• Half ei en lege dop voor Barneveld

  Posted on maart 17, 2016 by in extern, partijen

  a27140967267dbe903045d0e6f4e9239Het SGS-team trok na de overwinning op Hilversum vol goede moed naar het Barneveldse. De strategie was simpel, 2,5 punten halen. Er werd een jong team verwacht dat slechts voor de helft waargemaakt werd. De rest van de jeugd was druk bezig met Atletico – PSV. Aan het eerste bord verscheen niet de gedoodverfde kandidaat. Kevin vonden we op bord 3 tegen Wout van Goor. Wout werd rap op de damevleugel opgerold in een Pirc met h3 en a4. Tot zwart een dameoffer bracht. Wout hield het hoofd koel, pakte de dame, liet twee stukken gaan, pakte er weer één terug en na een half uur legde Kevin de koning om. De strategie van bordenwissel pakte verkeerd uit.

  In mijn partij tegen Van Surksum, een Engelse opening, volgt wit het bekende plan om op de koningsvleugel de lopers te ruilen, zwart bouwt druk op op de damevleugel. In het middenspel sluit wit zijn koning op, maar daar profiteer ik niet van (18…f5 bijvoorbeeld). Ik kom wat defensief te staan maar op de 35ste zet maakt een blunder. Het resterende eindspel vanaf zet 39 vond ik zeer complex. Na ruim 20 minuten tellen en afwegen (a4 is steeds een dreiging) hoe ik het paard en koning op de damevleugel ging krijgen. Ik miste daarmee de winst met Pd4 (en b4, Pc2). Een andere afweging was dat achter mij Wout van Veen inmiddels gewonnen had dus de 2,5 punten was bereikt bij een remise.

  Wout van Veen speelde met zwart een Hollands tegen een c3 en Lg5-opstelling. De koningsaanval die wit probeert op te zetten (f4 en g4) wordt met h5 en e5 simpel gepareerd. Hierna staat zwart al gewonnen. Rustig naspelen.

  Ed van Eeden aan bord bleef als langste zitten. In een verloren stelling met een toren tegen twee paarden en meer pionnen. Zijn commentaar was simpel: zijn tegenstander heeft niets fout gedaan. Hij investeerde veel tijd in offer en zetten die hij uiteindelijk niet heeft gespeeld.

  In de halve finale nemen we thuis op tegen de winnaar van Hoogland tegen Moira-Domtoren. Mocht het tot een finale komen, ja laten we daar van dromen, dan is dat wederom een thuiswedstrijd.

  [Event “SGS Beker Barneveld-OZ”]
  [Date “2016.15.03”]
  [Round “1”]
  [White “Van de Laar, Bruun”]
  [Black “Van Veen, Wout”]
  [Result “0-1”]

   

  [Event “SGS Beker Barneveld-OZ”]
  [Date “2016.15.03”]
  [Round “3”]
  [White “Van Surksum, Gert”]
  [Black “Weegenaar, Bertrand”]
  [Result “1/2-1/2”]

  Barneveld Oud Zuylen 1,5 2,5
  1. R. van Ee (Robin) E. van Eeden (Ed) 1 0
  2. B.P. van de Laar (Bruun) W. van Veen (Wout) 0 1
  3. K.B. van Brummelen (Kevin) W. van Goor (Wout) 0 1
  4. G. van Surksum B. Weegenaar (Bertrand) 0,5 0,5

   

   

Comments are closed.