• Het einde van de analoge schaakklok

  Posted on april 9, 2013 by in vermaak

  Pascal Boittin heeft behoorlijk wat schaakklokken staan in zijn huis. En deze heeft hij zelf gemaakt, van twee Hemaklokken.

  Pascal Boittin heeft behoorlijk wat
  schaakklokken staan in zijn huis. En
  deze heeft hij zelf gemaakt, van twee
  Hemaklokken.

  (Door Michiel van Binsbergen, in: Stadsblad Utrecht, 3 april 2013.) Vanaf volgens seizoen wordt er in de schaakcompetitie van de KNSB geschaakt met een toegevoegde tijd per zet. Het zogenaamde Fischer-tempo. Schaakliefhebber Pascal Boittin ziet het als een stap naar meer kwaliteit, maar heeft ook bezwaren.

  UTRECHT – Een verzamelaar is hij niet, maar Pascal Boittin heeft behoorlijk wat analoge schaakklokken staan in zijn huis in Lombok. Met de nieuwe regel is de analoge klok op landelijk niveau verleden tijd. Alleen op een digitale kun je tijd toevoegen. Hij is niet per se nostalgisch, maar noemt de praktische voordelen van de analoge klok. “Met een analoge klok heb je meer een idee van tijd”, zegt de schaakliefhebber. “Tijd is ook ruimte. Op een analoge klok kun je meteen zien: nog 35 minuten. Of nog vijf. Bij digitaal is dat anders.” De 45-jarige van origine Fransman leerde op zijn 15e schaken in Parijs. Ondanks de rijke Franse schaakgeschiedenis is Nederland volgens hem veel meer een schaakland. “Utrecht heeft acht of negen schaakclubs waar je elke avond terecht kan en er is een stichting ter bevordering van de schaaksport in de stad: Stibus”, zegt Pascal. Bij elke analoge klok die Pascal bezit heeft hij een verhaal. Hij heeft een Russische, met allerlei toegevoegde snufjes, een oude, dure houtkleurige, ‘de Rolls Royce onder de analoge klokken’ en een goedkopere, maar eigenlijk mooiere, eikenhouten variant. Tot slot is er een hele grote witte schaakklok. “Zelf gemaakt van twee Hema-klokken”, zegt Pascal. “Hier in Lombok staat een schaakbord met levengrote stukken. Ik heb hem in elkaar geknutseld voor een toernooi daar.” Elke maand organiseert hij het Hot Spirit schaaktoernooi. “Een klein toernooi in een ontspannen sfeer”, zegt Pascal. Een paar jaar geleden al maakten ze de overstap naar een systeem met toegevoegde tijd dat de KNSB volgend jaar in de landelijke competitie invoert . “Maar na één jaar wilde iedereen al weer terug”, zegt hij. De lol was er vanaf. “Spelen met het Fischer-tempo, betekent een stap naar meer kwaliteit, want je krijgt er steeds een halve minuut bij, waarin je een goede zet kunt doen. Maar,” legt Pascal uit, “in de oude stijl kom je op een gegeven moment in tijdnood. Dat levert stress en verrassingen op en dan wint soms ineens niet meer de favoriet, maar degene die het snelst kan spelen.

Comments are closed.