• Het vijfde steelt punt(er) aan de Lingedijk

  Posted on november 27, 2012 by in extern, partijen

  Gerard onder de sinterklaasvlaggen en achter de Sanseveria’s. Genomen door Bas vanaf de Lingedijk. Klik op de foto voor een grote versie.

  Een opmerkelijk gelijkspel tegen Acquoy en een goede partij van Gerard. Lees het huiveringwekkende verslag van Jo Drijver en speel die pot van Gerard na! Dit alles greep maandag jl. plaats.

  (door Jo Drijver) Aan de Linge is het, zelfs bij nacht, in het fraaie dorpje Acquoy goed toeven. Bij binnenkomst in ‘De Schakel’ staat de koffie al klaar en in de speelzaal wordt al op ons gewacht. Een fraaie ruimte waar het heerlijk rustig is, af en toe verstoord door de gulle lach van Appie. In de sterkte van de plaatselijke schaakclub kun je je deerlijk vergissen. De ratings liggen laag en de leeftijd hoog. Ze spelen bijna altijd in de laagste klasse en bij winst schiet je elogetal niet met sprongen omhoog. Weinig rating maar sterk schaken. Het vorig seizoen verloren we met grote cijfers en ondanks de zogenaamde versterking van ons team leek het opnieuw een groot drama te worden. Bas Lobik zorgde gelukkig voor het eerste halfje hetgeen betekende dat het geen afgang van 8-0 zou worden.

  Als je op dat moment langs de borden loopt, krijg je tranen in je ogen. Ongelooflijk. Theo Rooijakkers staat wat pionnen achter, Arnold Heesbeen zit in een verloren eindspel met twee pionnen minder, Albert-Jan staat een stuk achter tegen twee pionnen, de teamleider heeft een betere stelling laten lopen en vecht tegen de bierkaai, Jan Willem Lubbers ziet een zwarte pion op f4 verschijnen die zijn koningsstelling ondermijnt en Tonnij Mackaaij doet zijn best in een totaal verloren stelling. De enige die stand weet te houden is Gerard Postma. Hij ziet wel kans om pionnetjes te winnen en nog wel aan het eerste bord.

  Dan volgt een zinderende finale. Jan Willem, als laatste gekomen en als eerste weg keert onverrichter zake naar Bunnik terug. Albert-Jan weet, door zoveel dreigingen te creëren, zijn tegenstander alsnog te overspelen waarna de tegenstander van Arnold spontaan een bloedneus krijgt en remise aanbiedt in een duidelijk gewonnen stelling. Arnold is wel zo beleefd om het te accepteren waardoor de stand op 2-2 komt. Jo Drijver vindt geen goede zetten meer in hevige tijdnood en ook Theo Rooijakkers wordt onder de voet gelopen. Het is 4-2 en er is geen redden meer aan.

  Maar zie, als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Tonnij speelt met een toren minder rustig verder waarbij zijn tegenstander steeds meer in tijdnood komt. Zodra ze bij de sluis zijn, strijkt zijn tegenstander het zeil en de vlag; hij is te laat om er nog geschut te worden. Zowaar 4-3. Dan is alle aandacht gericht op onze kopman. Behendig, rustig en slim brengt hij zijn bootje in de veilige haven. Dit tot groot genoegen van de ‘knoeiende’ bemanning van Oud Zuylen 5. We moeten ons wel schamen voor het stelen van het wedstrijdpunt. Maar ja, paarden die de haver verdienen krijgen het niet. Onze gastheren zullen er mee moeten leren leven.

  Uitslag: winst Gerard, Tonnij, Albert-Jan. Remise Bas en Arnold. Verlies Jan Willem, Jo, Theo. 4-4 dus.

Comments are closed.