• Tweede velt Hooglanders

  Posted on januari 27, 2015 by in extern

  Hooglander

  De Hooglander. Laat zich gewoonlijk niet gemakkelijk aftroeven.

  (door Bertrand Weegenaar) Zonder Huib die snotterend thuis moest blijven maar vol goede moed, toog Oud Zuylen twee naar Hoogland, de kleine slimme enclave onder de rook van Amersfoort waar de brightest of Hoogland op ons zat te wachten. Huib had zijn stokje aan Tonny overgedragen dus de eerste zet was voor hem. 1.b4. Tonny zou na een lange avond ook de eer hebben de laatste zet te doen, een koningszet. De eerste remise was snel een feit. Frank en tegenstander ruilde dames en torens en een stelling zonder iets bleef over. Frank had net het eerste bier aan de lippen dus het was nog vroeg. Al snel kon Hans, die liever aan bord 1 had gespeeld maar op tijd was, het punt bijschrijven. Zijn tegenstander werd in het middenspel overlopen.

  De 10 stond net in de klok of de volgende anderhalve konden worden bijgeschreven. Wout en tegenstander hadden elkaar lekker vast gezet maar het geworstel ging geen winnaar opleveren. De gelukkige van de avond was Eric. Een simpel mat in 1 werd door zijn tegenstander, die kennelijk meer oog had voor de koning van Eric dan zijn eigen, over het hoofd gezien. Met veel bier kastijdde Eric zichzelf en tegenstander hoe slecht hij wel niet stond. Het puntje stond wel achter zijn naam.

  Daarna was het mijn beurt. Openend met 1.Pc3 ging mijn tegenstander naar een Franse stelling waar hij zichtbaar van baalde. Een foute inschatting in het middenspel kostte een c-pion die daarna moeiteloos door kon lopen. 4-1. Pim had in een Slaaf met wit kansen, stond beter, veel beter maar die klok! Zijn tegenstander speelde in de slotfase Russisch roulette en liep uiteindelijk in een matnet. Goed gezien Pim met nog 3,2,1 seconden op de klok.
  Nu kon Ronald gerust opgeven. Het eindspel waar hij uiteindelijk vrijwel geruisloos in terecht gekomen was, was verloren. Restte nog 1 speler op 1 bord. Tonny. Zoveel ruimte op de damevleugel werd door zijn tegenstander met een koningsaanval beantwoord. Ingeluid door 1…f5 Zijn laatste zet was het omleggen van de koning nadat zwart met dame en paard al zijn damevleugelpionnen had opgegeten. Maar het was 5-3, voor Oud Zuylen 2. Tegen de Hooglanders.

  Rest een woord van dank aan het bezoek van Marc Jongerius in deze wedstrijd. Er lijkt een traditie van spelersbezoek in uitwedstrijden te ontstaan. Misschien moeten wij overwegen de externe wedstrijdleider, die nu even in het striphoekje zit uit te huilen, vragen om alle clubs een bezoekerstribune te laten inrichten?

3 Responses so far.

 1. hansjgdelange schreef:

  Opmerking. Ik heb graag zwart. Kan niet aan bord 1:)

 2. Erik schreef:

  OZ2 is de shit!

  Maar wie is Eric?

 3. hansjgdelange schreef:

  Stephan Paternotte – Hans JG de Lange. Hoogland -OZ2 1. e4 c5 2. Nf3 e6 3. c4 Nc6 4. Nc3 a6 5. Be2 Qc7 6. O‑O Nf6 7. d4 cxd4 8. Nxd4 Bd6 9. g3 Nxd4 10. Qxd4 Bc5 11. Qd3 Be7 12. Be3 h5 13. h3 b6 14. Na4 Rb8 15. Bf4 d6 16. Be3 (Na. 16. Td1 e5 wordt de partij volstrekt anders, met d5 als sterk veld voor wit.) Bd7 17. Nc3 Bc6 18. Rac1 Qb7 19. Bf3 Nd7 20. Bf4 Nc5 21. Qe2 g5 (de hele partij heeft wit een plusje, hier verandert dat pas). 22. Bd2 g4 23. Bh1 (m’n tegenstander wilde de stukken op het bord houden, ik heb 227 ratingpunten minder, maar nu krijgt zwart de kans een aantal dwingende zetjes te spelen, die tot de winst leiden) f5 24. b4 Nxe4 25. Nxe4 Bxe4 26. Kh2 h4 Hier geeft wit op. Hij had beter nog voor een (verloren) eindspel kunnen kiezen door op e4 alles af te ruilen. Ik had daarom de loper op h1 eerst moeten ruilen en dan h4 spelen.