• Het zesde kent twee gezichten

  Posted on januari 21, 2014 by in extern
  Door een misverstand kwam het zesde op de verkeerde plek terecht.

  Door een misverstand kwam het zesde op de verkeerde plek terecht.

  Muiderberg speelt zowel in de SGA als in de SGS. Op de website vermeldt deze club evenwel alleen de speellocatie voor de SGA, waardoor de spelers van ons zesde team er in de harde praktijk van het schakersleven achterkwamen dat het team in de SGS op een andere locatie bleek te spelen. Maar eerst moesten de mannen nog tegen Hoogland.
  (door Jo Drijver) Dinsdag 14 januari was het helemaal mis. Geen geloof in eigen kunnen. Een team dat als los zand aan elkaar hing. Een ieder zat maar een afzonderlijk partijtje te schuiven. Het gevolg was een denderende nederlaag tegen het laagstaande team van Hoogland. Wel deden ze allemaal hun best maar er was niet veel dat lukte. Aan de laatste vier borden ging het helemaal mis. Steven vergaloppeerde zich al in de opening en streed moedig door tegen beter weten in. Ben werd in het middenspel overlopen en ook Guus en Jacques konden het bij lange na niet bolwerken. Aan de top ging het wat beter. Jan speelde al vrij snel remise waardoor we van die hatelijke nul af waren. Lex won een stuk, verspeelde wat pionnen, verloor vervolgens een kwaliteit maar wist toch nog dreigingen in de stelling te vlechten. En het lukte: winst aan het eerste bord! Ton speelde de slechtste wedstrijd van zijn leven en blunderde keer op keer. Hij was er niet bijster gelukkig mee. Do speelde heel rustig maar zat voortdurend met de rug tegen de muur. Toen zijn tegenstander wat verslapte of te overmoedig werd sloeg Do toe en gaf de stand een wat draaglijker aanzien. We hebben de partijen maar niet opgevraagd omdat dat zeker een verkeerd beeld zou hebben gegeven van wat het zesde werkelijk kan.

  SGS 3e Klasse 2013/2014, 3A:

   

    Oud Zuylen 6 Hoogland 3 2,5 5,5
  1. A.J.M. Plum (Lex) J. van Ophem (Jos) 1 0
  2. A.J. Gezel (Ton) M. Majoor (Marco) 0 1
  3. J.W. Gijzen (Jan) G. Oostenbrink (Gerard) 0,5 0,5
  4. D. Schat (Do) P. Quelle (Pieter) 1 0
  5. S. Vugteveen (Steven) B.E. Heitinga (Beer) 0 1
  6. B. van der Velden (Ben) P.C. Rijsdijk (Peter) 0 1
  7. G. van Eeden (Guus) F.R.A. van de Woestijne (Frank) 0 1
  8. J. van Dam (Jacques) J.J. Kok (Jan) 0 1

