• Het ‘eerste’ definitief veilig

  Posted on maart 10, 2013 by in extern
  De dames moesten na afloop naar een chique feestje

  De dames moesten na afloop naar een chique feestje

  (door Jo Drijver) Waarom ‘eerste’ tussen aanhalingstekens? De teamleider drong er bij de spelers op aan om er nog eenmaal met een compleet team tegenaan te gaan en alle zorgen, voor zover aanwezig, weg te nemen. Geluisterd werd er niet. Arie Schwartz (werk), Babis Lazeridis (studie) en Wout van Veen (vakantie) lieten het afweten en dus werd er naarstig naar vervanging gezocht voor de borden 2, 4 en 8. Ed, Huib en Wout zijn altijd wel bereid een handje toe te steken en zo konden we toch met een achttal aan de wedstrijd beginnen. Ook met dit team zou het moeten lukken om de reserves van De Waagtoren uit Alkmaar te verslaan. Het begin wees daar niet op. De sterkste speler van de Noordhollanders zat aan bord 2 en gaf Ed geen schijn van kans. Met een uitgeschakeld paard op a4 (wat deed hij daar?) en een dame, ingesloten op de h-lijn, was het heel snel afgelopen en stonden we zowaar achter. Vervolgens begon de bij Werspoor gemaakte trein te lopen. Frans gedroeg zich werkelijk als een heer, maar niet op het bord. Hij weigerde te blunderen en voerde de druk op tegen een geïsoleerde zwarte pion op de d-lijn. Met een tijdelijk stukoffer schakelde hij het zwarte verzet uit. Huib toonde zich weer de vechter van weleer. Ditmaal trok hij ten aanval zonder zijn verdediging te verwaarlozen (had nog iets goed te maken van zijn eerste invalbeurt) en wist met dreigingen het zwarte bolwerk te slopen. Zie hier voor de partij.
  Carol-Peter doet dat heel anders. Hij doet me altijd denken aan de in SGS-kringen beroemde drs. Kok, die gevreesd was om zijn eindspelen. Hij raasde altijd door de opening en het middenspel heen om zich te ‘verlekkeren’ aan het eindspel. CP voelt zich ook in het eindspel als een vis in het water. Nu won hij in het middenspel een kwaliteit, maar daar ging het hem niet om. Door de kwal terug te geven kwam hij in een gewonnen eindspel terecht dat hij glunderend besliste. En niet alleen CP glunderde. Dirk was helemaal in de zevende hemel. Na knap een moeilijk eindspel te hebben beslist, kwam er een diepe zucht naar boven. ‘Eindelijk weer eens gewonnen!’. Omdat OZ al 4 punten had bood de tegenstander van Wout remise aan in een mindere stelling. Tactisch juist, maar Wout kreeg toestemming om door te gaan hetgeen hij dolgraag deed met het verwachte resultaat. De pechvogel was, in mijn ogen, Jaap. Hij leek een werkelijk superieure stelling te hebben opgebouwd en het punt leek een kwestie van tijd. Plotseling was zijn stelling echter veranderd in een sloopwijk. Hij moest werkelijk alles uit de kast halen om er nog een remise uit te slepen. Dit was niet Jaap op zijn best maar het is hem vergeven. Hij had al voor de tweede maal verlof moeten nemen om mee te kunnen spelen. Een extra pluim van de teamleider. En als laatste, maar dan ook als allerlaatste, de partij van Marcel. Het werd een heel lange partij, tot wanhoop van de dames achter de bar, die er op gerekend hadden (sprookje van Tonny) dat ze om 18.00 uur naar huis konden om zich voor te bereiden op een grandioos feest. Marcel werd in het middenspel zwaar onder druk gezet en offerde (?) een dame tegen een toren en een paard (!, in welke landen gebeurt dat meer, een vrouw tegen een paard, koe of kameel?). Het werd een eindeloos gemanoeuvreer; één verkeerd zetje betekende het einde. Het werd meer een tombola voor de toeschouwers. Dan deed Marcel een verliezende zet, dan Maaike, vervolgens deden beiden een winnende zet en zo golfde het op en neer. De enigen die het begrepen waren de spelers zelf. Beiden uiteraard wiskundigen want het was mogelijk meer rekenen dan schaken. Na veel geduld kwam het tot een spectaculair einde. Remise. Hulde voor beide spelers; iets meer voor de jeugdige speelster uit Alkmaar.
  Al met al een gezellig wedstrijd met een succesvolle afsluiting. In alle rust spelen we op 6 april in Amsterdam tegen VAS en op 20 april thuis tegen Caïssa.

  Verslag door Dennis Keetman op de site van de Waagtoren

  Uitslagen:

  Oud Zuylen 1 2031 De Waagtoren 2 1925 6-2
  1 Jaap van der Tuuk 2234 Dennis Keetman 1931 ½-½
  2 Ed van Eeden 2071 Henry Veneman 2113 0-1
  3 Dirk Floor 2134 Wim Nieland 1911 1-0
  4 Huib Olij 1925 Ronald Groot 1927 1-0
  5 Marcel van Os 2057 Maaike Keetman 1882 ½-½
  6 Frans Sanijs 1932 Shannon Vlaar 1953 1-0
  7 Carol-Peter Gouw 2022 Ton Fasel 1851 1-0
  8 Wout van Goor 1870 Alex Albrecht 1834 1-0

Comments are closed.