• Het schaakseizoen is weer begonnen

  Posted on september 11, 2019 by in 1960 - 2016, intern, nieuws, partijen

  Na veel warme rondes zomerschaak en een tumultueuze verlopen ALV konden we weer doen waar we ook al weer lid voor geworden waren: een partij schaak spelen. Ronde 1. Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Er werden maar liefst 17 partijen afgewerkt. Gezellig druk. Voorafgaand aan de volwassen editie gaf ons talentvolle jeugdlid Kobe een simultaan aan de andere jeugdleden met de score van 14,5-0,5. Jeugdleider Midas werd gespaard. Wacht maar tot hij al zijn energie op ons volwassenen kan richten, 1 uur en 40 minuten lang. Daar gaan nog een paar mensen chagrijnig van worden.

  De toppers

  Afijn, 17 partijen, 1-2 , 3-4 etc. heeft Marc al eerder aangekondigd (linkje). Dus hoefden de toppers van het vorig seizoen elkaar niet te sparen. Robert won van Marcel. Tom drukte op zijn Spaans Jan Maarten van het bord en door de vlag. Jaap wist Ed in een complex twee torens versus toren en twee paarden eindspel te verschalken.

  Daaronder gebeurde ook genoeg. Huib kreeg het benauwd van zijn blunder tegen Freek. Ik zag wat nieuwe gezichten. Welkom Daniel (Kuijper), Wiebe (Brouwer), Martijn (de Haan), Jan (de Jong) en ook weer Hans (de Lange). We kennen hem van al zijn externe activiteiten, maar intern was hij er toch weinig. Hij begon met een beheerste winst. Henk (Dissel) heeft besloten om van Oud Zuylen Utrecht weer zijn hoofdvereniging te maken. Harm-Theo, uitvoerig door Marijke Kok geïnterviewd in het Jaarboek 2018-2019, was direct de sigaar. Het zal niet de eerste keer zijn geweest dat deze twee tegenover elkaar hebben gezeten. Henk ging wel met het betere gevoel naar huis.

  De remises

  Liefde (aan het bord) was er alleen tussen Wout (van Goor) en Judith en tussen Ton en de nieuwkomer Jan. Hij gaf aan dat hij lang niet geschaakt had. Niet lang genoeg om alles te vergetenJ . Ook Lex en Ries lieten elkaar in vrede vertrekken. En dat waren ook de enige remises.

  Over het jaarboek 2018 – 2019

  Voor de gedachte rijst dat ik wekelijks een soort van wedstrijdverslag ga tikken, helaas. Dat heeft Jo lang volgehouden. Ook Jo heeft een stevig bijdrage geleverd samen met Peter de Jong voor het Jaarboek om de matches Oud Zuylen versus Utrecht onder de loep te nemen. Een mooi stukje schaakgeschiedenis. Clubspelers van deze avond als Tom, Huib, Ed en Jaap waren jonge honden tientallen jaren geleden. Het Jaarboek ziet er weer schitterend uit. Hulde aan de redactie bestaande uit AANVULLEN. Zoals al eerder naar het interview met Harm-Theo verwees, het kent natuurlijk alle verslagen van alle teams in het vorige seizoen.

  Voornemens seizoen 2019 – 2020

  Zelf heb ik als doel de top 10 te bestijgen. Jazeker. Seizoenstart van plek 17. Eindstand vorig seizoen: 56. Maar ja als je nauwelijks een interne partijen hebt gespeeld. Het seizoen ervoor teerde mijn eindpositie op vijf bekerpartijen. En ik ben dat ELO-geschommel rond de 1900 ook weleens zat. Op naar de 2000. En dan moet je oefenen. Jan (Ackerman) was de eerste hobbel. Jan speelde de Ponziani, een klassieker met 3.c3. Hij verzuimde de dame naar a4 te spelen. Hoe het wel moet verzuimde de jonge Jaap in 1977 te laten zien tegen de eveneens wat jongere Jaap. Huib ging toen een stuk vrolijker (en gezonder) naar huis.

  Het was een interessante opening, dat na een stukverlies als een nachtkaars uit leek te gaan. Ik ruilde dame voor twee lopers en een toren en dat moest wel voldoende zijn. Het bleef wel opletten tegen Jan. Geassisteerd door wat doping (Jan nam tijdens de partij openlijk een pilletje of 10) vlocht Jan toch wat dreigingen in de stelling. Kortom de sluwe vos is niet alle streken verleerd. Het blijft leerzaam tot het einde. Op zet 36 zit er opeens een mat in 4 in (gemist).

  Dat de Ponziani vaker voorkomt dan je zou denken blijkt uit de dubbele aanwezigheid in het jaarboek. Ruim 40 jaar geleden speelde een jonge Huib Olij met wit tegen een eveneens jonge Jaap van der Tuuk. Zwart deed het eerst redelijk met Dg5, de beste uitval van de dame. Hij greep het paard en dat zou volgens de theorie remise moeten zijn. Ik geef de hoofdvariant na Dxg2 in de zijlijn voor de volledigheid. Die is winnend voor zwart, alleen moet je het even precies weten.

  Een alternatief op de 3de zet is Pf6. Voor de tammere spelers. Er ontstaat een Russisch/Italiaans achtige stelling met een gek zwart paard in het centrum. Het kwam vorig seizoen voor in Oele Dijkhuis (OZU1) – Dennis Brouwer (Caissa). Wit won deze partij netjes. Commentaar terug te vinden in het Jaarboek.


