KNSB OZU 1

Het eerste struikelt, valt en krabbelt weer overeind

[Door: Jo Drijver]

KNSB ronde 4: OZU 1 – BSG 2

Op 14 december leed het eerste een nederlaag in de thuiswedstrijd tegen de reserves van BSG (Bussum). De tegenstander van Arie speelde heel snel waarbij Arie eerste een pion en daarna een stuk verloor en ook de partij (0-1). Door een tactische opstelling speelde niet Meindert tegen Frans Borm, maar Pieter. Na de opening stond wit duidelijk beter. De stukken waren veel actiever en met de zet g2-g4, ten koste van een verzwakking van de koningsstelling, werd een paard verjaagd en de activiteit van de zwarte stukken nog meer beperkt. Een foutief loperoffer van zwart betekende het einde van de partij (0-2). Aan het eerste bord kreeg de speler van BSG een sterk paard op g6. Robert speelde vervolgens een breekzet (c5) waardoor zijn stelling nog kwetsbaarder werd. Wit won een pion, offerde een kwaliteit terug en kreeg een verbonden vrijpion op de zesde rij. Het remise voorstel van Robert op de 35e zet werd aangenomen. De computer gaf later aan dat wit in de partij een voordeel had van +3 (½-2½).

De partij van Jan Maarten aan het 6e bord eindigde in een probleemloze remise door herhaling van zetten (1-3). Meindert trof de jongste speler van BSG, die met wit in  het eindspel met zijn dame op jacht ging naar eeuwig schaak. Toen dat mislukte werd de gecombineerde aanvalskracht van dame en paard zwart te machtig (2-3). De partij van André was erg boeiend. Zwart won een pion, ruilde de gevaarlijke loper van de witte velden, maar  gebruikte veel tijd, zelfs teveel en ging door zijn vlag (3-3)! Aan bord 2 viel de beslissing. Marcel kwam beter uit de opening en leek op winst af te stevenen zeker toe zwart ook nog een pion weggaf. Toen het echt spannen begon te worden bood Marcel remise aan hetgeen gretig werd geaccepteerd (3½ – 3½). Dit betekende voor ons de genadeklap want Hemmo zou het niet meer kunnen redden in zijn partij.  Hij miste een paar tactische mogelijkheden en in tijdnood keerden de kansen. Zwart gaf een kwaliteit waarna wit het heel precies uitspeelde.            

BSG won met 4½ – 3½, nam de koppositie van OZU over en werd zodoende  Herfstkampioen

KNSB ronde 5: Wageningen 2 – OZU 1

We gingen er vanuit dat BSG ook nog een puntje zou gaan verspelen en de bordpunten heel erg belangrijk zouden worden. Winnen dus met grote cijfers! We wonnen wel maar helaas geen grote cijfers.

Pieter meldde zich kort voor de wedstrijd af. Griep, opgelopen in Dublin en niet in staat om te spelen. Geluk bij een ongeluk. Tom de Jong wilde dit seizoen niet spelen maar had me beloofd dat ik een beroep op hem mocht doen als er op het er op het laatste moment iemand zich afmeldde. Als hij kon zou hij spelen. Dat betekende geen verzwakking maar een vervanging aan bord 3.

Vanaf het begin ging het heel erg moeizaam. Alleen bij Tom ging het voor de wind. Na acht zetten was het al duidelijk dat hij zou gaan winnen als hij nauwkeurig zou blijven spelen. Raapte tijdens het aanvallen een drietal pionnen op en zwart kwam niet meer onder de druk van de aanval uit. Het was gewoon een kwestie van tijd. Een ‘meesterlijke’ partij. Overigens was Marcel al om tien voor drie klaar. Na een enorme ruil hielden beide spelers een paard en zeven pionnen over en was de remise een feit. Overigens deed Robert niet voor Tom onder. Ook hij speelde een partij uit een stuk. De stelling van de tegenstander zat vol met bomkraters en de koning werd in een hoek gedreven. Zwart had geen schijn van kans. Prachtig! (2½-½) aan de bovenste borden. Daar zou André nog wel een puntje aan toevoegen was de verwachting. Hij stroopte zijn mouwen op toen wit tegenstand bood, won een pion en drong met twee torens de witte stelling binnen om of de pion te laten promoveren of om de koning mat te zetten. In tijdnood kon André de winstvoortzetting niet vinden (na afloop wel?) en verzon wit een reddende combinatie. Remise. (3-1 aan bord 1-4). Dit was onze kans.

