8 uit 9 ongeslagen gewonnen, en dat al twee dagen voor het einde. Dat is mogelijk dankzij drie gratis punten. In deze groep waren er vijf spelers die zich voortijdig terugtrokken. Wel jammer natuurlijk, want de meesten willen het hele toernooi spelen. Nummer 2 van de groep eindigde ook op 8, maar werd tweede op grond van SB. Leo won ook de onderlinge partij.

  Wat was er aan de hand? Door een blafhoestepidemie hebben meer dan vijftig deelnemers het toernooi voortijdig moeten staken. Ook in de groep van Ronald vielen er slachtoffers. Hij eindigde op 2,5 punten. Ook hij moest afhaken: “Dagelijks urenlang wachten op koude, winderige stations in combinatie met ongegeneerd blaffende schakers is ook mij uiteindelijk fataal geworden. Ik ben gesneuveld met een forse griep inclusief blafhoest.”
  We zullen maar denken: blaffende schakers bijten niet.

  Dirk kon dankzij een overwinning in de laatste ronde zijn score nog op 50% brengen.

  (dinsdag) De tienkampen van Tata Steel Chess zitten bijna op de helft. Leo scoorde 3,5 uit 4, maar ook Rens en Maarten staan in de plus met 2,5 punten. Ronald kon zijn remisereeks niet voortzetten en maakte een schuiver op een van deze eerste schaatsdagen. Bert haalde zijn eerste punt!
  Vandaag, woensdag, wordt er sneeuw verwacht. Sneeuwballen gooien in ronde 6?

  Vrijdag 18 januari begonnen de tienkampen, waarin ook veel OZU-helden figureren. We citeren Ronald na de eerste dag: “Moeizaam begin: Henk, Leo en ik remise; Bert, Tom & Dirk verlies…”Na de tweede dag luidde het: “Het blijft ploeteren: ronde 2 weer remise net als Henk & Tom. Bert & Dirk weer onderuit, maar Leo pakt het eerste puntje.”
  Update Ronald: “Ronde 3 opnieuw ’n ‘Giri’tje’. Ik miste mat in 3 en in de slotstelling (het was nog steeds mat in 14) kreeg ik de berekening van het matnet niet meer rond… (ik had daarvoor toen nog telkens 30 seconden per zet).”

  Naam groep punten na 9 ronden eindstand
  Tom de Jong 2D 5 3
  Dirk Floor 2E 4.5 4
  Henk Dissel 3B 5 3
  Maarten Etmans 3H 7.5 1
  Ronald Gouma 4J 2.5 9
  Bert Lardenoye 5B 3 8
  Leo Keijzer 6F 8 1
  Rens Wolters 8A 3 7

  Het KNSB-team OZU 4 is weer goed vertegenwoordigd: Bert, Rens, Ronald en Leo (die ook hier in 6F speelt, net als in de KNSB).

  Midden voor Maarten Etmans (foto: Tata Steel Chess, 20-1-2019)

  De vierkampen zijn al afgelopen. Harm-Theo scoorde in het eerste weekend een lange rokade, zoals hij het zelf formuleerde, oftewel drie nullen op een rij, in groep 4P. Gelukkig sloeg hij deze week terug in weekvierkamp 4H, waar hij met 1,5 uit 3 op de derde plaats eindigde. Hans van Doorn werd gedeeld eerste in weekendvierkamp 3Q met 2 uit 3.

  Alle uitslagen vindt u hier.

  Een tip voor mensen met een slimme kontzaktelefoon: een handige gratis app om de Masters en Challengers te volgen, is Follow Chess, eventueel gecombineerd met een andere app, Analyze This, voor de gemakzuchtigen die een engine willen laten meerekenen. Dat laatste is uiteraard niet aan te bevelen. Ik hoor Jaap al fulmineren tegen dergelijke machines. Zelf nadenken, mensen!

  Intussen groeten uit Wijk aan Zee!

   

5 Responses so far.

 1. Ronald schreef:

  Moeizaam begin: Henk, Leo en ik remise; Bert, Tom & Dirk verlies…

 2. Ronald schreef:

  Het blijft ploeteren: ronde 2 weer remise net als Henk & Tom. Bert & Dirk weer onderuit, maar Leo pakt het eerste puntje (!)

 3. Ronald schreef:

  Ronde 3 opnieuw ’n “Giri’tje”. Ik miste mat in 3 en in de slotstelling (het was nog steeds mat in 14) kreeg ik de berekening van het matnet niet meer rond… (ik had daarvoor toen nog telkens 30 seconden per zet).

 4. Ronald schreef:

  Blafhoestepidemie. Meer dan 50 deelnemers zijn gesneuveld…

 5. Dirk Floor schreef:

  Dankzij een overwinning in de laatste ronde ben ik op 4,5 punt gekomen.