• Het was ons een genoegen – OZ5 wint

  Posted on januari 13, 2017 by in extern

  (door Patrick Langendoen) Een verslag van het 5e is een steeds schaarser goed, dus deze keer maar liefst 3 bijdragen in 1 en wat eraan vooraf ging!

  De Speech voorafgaand:

  Hi 5enaren,

  Omdat het vleesch zondig is en wij ook niet zonder houten poppetjes schuiven kunnen, een hernieuwde aankondiging voor een match in het Amersfoortse tegen de Christelijke Schaakvereniging Ons Genoegen!

  Donderdag a.s. mogen we tegen het niet minder aan vleeschelijke lusten blootgestelde Ons Genoegen. Nu hoop ik als teamleider meer op ‘ons genoegen’ zodat we weer een overwinning als zaadje in de schoot mogen verspreiden en we weer als het ware, een mooie positie op de ranglijst mogen koesteren.

  Ik schrijf weer, want tot op heden is het niet veel en is de prestatie als ongeboren vrucht eerder een nare nageboorte gebleken… Gelukkig zijn we een gezelligheidsteam die op het moment supreme weliswaar het beste beentje voor zet, en niet in faalangst verzand en de erectie van de overwinning door ongezonde spanning laat verslappen. Het ideeeeee!!!!!

  Onderstaand de stand…… laten we het er over eens zijn dat we hierover niet pochen tussen de lakens met onze liefjes….. werk aan de winkel en goed kouwen zodat het eten gelijkmatig in het bloed komp en we weer kenne presteruh.

  Rang Team Gesp. Winst Gelijk Verlies Punten B.Punten
  1 En Passant 4 3 3 0 0 6 16,5
  2 Kijk UIt 1 2 2 0 0 4 12
  3 BSG 5 2 2 0 0 4 10,5
  4 En Passant 3 3 2 0 1 4 14,5
  5 Moira-Domtoren 5 3 1 0 2 2 10,5
  6 Oud Zuylen Utrecht 5 3 1 0 2 2 10
  7 De Damrakkers 1 3 0 1 2 1 10,5
  8 Ons Genoegen 2 3 0 1 2 1 8
  9 Het Kasteel 1 2 0 0 2 0 3,5

  We verzamelen bij Hanssl rond de klok van 18.45. Naar het speellokaal is het slechts 11 minuten, dus kunnen we nog even koffie drinken en kan Hanssl zijn speech houden over de bloemetjes en bijtjes en hoe dat ons voordeel kan werken tijdens de match.

  Ik reken op ons en de eeuwige jachtvelden, maar denk er om, verras jezelf, maak ons trots en denk goed na voordat je een stoutmoedige zet doet!?

  Opstelling de derde match:

  1. Bas
  2. Steve
  3. Hanssl
  4. Leta
  5. Lex
  6. Patrick
  7. Guss
  8. Pieter

  Uw makker, Patrick

  Sfeerimpressie Patrick

  Het begon goed met de Housewarming party bij Hanssl!

  Bas schijnt een prachtig vooruitzicht te hebben gehad bij hem thuis en dat betekende een fraaie winst. Bas niet kapot te krijgen want met zware griep speelde hij gewoon. Steve moest pekelen en werd vervangen door Marc Jongerius die toch in de buurt was. Marc, ook een klasse partij en warme dank voor het invallen!

  Hanssl speelde het goed, kwam toen minder te staan, maar daarna blunderde zijn tegenstander en kon de sympathieke Hanssl de winst incasseren.

  Per abuis Leta op bord 4 gezet in bovenstaande opstelling wat voor hem zwart betekende…… en dat was niet de bedoeling want hij was aan de beurt voor wit. Bij het opschrijven van de opstelling zette ik Leta op het wedstrijd formulier echter op bord 3 om deze onvolkomenheid recht te zetten, maar na een minuutje zag ik Leta luid zijn beklag doen bij Hanssl, dat hij weer met zwart moest en nam aan een vergissing gemaakt te hebben – Leta wist niet dat ik de opstelling op het formulier had aangepast………. en ik zette hem weer op bord 4…… deze keer definitief. Leta haalde een half punt binnen. Niet uit zijn spel te krijgen en heel veel tijd over aan het eind, wat ook in de krant mag! Overigens beloofde Leta plechtig dat we binnenkort een avondje bij hem mogen komen spelen!

  Lex speelde tegen een hele zenuwachtige man die zich zelf zat aan te moedigen. Lex onverstoorbaar en degelijk, een winst! De tijd heeft geen vat op de man!