Aan bord 5 produceerde Meindert een eigen verdediging tegen het Albins tegengambiet. Dat zag er echter niet hoopvol uit met een pion minder en een open g-lijn. Hoe hij zich wist te redden is aan mij voorbij gegaan. Ik begreep er niets van maar Meindert gelukkig wel. Het rommelde op het bord. Zwart leek wit onder de voet te lopen maar dat wist Meindert listig te voorkomen waarna de kansen volledig keerden. Wacht maar op het jaarboek!. Wel 4-1 aan de borden 1-5. De verwachting was wel dat er aan de laatste borden veel gescoord zou worden. Helaas ging die vlieger niet op. Zowel Jan Maarten als Hemmo konden geen voordeel bereiken in de opening noch in het middenspel en moesten  met een kleurloze remise genoegen nemen. Geheel onverwacht werd Albert Jan verrast door een stukoffer. Het offer bleek correct en de zwarte stelling bezweek onder de ontstane druk. Dus 5-3 winst.

Op mijn verzoek zou André zijn partij door de computer laten analyseren. Zwart kwam beter uit de opening maar de varianten zijn heel erg lastig. In sommige gevallen weet de computer een winstvoortzetting te vinden ten kostte van materiaal maar dat is achter het bord niet te vinden. Uiteindelijk ontstaat met behulp van de tegenstander toch een gewonnen eindspel voor André in een stelling met twee torens ieder en een pluspion voor zwart. Zwart schatte het eindspel van drie tegen twee pionnen in als remise maar dat is het in theorie niet. In de tijdnoodfase gaat het aan beide kanten mis. Met het halen van een dame op c1 had André op twee momenten toch kunnen winnen. De omstandigheden beslisten anders. Soms is schaken te moeilijk! Hier de eindstelling en de laatste zetten.

De stand is nu:

  1. OZU  7-24   2. Paul Keres 7-23½   3. Veenendaal  7- 22½   4. ZSC Saende  6-21½   5. BSG  6-20
  1. HSG 5-19    7. Max Euwe  4-18½    8. En Passant   3-21       9. PSV DoDo     3-17½   
  2. Wageningen 2-12½

De kans is groot dat de competitie op bordpunten  wordt beslist.

Uitslagen ronde 4

Oud Zuylen Utrecht 1 BSG 2     Score
Beekman, R. (Robert) 2249 Brouwer, T. (Timon) 2081 z-w ½ – ½
Os van, M. (Marcel) 2093 Groote de, J. (Jesper) 2235 w-z ½ – ½
Nieuwenhuis, P.P.M. (Pieter) 2204 Borm, F.W.M. (Frans) 2116 z-w 0 – 1
Bouwmeester, A. (Andre) 2181 Hilhorst, R. (Ruben) 2021 w-z 1 – 0
Linde van der, M. (Meindert) 2096 Berkelmans, T. (Tom) 1734 z-w 1 – 0
Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2027 Arensman, J. (Joan) 1956 w-z ½ – ½
Mulder, H.W. (Hemmo) 1983 Brouwer, R. (Rein) 2034 z-w 0 – 1
Schwartz, A.J. (Arie) 2045 Heijden van der, C.J. (Coen) 2036 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2110 Gemiddelde Rating: 2027   3½-4½

Uitslagen ronde 5

Wageningen 2 Oud Zuylen Utrecht 1 Score
Waerdt van de, C. (Cees) 1795 Beekman, R. (Robert) 2249 z-w 0 – 1
Dam, H. (Hans) 1990 Os van, M. (Marcel) 2093 w-z ½ – ½
Eekhout van, D.A. (David) 2096 Jong de, T.J. (Tom) 2139 z-w 0 – 1
Slijper, H.T. (Thomas) 1991 Bouwmeester, A. (Andre) 2181 w-z ½ – ½
Smaling, E.M.A. (Eric) 1987 Linde van der, M. (Meindert) 2096 z-w 0 – 1
Leerdam van, R. (Robin) 1983 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2027 w-z ½ – ½
Burer, A.R.M. (Audry) 1952 Mulder, H.W. (Hemmo) 1983 z-w ½ – ½
Vos de, C.M. (Clemens) 1938 Hummel, A.J. (Albert Jan) 1997 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1967 Gemiddelde Rating: 2096   3 – 5