13 Responses so far.

 1. Hans JG de Lange schreef:

  Een heel goed begin!

  Nooit speelde ik intern. Dit jaar is alles anders, de club heeft mij nodig:). Met een razendsnelle verslaggeving, op de website onder ‘interne competitie’ en hier met bovenstaande bijdrage van Bertrand is de start veelbelovend. Klasse Bertrand, Marc ! Dank.

  Nadat ik de parkeerautomaat weer 13 euro rijker maak, erna win van een vriendelijke tegenstander, Harry T., met een inderdaad ’tamme’ aanpak, wachtend op de zetten van de tegenstander, vat ik de reis huiswaarts opgewekt aan.

  Dan volgt een vast ritueel. Naspelen met een glas wijn, TV op achtegrond aan, met Stockfish. En wachten tot er ‘iets’ op de website verschijnt.

  Vorig seizoen kon ik met externe wedstrijden wachten tot ik een ons woog of twee dagen later zonder verslag op de SGS site iets kon terugzien van de slechte prestaties.

  Met een verslag als boven is de toekomst een geheel andere !

  Hans

 2. HGO schreef:

  Ik won en ging heel erg blij naar huis in 1977 !!

 3. HGO schreef:

  En ook afgelopen dinsdagavond stond ik, Huib genaamd en dus niet Huub, beter tot gewonnen. Freek was echter in het eindspel na een foutje mijnerzijds (34 Da2? ipv 34. Dc8!!) heel attent om dit af te straffen. Terechte winst voor Freek.

  • Jan-Willem Lubbers schreef:

   Heel goed Huib, want ik vond jouw poging aan het einde van afgelopen dinsdagavond om van Oud Zuylen Utrecht de gezelligste schaakclub van Utrecht en omgeving te maken niet erg geslaagd.

   • HGO schreef:

    Dat gaat dus ook niet echt lukken JWL met al dat irritante gebonk boven je hoofd tijdens de spannendste fase van je schaakpartij. En niemand doet er wat aan! Daar kun je behoorlijk van in de stress geraken. Ook niet goed voor mijn rikketik!

 4. Jaap van der Tuuk schreef:

  Degene die waarschijnlijk niet blij naar huis ging was ik.Maar wie is dat op de afbeelding?Ik heb zo’n idee dat we van hem geen copyright-claims hoeven te vrezen.

 5. hans jg de lange schreef:

  Ponziani. Ik kon intuitief niet geloven dat deze opzet deugt voor wit. En inderdaad, eigenlijk gaat het met c3 al mis. Zwart heeft gelijk een voordeeltje na deze zet (Stockfish).

  ik vond een reeks openingen die de naam van deze Ponziani dragen, maar daar behoort deze niet toe (ChessTempo, Openingen). Wel andere, betere….:).

  Zodra wit c3 speelt, heeft hij al geen gelijke stelling meer….Ponziani nooit met c3 spelen, ergo…:)

  1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. c3 (-0.15) d5 4. Bb5 nadeel voor wit groeit.

  ( beter, maar toch licht voordeel voor zwart 4. Qa4 f6 )

  4… dxe4 5. Nxe5 Qg5 met groot voordeel (-1.30 voor zwart)

  ( 5… Qd5 is minder, zwart heeft nog wel gering voordeel) 6. Qa4 Ne7 7. f4 exf3 8. Nxf3 a6 9. Be2 )

  6. Qa4 Qxe5 en afgelopen voor zwart (Jaap vd Tuuk, jeugdpartij).

  ( 6… Qxg2 7. Bxc6+ bxc6 8. Qxc6+ Kd8 9. Rf1 Bh3 10. Qxa8+ Ke7 11. Kd1 Qxf1+ 12. Kc2 Bf5 13. Qd5? (beter is 13. Qc6 e3+ 14. d3 Qe2+ 15. Nd2 exf2 16. b3 Qxe5 17. Ba3+ Kd8 18. Bxf8 Ne7 19. Bxe7+ Kxe7 20. Rf1 Rd8 21. Ne4 Rd5 22. Qc4 Bxe4 23. Qxe4 Qxe4 24. dxe4 Rd7 25. Rxf2 )

  13… Nh6 14. Nc6+ Kf6 15. Qd4+ Kg6 16. Ne5+ Kh5 )
  7. Bxc6+ bxc6 8. Qxc6+ Kd8 9. Qxa8 Bc5 10. O-O Nf6 11. d4 exd3 12. Nd2 Qe2 13. Nb3 Bd6 14. Bg5 Kd7 15. Bxf6 gxf6 16. Qd5

  (iets beter 16. Nd4 )

  16… Qe6 17. Nc5+

 6. Jaap van der Tuuk schreef:

  3.c3 is eigenlijk een heel logische zet.En niet jij aar Stockfish heeft een klein voordeeltje, beste Hans.

  • Hans JG de Lange schreef:

   Goede Jaap,

   Kunnen we daar over praten? Een studieafspraak maken? Jij begrijpt meer van het spel, ik heb Komodo ook op ChessTempo bekeken, maar dat zegt voor spelers van mijn niveau niks.
   Hoe dan ook, ik zal het nooit spelen……:(

   c3 na e4, c5 is een ander verhaal……………

   Groet

   Hans