  Ik zelf bakte er weinig van, het vleesch was weinig zondig en ik verspeelde een stuk op zet 12……. Wat ik me overigens pas realiseerde op zet 17. Dat het daarna door ging tot zet 60 en nog spannend werd mag een wonder heten. Verdiend verloren.

  Guus, deed het snel zoals gebruikelijk en had na een zet of wat een dame minder….. en ik zag uit mijn ooghoeken bij Guus nog wat pionnen, een koning in gevaar en 2 verbonden torens, tegen een armada van stukken. Maar toch, Guus wist eeuwig schaak te geven….. een wonder! Guus de nieuwe Hans!

  Onze Pieter wist een degelijke remise zonder overleg met de teamleider af te dwingen. Pieter niet te managen, maar wel eeuwig jong!

  Sfeerimpressie van Lex

  Allereerst was besloten om vooraf een bakkie te doen bij Der Franzel, gezien de wedstrijd in zijn woonplaats plaatsvond. Heel gezellig, ook al was -helaas- de vrouw des huizes niet aanwezig. Aldaar waren naast Der Franzel ook Pieter Popken aanwezig. Wij- Patrick en Bas en Guus en ondergetekende hebben ons vervolgens in de regen naar schaak-arena begeven.

  Aldaar waren Leta en Mark (invaller voor Steven) en dus konden we de strijd met een voltallig team vastberaden achter de 64 velden plaatsnemen.

  We speelden in een zaaltje op de eerste etage en wat vooral opviel was, dat het daar bijna de gehele avond – oorverdovend – stil was. Zeker gezien ons gezellig en doorgaans rumoerig eigen speellokaal aan de Boorstraat. En dat hadden we blijkbaar nodig wat de concentratie was niet op alle borden even scherp, zodat er verwoed verdedigd moest worden. O.a. Guus.

  Mijn tegenstander ene hr. Escher liet toe dat ik een prachtige aanval kon openen op de koningsvleugel, waarbij ik al snel een (rand-)pion kon oppeuzelen. Geconcentreerd als ik was, voerde ik de druk steeds hoger op, maar de beste man begon toen ineens bijzonder knap te verdedigen. Dacht ik :  nu heb ik hem, maar nee hoor, weer werd de vaak enige tegenzet gevonden.

  Maar omdat mijn stelling gewoon zeer goed was, bleef ik rustig doorgaan. De beste man was behoorlijk doof en begon steeds meer zenuwachtiger te worden. Dat was niet alleen te zien aan de trillende hand bij het zetten, maar ook bij het pardoes omgooien van zijn glas jus d.’orange.  Daarnaast fluisterde hij ineens wat tegen mij, en kruiste daarbij zijn armen over elkaar heen. Na enige vragende blikken van mij, werd door een collega aangegeven dat hij een remise voorstelde. Ondanks dat hij een pion achter stond.  We hadden inmiddels behoorlijk wat afgeruild en naast 1 toren en 1 loper had hij nog 4 pionnen en ik dus 5. En dus had hij nog hoop op een remise.  Zijn spel verried een duidelijk sterke speler, die ondanks mijn overwicht van alles probeerde om het pleit in zijn voordeel te beslissen. Doordat ik mij aldus behoorlijk moest concentreren, kon ik de stellingen van de andere collega’s, -behalve van Pat- niet echt bekijken.

  De stelling was echter duidelijk van mij, en dus ging ik verder en toonde na de gedwongen loper-ruil aan, dat hij toch echt ging verliezen en uiteindelijk gaf hij op. Yes, een pak van mijn hart.

  Even daarvoor had ik vernomen dat Pieter een remise had (nogal logisch voor hem) en zag ik, hoe Guus ook een remise kon afdwingen, ondanks een glad verloren stelling via het herhalen van schaakzetten met zijn 2 torens. Echt gejat!!

  Daarna was ik getuige van sterk spel van Bas, die zijn tegenstander opvrat. Over Mark had ik vernomen, dat hij vrij gemakkelijk kon winnen, door een blunder van de tegenstander en was het 4-2,5 voor ons.Restte nog Der Hanzel en Leta. Waarbij er uiteindelijk tot remise werd besloten als laatste door Leta die -zeer tegen zijn gewoonte in- nu eens ruim in zijn speeltijd zat in tegenstelling tot de tegenstander. (25 om 5 minuten) Heel goed Leta.

  Uiteindelijk is het 5-3 voor ons geworden en met een gezamelijk team-oerkreet namen wij in de restauratie-ruimte afscheid van de verliezers.