  Op de vrijdag erna mocht het team opnieuw aantreden maar nu in Muiderberg tegen SCM 1. Hoewel teamleider Ton ons naar een verkeerd adres had gestuurd kwamen we toch nog aardig op tijd bij de ‘arena’ terecht. Het bleek het clubhuis van de zaterdagvoetbalclub Muiderberg te zijn. Deze avond alleen bezet door een achttal schakers en verder alleen maar duisternis (buiten) en stilte. Ik vermoed dat ze het resultaat van dinsdag hadden gezien en rekenden op de eerste overwinning. Het leek er in het begin een beetje op want Jacques werd al op de 9e zet mat gezet (e3-e5, Ld3-Pc6, Pc3-Lb4, Pd5-Pf6, Df3-Pd5x, Dd5x-0-0, a3-Ld6, De4-Le7, Dh7x en mat). Een moderne opening en een verrijking voor de hedendaagse openingstheorie. De spelers van SCM hadden onze tactische bespreking echter gemist. Jacques zou de tegenpartij zand in de ogen strooien waardoor ze wat overmoedig moesten worden en zouden denken dat ze te maken hadden met een zacht eitje. Het leek te lukken. De tegenstander van Ton weigerde remise, ging vervolgens iedere afruil uit de weg en kwam uiteindelijk te zitten met een slechte loper tegen een goed paard. Bovendien slachtte Ton een pion en hield zijn verdediging gesloten. Wat oprukkende vrijpionnen beslist de partij. Inmiddels had Guus de stand alweer gelijkgetrokken door zijn tegenstander mat te zetten hoewel het er op leek dat hij het niet zou redden. Deze overwinning gaf het team de nodig moed en inspiratie. Marc won een paard tegen een drietal pionnen en moest plotseling het dier weer inleveren. Wel kreeg hij een stel pionnen terug. Hij sloot de zwarte koning af en ging vervolgens rennend naar de overkant. De eenzame toren van zwart kon de opmars niet meer stuiten. Naast hem Ben die we eindelijk weer eens in goeden doen zagen. Een verre vrijpion van wit wist hij onschadelijk te maken om vervolgens zijn bekende halfje binnen te halen. Zo kennen we hem weer. Winnen hoeft niet als je maar niet verliest en het risico zo beperkt mogelijk houd. Jan had inmiddels in een levendige en vreemde partij het nodige geofferd en probeerde optimaal gebruik te maken van de zwarte koning in het midden. Zijn gedachten waren daarbij onnavolgbaar maar het lukte hem de zwarte dame te kapen om vervolgens de trukendoos volledig open te zetten. Hoe het lukte kunt u zien bij onderstaande partij. Invaller Jo, moest zeer geduldig verdedigen en lang wachten op een wat mindere zet van zijn tegenstander. Eindelijk kwam er een waardoor zwart de open lijn kreeg en een heel sterk paard tegen een heel zwakke loper. Het eindspel ging hem goed af. Een spannende partij zonder blunders. Tot slot wist Lex de omstanders nog zeer lang bezig te houden. Na een partij met wisselende kansen ging het er snel aan toe en leek Lex ten onder te gaan. Hij wist zich echter bijzonder knap te verdedigen en op het laatst haalden beiden een dame waarbij er verder alleen nog de koningen op het bord stonden. Het halfje bracht de stand op 6-2 voor Oud Zuylen. Een geweldige teamprestatie. Zo hoort het.
  Jo Drijver

  We laten Lex Plum in hoogst eigen persoon aan het woord.

  In regenachtig en nat weer – met circa 7 graden was het niet echt winters – togen wij naar Muiderberg. Met 4 man (Jan, Ben, Guus en ikzelve) bereikten wij een heel donkere school na enig speurwerk. Jacques voegde zich ook bij ons, maar daar moesten wij dus niet zijn!! Even later ook Jo en Ton en dus bleken 7 van de 8 man een onjuist adres te hebben! Gelukkig kwam er een auto met een stel erin dat ons uitlegde dat er geschaakt werd in een voetbalkantine aan de andere kant van het dorp. Links, 2x rechts en weer 2x links. En warempel, daar was het slachtveld, alwaar dus eerst om 8 uur aankwamen. En Mark was daar moederziel alleen aanwezig en had dus wel het juiste adres! Enfin, we kropen snel achter de tafels na koffie dan wel thee en na nog geen half uur stonden we op 0-1 door verlies van Jacques. Opgelucht gaven de tegenstanders aan dat zij voor het eerst sinds lange tijd op voorsprong stonden. Niet veel later was het 1-1 door een matzet van onze Guus. Vervolgens had ik weinig tijd om andere potjes te bekijken, vanwege een ingewikkelde partij op mijn bord, al vernam ik tussendoor dat wij op voorsprong kwamen, die zelfs behoorlijk uitliep tot 1,5-5,5. Top.
  Gezien mijn stelling had ik het idee dat ik een sluwe tegenstander had, maar dat ik goede kansen had. Omdat iedereen al uitgespeeld was, kwam men dicht om ons heen staan. Daar heb ik geen probleem mee, zeker gezien feit dat ik bijna een uur had tegen 4 minuten voor mijn tegenstander Mark Norden.
  Lex Plum

  [partijen volgen nog, red.]

    SCM 1 Oud Zuylen 6 2 6
  1. M.J. Norden (Marc) A.J.M. Plum (Lex) 0,5 0,5
  2. B. van Teunenbroek (Bas) A.J. Gezel (Ton) 0 1
  3. M. van Teunenbroek (Marcel) J.W. Gijzen (Jan) 0 1
  4. H.C. van Houtrijve (Henk) J.J. Drijver (Jo) 0 1
  5. W.H. van Teunenbroek (Willem) M.A.M. Jongerius (Marc) 0 1
  6. J. Duyts (Jens) B. van der Velden (Ben) 0,5 0,5
  7. G. Groenewegen (Gerrit) G. van Eeden (Guus) 0 1
  8. J.T.J. Heijnen (Joost) J. van Dam (Jacques) 1 0

Comments are closed.