• Het derde in tijdnood onderuit

  Posted on februari 13, 2020 by in SOS OZU 3

  [Door: Jo Drijver]

  Het blijft een probleem om voor het laagste team op het laatste moment invallers te zoeken. Andere clubs hebben daar wat op gevonden. Goed voorbeeld doet goed volgen en ook wij moeten daar maar aan geloven. Gezocht: een speler met een rating omstreeks 1900 die bereid is om twee wedstrijden voor het derde te spelen komend seizoen. In de eerste wedstrijden kan hij ook invallen in een hoger team en daarna definitief ingedeeld worden. In het derde kunnen dan alle spelers invallen met een rating lager dan 1975 en dat zijn er heel veel, mits ze niet zijn opgegeven voor een hoger team. Nu ontbraken Theo Rooijakkers (griep) en Ido Telchuys (werk). Maurice Diederen was reserve en kon dus meedoen en de laatste middag werd Harry Thörig nog bereid gevonden om de laatste plaats in te vullen. Dat juist zij tweeën een hoofdrol zouden vertolken konden we niet voorzien. Aan het eerste bord was het rating verschil wel erg groot en Hans geloofde niet in een goed resultaat. Dat was ook wel aan zijn spel te merken. Al snel ging een stuk verloren en dus ook de partij en leken we af te stevenen op een forse nederlaag. Maurice zorgde voor een lichtpuntje door al snel te winnen waardoor we op een gelijke stand kwamen welke ongeveer de hele avond bleef staan.

  Pas na elf uur begonnen de halfjes binnen te druppelen. Martijn was de eerste. De hele partij het beste van het spel. De aanval sloeg niet door en na een grote afruil bleef er niets tastbaars meer over. Hidde volgde en leek in het eindspel kansen te hebben. Verloor in het eindspel  nog een pion en was uiteindelijk blij met de remise. Mopperend moest hij dat aanvaarden  hoewel hij er van overtuigd was dat hij had kunnen winnen. Nummer drie in de rij was Peter. In de opening een pion achter (offer of foutje?). Met heel veel moeite werd de achterstand ongedaan gemaakt. Even gloorde hoop maar ook hier niet verder dan remise. Inmiddels dus 2½ – 2½  en een grote nederlaag was al afgewend. Het werd nog mooier. Harry had zich secuur moeten verdedigen. Hij vond steeds de juiste zetten en wist zelfs dameruil te forceren. Gevolg: wit een vrijpion op de h-lijn, gesteund door de koning en Harry een overwicht aan pionnen op de koningsvleugel. Hij gaf ze de sporen en de witte koning was veel te ver weg om de promotie van een pion te verhinderen. Een daverende winst die ons zelfs op voorsprong bracht. De laatste twee partijen moesten de beslissing brengen. Bert leek in een remisestelling terecht te zijn gekomen. Plotseling opschudding bij het bord. Het ging te snel en Bert had een stuk weggegeven. Helaas. Bij Jan ging het helemaal mis. Hij was met zijn eenzame koning de stelling van zwart binnen gedrongen en hing zichzelf min of meer op. Zwart kwam met twee torens via de open lijn binnen en ruimde de witte stelling op. Gevolg een nipte nederlaag na een uiterst spannende en gelijk opgaande wedstrijd. En Passant blijft ongeslagen en wij leden de eerste nederlaag.

  Weg kampioenschap en weg promotie. Volgend seizoen beginnen we opnieuw.

  Maurice is inmiddels onze topscorer met 4½ uit 5 en ter ere daarvan zijn overwinning in deze wedstrijd. Al offerend rolde hij de zwarte stelling op.

  Uitslagen

  S.C. Oud Zuylen Utrecht 3 S.V. En Passant 3   Score
  Lange de, H.J.G. (Hans) 1681 Twillert van, L.A. (Laurents) 2114 z-w 0 – 1
  Ackerman, J.C. (Jan) 1725 Reichardt, T. (Thomas) 1860 w-z 0 – 1
  Haan de, M. (Martijn) 1677 Graaf de, D. (Dion) 1744 z-w ½ – ½
  Lardenoye, B. (Bert) 1619 Vries de, M.J. (Hans) 1730 w-z 0 – 1
  Thorig, H. (Harry) 1667 Gootjes, J. (Jeroen) 1569 z-w 1 – 0
  Timmerman, P. (Peter) 1578 Woudenberg, E.M. (Mart) 1555 w-z ½ – ½
  Bok, H. (Hidde) 1406 Koelewijn, J. (Jasmijn) 1026 z-w ½ – ½
  Diederen, M. (Maurice) 1232 Graaf de, C. (Calvin) 889 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1573 Gemiddelde Rating: 1561   3½-4½

2 Responses so far.

 1. Alwin van Ee schreef:

  De zet 19.Th7 is ietwat merkwaardig (klopt de notatie wel?), want 19.Th8 is mat in één!

 2. Hans De Lange schreef:

  Jo omschrijft m’n instelling goed. Iemand die uit de hoogste klasse om tactische redenen uitkomt voor het zwakste team in de laagste klasse…. Dat is niet erg sportief. 433 punten verschil in rating.

  M’n ‘partij’ ik heb zwart: 1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. De2 b6 4. g3 Pc6 5. c3 Bb7 6. Lg2 Qc7 7. O-O Le7 8. d4 cxd4 9. cxd4 Pb4
  ( 9… Pf6 10. Pc3 d5 )
  10. Lf4 d6 11. Tc1 Db8 12. Db5+ stuk kwijt.