• Het derde, net weer niet!

  Posted on maart 12, 2018 by in extern

  Het is om moedeloos van te worden. Vijfmaal gelijk en tweemaal nipt verloren. Het lukt maar niet om een op winst staande wedstrijd ook werkelijk te winnen. Zo ook tegen Hoogland. Helaas ontbrak Bertrand Weegenaar zodat u een sappig relaas zal worden onthouden en u het zal moeten doen met een toevallige passant.

  Evert de Graaf, plaatsvervangend teamleider was als eerste klaar omstreeks half tien. Probeerde te winnen, twijfelde over risico nemen en doorgaan maar koos na het afruilen van veel materiaal voor een veilige remise. Dat zelfde gold voor Wout van Goor die optisch een flink overwicht had maar niet zag hoe het verder moest. Ondertussen had Freek Busstra een dame buit gemaakt op de 14e zet, ten kostte van een licht stuk en rekenden we al op een voorsprong.

  Het optimisme werd nog vergroot door een prachtige overwinning van Sander Blok aan het eerste bord. Voor mij, met mijn rating van nauwelijks 1600, onmogelijk te beschrijven zodat ik hoop dat de partij bij dit verslag zal worden gepubliceerd. Volgens Sander speelde de witspeler nogal passief zonder een plan. Zwart speelt met een helder plan, wilde ruimte op de damevleugel vergroten, lijnen openen en binnen dringen via de c-lijn. Na 22 zetten gaf wit op omdat hij het niet meer aan kon zien.

  Een gebruikelijke remise van Harm Theo Wagenaar zorgde er voor dat we op een 2½ – 1½ voorsprong kwamen met de partij van Freek nog in de achterzak. Harm Verbeek verspeelde een pion in het verre middenspel en kreeg daarna geen kans meer. Dus stonden we op papier weer gelijk met uitzicht op winst. Freek een vol punt evenals Wout van Veen en de buit zou binnen zijn. Wout overspeelde zijn tegenstander volkomen en had een machtige stand. Wout als in zijn beste dagen. Opeens een golf van ongeloof. Wout verspeelde zijn dame, de stelling en het punt. We stonden nu plotseling met 3½ -2½ achter en weg was de winst. Uiteindelijk gaf de tegenstander van Freek op. Hij speelde (te) lang door maar dat moet en mag in een teamwedstrijd.

  Nu kwam de druk op de schouders van invaller Marc Speijers in een stelling met winst-, verlies- en remisekansen. Hij moest een stuk geven tegen een gepromoveerde pion. Gelukkig had hij wat pionnen meer zodat wit genoodzaakt werd om het stuk terug te geven en te vluchten in remise.

  Alweer een gelijkspel. Wanneer komt de eerste overwinning?

  Oud Zuylen Utrecht 3 Hoogland 1 4 4
  S. – Blok (Sander) M. Dieleman (Marco) 1 0
  E.G.A. de Graaf (Evert) H. van Diermen (Henk) 0.5 0.5
  M.A. Speijers (Marc) S. Paternotte (Stephan) 0.5 0.5
  W. van Goor (Wout) H.F. van Doorn (Hans) 0.5 0.5
  H.T. Wagenaar (Harm Theo) N.J. Dol (Niels) 0.5 0.5
  F. Busstra (Freek) C.J. Kooijman (Chris) 1 0
  H. Verbeek (Harm) R. van Nieuwenhuizen (Rene) 0 1
  W. van Veen (Wout) S. Wijono (Eduard) 0 1


Comments are closed.