• Het blondje van de week

  Posted on december 23, 2018 by in extern, SOS OZU 1

  Het was een zure nederlaag. De enige van Amersfoort – OZU1 van de avond. Rond een uur of elf hadden we een 2,5 – 1,5 achterstand. Maar de tijdnood naderde. De Kerst ook. Vrede hing in de lucht.  De eerste drie borden waren nog bezig. En Harm-Theo op bord 8. Tijdnood regeerde. In de ogen van de voorzitter was ik het “blondje van de week”. Het wordt dus weer blondeertijd.
  De teamcaptain, “het blondje” had na een fout in het middenspel geen partij neer. Wout speelde doorschuif Frans met wit. Er werd veel geruild wat leidde tot een gelijke stelling. Evert brandde zich niet aan te grote risico’s. En dat bloedde ook dood. Jan-Maarten stond in een Slavische hoofdvariant lang onder druk. Wit domineerde het centrum met zijn pionnen, gedekt door lopers en zware stukken. De zwarte dreigingen op de damevleugel bleken voldoende voor een half punt.

  23:00 dus, vier partijen bezig. Harm-Theo stond een pion en veel tijd voor. CP had lang het beste van de stelling, Ed had lang een kleine ruimte om te manoeuvreren tegen een tegenstander die kennelijk bloed rook. Sander’s koning stond onder druk, maar hij leek een kleinnood, een vrije d-pion en actieve torens te koesteren. Alle spelers hadden nog minder dan vijf minuten op de klok. Een situatie waar de mannen zich scheiden van de jongens.

  Ed was tevreden met een halfje. Zijn koning ging naar een veilig h3 waarmee de dreigingen afgewend waren. Het was hard werken. Harm-Theo baalde. Hij had duidelijk een halfje kunnen winnen. Zie het moment hieronder. CP heeft het in tijdnood altijd moeilijk. De remise was zeker terecht gezien de slotstelling. Maar er had meer in deze bijzondere partij gezeten.

  Kerst en vrede op aarde. 4-4 werd het. Mijn 0 werd gecompenseerd door Sander’s winst. Hij veegde zijn stukken opzij. Stroopte zijn mouwen op, en ging er voor zitten. Hij had een plan. Evert nam de notatie over. De d-pion rukte op. Torens vlogen de witte stelling binnen. Een paard nam een lange route om uiteindelijk als sterkste (en enigste) stuk uit de hectiek te komen. Met vaste hand werd het punt verzilverd.
  Binnenkort, in een ander stukje partijen van Jan-Maarten, CP en natuurlijk Sander’s mooie winstpartijen.

  S.G. Amersfoort 1

  S.C. Oud Zuylen Utrecht 1

  Dijk , W.R. (Rogier) 2036 Eeden van, E. (Ed) 2088 z-w ½ – ½
  Reedijk , P.J. (Peter) 2066 Blok , S. (Sander) 2062 w-z 0 – 1
  Grutter , T.J. (Tim) 1970 Gouw , C.P.T.H. (Carol-Peter) 1970 z-w ½ – ½
  Schuil , J.J. (Jeroen) 1966 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2012 w-z ½ – ½
  Chatinier du, A.L. (Gunie) 1905 Graaf de, E.G.A. (Evert) 1924 z-w ½ – ½
  Tissink , A.J. (Arjan) 1938 Weegenaar , B.W. (Bertrand) 1893 w-z 1 – 0
  Corpeleijn , M.F. (Maarten) 1907 Goor van, W. (Wout) 1816 z-w ½ – ½
  Schuit , E. (Edwin) 1751 Wagenaar , H.T. (Harm Theo) 1818 w-z ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1942 Gemiddelde Rating: 1948 4-4

One Response so far.

 1. Hans de Lange schreef:

  Goed zo Bertrand ! Ga door met verslaggeven, erg belangrijk en onderhoudend !!!!