• Het derde heeft wel een sateetje verdiend

  Posted on november 4, 2019 by in KNSB OZU 3

  Zittend vlnr: Wout, Ronald, Harry (in gesprek met Natasja), Alwin. Foto: Judith van Amerongen

  [door Alwin van Ee] Op Allerzielen speelde ons derde KNSB-team tegen het Nijmeegse UVS 4, hetgeen staat voor ‘Uit Vrienden Samengesteld.’ Zo’n eerste wedstrijd (in 6B) van het seizoen is altijd apart. Hoe staat het met de vorm? Hoe sterk is de tegenstander? Vooraf wisten we dat Nijmegen met een hoop routiniers kwam opdraven en dat we de kwestie niet moesten onderschatten.
  Al vrij snel zaten we tegen een 2-1-achterstand aan te hikken. Zowel bij Bert als bij Wout was er iets misgegaan. Gelukkig had Leo een vol punt gesleept.
  Judith zette haar tegenstander de hele tijd onder druk, maar deze verdedigde goed. ‘Waarschijnlijk had ik ergens toch uit het eeuwig schaak kunnen lopen, maar ik kon makkelijk ook een verliespoging doen. Remise dus denk ik wel terecht.’ Daarna ging het de goede kant uit. Hieronder treft u de twee winstpartijen van Pascal en Ronald aan. Zelf kreeg ik met zwart een Grand Prix-aanval over me heen, u weet wel, zo’n Siciliaan waarbij de onverlaten een pion op f5 offeren. Toevallig stond er in het laatste nummer van Schaakmagazine een special van Herman Grooten over deze variant. Niet dat ik dat artikel had gelezen, maar het lukte me toch de aanval af te slaan. Wit probeerde mij te f-lijnen en werd even later zelf stevig ge-g-lijnd.
  De winst van het team was binnen. Harry was nog langdurig bezig om een minder staand paardeneindspel te redden, waarvan hij achteraf zei: ‘Zo’n stelling die nog net niet slecht genoeg was om op te geven.’ Uiteindelijk moest hij de strijd staken. Met 4,5-3,5 komen wij evenwel goed uit de startblokken!
  De sfeer was uitstekend: it passed without incidents, zoals de Engelsen zouden zeggen. Schnitzels en sateetjes vonden hun weg door de hongerige schakerskelen, al of niet weggeklokt met een vrolijk drankje.

  En dan nu de hele partij van Pascal en de slotcombinatie uit de partij van Ronald. Vooral de kruiszet Pf3+ (na Df1x+) is heel fraai, alleen sloeg de tegenstander met z’n koning terug.

  (klik op de puntjes om te kiezen)

   

   

   

  Oud Zuylen Utrecht 3

  UVS 4

     
  Veen van, W. (Wout) 1875 Verstegen, C.A.M. (Christ) 1738 z-w 0 – 1
  Boittin, P. (Pascal) 1820 Hofman, L.E.A.G. (Lambert) 1732 w-z 1 – 0
  Gouma, R. (Ronald) 1818 Boer, B.J. (Bert-Jan) 1657 z-w 1 – 0
  Lardenoye, B. (Bert) 1663 Jamshedy, I.M. (Ismail) 1571 w-z 0 – 1
  Ee van, A.R. (Alwin) 1685 Fonteijne de la, F.V. (Frederik) 1530 z-w 1 – 0
  Thorig, H. (Harry) 1695 Nuland van, T.H.A.M. (Dirk) 1527 w-z 0 – 1
  Keijzer, L.F. (Leo) 1614 Felet, T.J.M. (Theo) 1642 z-w 1 – 0
  Amerongen van, J. (Judith) 1666 Jansen, S.A.J.N. (Sjoerd) 0 w-z ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1730 Gemiddelde Rating: 1628   4½-3½

Comments are closed.