• Het Rabobank snelschaaktoernooi 1997

  Posted on maart 13, 2016 by in snelschaaktoernooi

  Willem Bor

  De achtste editie van het Rabobank Utrecht snelschaaktoernooi is op 12 april geëindigd in een overwinning voor Manuel Bosboom. Hij bleef op het nippertje Cifuentes en tweevoudig toernooiwinnaar Reinderman voor.

  rabo1997bosboom3

  Manuel Bosboom

  Het maximum van 200 inschrijvingen was al enkele dagen van tevoren bereikt. Doordat een extreem aantal mensen zich op de dag zelf afmeldde of niet kwam opdagen zijn we uiteindelijk op 192 deelnemers uitgekomen. We hadden de pech dat het toernooi samenviel met een ronde in de Duitse Bundesliga. Anders was de winnaar van de vorige twee edities, Loek van Wely, er zeker weer bij geweest. En met hem nog enkele grootmeesters, zoals ik bij polswerk merkte. Nee, we betalen geen startgelden. De prijzenpot van ruim 7500 gulden en het puntengeld in de hoogste finalegroep moeten genoeg zijn. De gemiddelde rating in de hoogste finalegroep was nu (slechts) 2350. Het toernooi was er niet minder geslaagd om.

  De sterkste deelnemers die zich dit jaar niet voor de A-groep wisten te plaatsen waren Polaczek en N. Nikolic. De laatste presteerde het om eerst met een paard van de tegenstander zijn eigen paard te slaan en in de volgende partij, waarin koning en dame in de beginstelling per ongeluk omgewisseld waren, met een dame kort te rocheren. Dat waren dus twee reglementaire nullen.

  De eerste finalegroep was heel spannend. Na zes ronden stonden Dimitri Reinderman, Manuel Bosboom en de jeugdspelers Erik van den Doel en Dennis de Vreugt aan kop met 5 punten. Reinderman bleef flink doorscoren en Robert Cifuentes produceerde 7 overwinningen op rij, waardoor zij na twaalf ronden samen leidden met 10 punten. Twee nederlagen van Cifuentes zorgden er voor dat Reinderman 1 punt van de rest los kwam. Vervolgens verloor ook hij twee keer op rij. Bosboom, die altijd in de buurt was gebleven, zag nu zijn kans schoon en stoof met een eindsprint van 5 uit 5 voorbij. Omdat Reinderman nog een keer verloor, wist ook Cifuentes hem nog in te halen.

  rabo1997bosboom2

  Manuel Bosboom

  rabo1997cifuentes

  Roberto Cifuentes

  rabo1997reinderman

  Reinderman

  De tweede grootmeester in de groep (naast Cifuentes) stelde een beetje teleur. De meest opmerkelijke actie van Ye viel in de voorronden te noteren, toen hij gewoon doorvluggerend kans zag om een op zijn zaktelefoon binnenkomend gesprek af te handelen.

  rabo1997hoofdgroep1

  Hierboven en hieronder vier foto’s van de hoofdgroep.

  rabo1997hoofdgroep2

   

  rabo1997hoofdgroep3

   

  rabo1997hoofdgroep4

   

  Van onze vereniging deden 25 mensen mee. En daarnaast een heleboel oude bekenden. Drie van de onzen wisten de hoogste finalegroep te halen, geen van hen deed daarin serieus voor de toernooiwinst mee. De speciale Schaaknieuwsprijs ging dit jaar naar Erwin l’Ami, één van de cracks van onze jeugdafdeling, omdat hij de jongste prijswinnaar was.

  We kregen dit jaar flink wat publiciteit. Er was een reportage van het toernooi te zien bij de stadsomroep. Hein-Piet van der Spek werd daarin uitgebreid geïnterviewd. En Hichem Trabelsi vertelde aandoenlijk dat een toernooideelnemer die een klok kapot slaat niet wordt gediskwalificeerd. Nee, hij (Hichem) gaat gewoon de klok repareren. Frank de Vries nam tijdens het toernooi een flink aantal foto’s. Ze zijn op het moment dat ik dit schrijf nog op de clubavonden te bekijken en te bestellen. Een week na het toernooi werd een verslag van enkele pagina’s over het toernooi geplaatst in Schaaknieuws. Ik hoop dat het niemand is opgevallen dat ik voor dit stuk een deel van het wedstrijdverslag daaruit van mezelf heb overgeschreven.