  En toen begon de terugreis, die wel zeer uitzonderlijk voor ons verliep. Het was inmiddels gaan sneeuwen, en niet zo’n beetje ook. Weliswaar natte sneeuw, en gelukkig geen ijzel en of mist.  Patrick heeft ons echter keurig bij zijn huis afgeleverd en vervolgens haalde Bas zijn fiets uit de garage en ik mijn trouwe scooter.  In het winterse weer klom Guus achterop, en zo zetten wij koers van Hoograven naar het verre Zuilen op een vreselijk nat en glad wegdek. De gehele weg terug hadden wij de sneeuwstorm tegen, en dat verhinderde mij behoorlijk om o.a. mijn helmvizier sneeuwvrij te maken. En dan nog waren de meeste straten volledig besneeuwd en waren er zelfs geen sporen van andere weggebruikers te zien. Natuurlijk was het al laat, maar het was wel heel apart om mee te maken. Door mijn snelheid drastisch laag te houden, ben ik er toch in geslaagd Guus heelhuids bij zij ouders af te leveren en kwam ik zelf wat later behoorlijk besneeuwd eindelijk thuis. Zeer voldaan vanwege de veilige thuiskomst, alsook vanwege de heerlijke overwinning van ons Vijfde.

  Sfeerimpressie van Guus

  Ik speel tegen op bord 7 tegen Jan Ero (bleek later de 2e bordspeler van het team te zijn, rating 1674). Dat wist ik niet op dat moment, bleek pas na de partij. Ik speel tot zet 14 prima maar op zet 15 ging ik vreselijk de mis in. Waardoor ik mijn dame verloor tegen de heer Ero witte loper (was ook een sterk stuk op het bord maar toch geen dame waard.) Toen had ik dus het probleem dat ik heel slecht stond ook al stond ik beter tot zet 14, eigenlijk zou ik kunnen opgeven. Ik besloot om door te gaan, omdat ik voor team wilde doorspelen. Moet heel erg defensief gaan spelen andere verloor ik snel zag ik. Stukken ruilen of ging ik zelf mat. Kon dus ook niet afwikkelen naar een eindespel omdat dat ook allemaal verloren eindspelen waren. Enige wat ik kon doen is irritant op het schaakbord doen. Ik kreeg op zet 22 voor elkaar een van mijn 2 lopers te ruilen voor een toren, wat inhield dat we beiden nog hadden:

  • Ik had 2 torens en 1 loper
  • Jan Ero had 1 dame 1 toren en een paard
  • pionnen hadden we evenveel

  Uiteindelijk maakte de heer Jan Ero een grote fout op zet 33: hij sloeg mijn lopen op e3 met zijn toren. Hij dacht die win ik, want ik dek mijn loper met een toren en zijn dame kan lopen ook nog slaan. Probleem voor hem was dat zijn toren op e8 eeuwig schaak tegen hield. Dus op het moment dat hij mij loper op e3 sloeg met mijn loper had ik eeuwig schaak. Deze remise was totaal onverdiend. Door mijn remise was het op dat moment 2 -1 voor OZU. Pieter had al remise op bord 8 (al stond hij veel beter dan zijn tegenstander).

  Marc Jongerius viel in op bord 2 en won ook. Dat ik niet verloor was een redelijk hard klap voor de speler van Ons Genoegen. Later sloegen Lex en Bas toe en wonnen ook op bord 5 (Lex) en 1 (Bas), toen stond het 4-1 voor OZU. Patrick ging een verloren eindspel in helaas en verloor die ook op bord 6. Hans S en Leta speel remise op 3 en 4.

  De redactie was aanvankelijk in totale verwarring, maar na enig onderzoek bleek dat OZU5 met 5-3 had gewonnen van Ons Genoegen 2. (Red.)

  Ons Genoegen 2 Oud Zuylen Utrecht 5 3 5
  1. T. Bekius (Tom) B. Jubels (Bas) 0 1
  2. B.H. Wilders (Bab) M.A.M. Jongerius (Marc) 0 1
  3. F.J. Monch (Ed) H.T. Scheeringa (Hans) 0,5 0,5
  4. J. van den Berg (Jacques) L. Leta (Tumba) 0,5 0,5
  5. J.B. Escher (Jan) A.J.M. Plum (Lex) 0 1
  6. H. Schoonbeek (Harry) P. Langendoen (Patrick) 1 0
  7. J. Ero (Jan) G. van Eeden (Guus) 0,5 0,5
  8. G.J. Sepers (Gert) P. Popken (Pieter) 0,5 0,5

   

   

   

   

   

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

Comments are closed.