  Het toernooi liep weer strak op schema. Dit jaar kwamen voor het eerst alle indelingen uit de printer rollen, waardoor de groepsleider ze niet meer hoefden uit te schrijven. Met dank aan Ronald Jetten, de man van de computer, die hier behoorlijk wat uren in heeft gestoken. Er was weer een flink aantal vrijwilligers bij het toernooi betrokken. Voor het merendeel van onze vereniging, daarnaast traditioneel ook van Het Gambiet. Omdat deze vrijwilligers zich uit de naad werken zonder daar meestal veel waardering voor te krijgen wil ik ze ook dit jaar allemaal even noemen. Zoals daar waren de groepsleiders Dick Buis, Maarten Buter, Rienk Doetjes, Egbert Gorter, Evert de Graaf, Michel Herps, Arnoud Huibers, Marijke Kok, Amindo Naarden en Tung Wang Sung. Daarnaast Peter de Graaf en Hichem Trabelsi die waakten over het materiaal en ter plekke klokken repareerden en Frank de Vries die de foto’s nam. En het toernooicomité bestaande uit Willem Bor, Gerrit Harmsen en Marc Speijers, op de toernooidag geassisteerd door Gerard de Graaf en Ronald Jetten. O ja, en dan waren er ook nog mensen die ons tot twee uur vrijdagnacht hebben geholpen bij het opzetten van de speelzaal.

  rabo1997comite

  Het organiserend comité: Willem Bor, Marc Speijers, Gerrit Harmsen.

  rabo1997organisatie

  De indelers en wedstrijdleiders: (bovenste rij) Hichem Trabelsi, Rienk Doetjes, Marijke Kok, Egbert Gorter, Tung Wang Sung, Maarten Buter; (onderste rij) Dick Buis, Amindo Naarden, Michel Herps, Evert de Graaf.

  De prijzen in finalegroep A werden zoals gebruikelijk aan het eind van de dag uitgereikt door de directeur van de Rabobank Utrecht, de heer Driessen. Roel Meijer gaf de overige prijzen weg.

  Hieronder volgen de voornaamste uitslagen.

  Eindstand finalegroep
  1. M. Bosboom 15 uit 19
  2. R. Cifuentes 14
  3. D. Reinderman 14
  4. E. van den Doel 13
  5. V. Skulener 13
  6. D. de Vreugt 12
  7. K. van der Weide 11
  8. E. Cekro 10
  9. P. Peelen 9
  10. E. Blokhuis, J. de Jager 9
  12. M. Jonker 8
  13. R. Ye 7
  14. A. Blees, B. van Gaalen 7
  16 R. Caessens, G. Cools 6
  18. H.P. van der Spek 6
  19.A. Schwartz 5
  20. A. de Diego 3

  B
  1. M. van Delft, F. Krudde, S. Strating 15 uit 19
  6. P. van der Hoeven
  7. X. Wemmers
  13. E. de Haan
  15. P. Nieuwenhuis
  18. W. van der Fliert

  C
  7. M. Etmans
  15. F. Konings
  18. B van Esch

  D
  12. J. Jens
  15. M. van der Linde
  20. P. de Groot

  E
  6. T. Prangers
  8. A. Rosmüller
  11. R. Manten

  F
  3. G. Verholt
  4. P. de Pender, P. Steenbergen

  G
  9. W. Groenen
  H. 2. J. Nooijen

  I
  2. E. l’Ami, P. Verhoeff

  rabo1997bosboom1

  Manuel Bosboom

  rabo1997verholt

  Roel Meijer feliciteert Gerard Verholt

  rabo1997meijerdriessen

  Roel Meijer en dhr Driessen, directeur van de Rabobank

  rabo1997bordriessen

  Ook Willem Bor waakt over de goede relaties en contacten met de Rabobank!

  rabo1997inschrijving

  Marc Speijers en Gerrit Harmsen bezig met de inschrijving.

  rabo1997publiek

  Het publiek.

Comments are closed.