• Haastige spoed… OZU 3 wint met ruime cijfers van Lekstroom 2

  Posted on november 24, 2019 by in KNSB OZU 3

  Foto: Judith van Amerongen

  [door Judith van Amerongen] Het 3e KNSB-team reisde af naar het verre Nieuwegein. Gelukkig bestaat dit team uit 9 spelers, want een dag van te voren meldde Wout zich af met griep. Omdat ik mezelf buiten het team had gelaten kon ik inspringen. Heel lang duurde mijn inval-avontuur niet. Mijn tegenstander schudde a tempo wat zetten in een soort van uitgesteld Wolga-gambiet uit de mouw. Dat het soms verstandig is om toch even na te denken bleek toen hij een gepende pion opspeelde, hetgeen hem zijn dame kostte. Na 35 minuten stonden we met 1-0 voor.

  Niet snel daarna was de stand weer gelijk. Ries verslikte zich in de opening en gaf een stuk weg. Zijn tegenstander strafte dit vakkundig af. De volgende uitslag liet wat langer op zich wachten. Inmiddels had ik een rondje door Vreeswijk gewandeld en een eettentje voor de avond geregeld. Bij terugkomst in de speelzaal tekende Harry voor zijn gebruikelijke halfje (Harry’s halfje is een begrip binnen het team, hoewel hij ook regelmatig gewoon een punt pakt).

  Intussen was Sinterklaas in Fort Vreeswijk gearriveerd. Gelukkig kon ik ze er nog net op tijd van overtuigen dat we in de speelzaal niet zaten te wachten op een bezoekje.

  Vervolgens won Pascal. Ook zijn tegenstander speelde naar de mening van Pascal veel te snel. De partij is bijgevoegd. Leo speelde tegen een oude bekende die ook niet hield van tijd gebruiken. In een toreneindspel wil dat toch soms wel handig zijn. In onderstaande stelling maakte hij de beslissende fout waardoor we er nog een punt bij konden schrijven. De beste man eindigde met meer tijd op zijn klok dan aan het begin van de partij. Wat is dat toch daar in Nieuwegein?

  Dat het ook anders kan beleefde Alwin tegen de inmiddels 84-jarige Karel den Boer. Al vroeg in de partij gebruikte deze enorm veel tijd. Alwin bleef maar koffie drinken om wakker te blijven, want dat was echt wel nodig. Alwin had twintig jaar geleden ook al tegen deze van Roodeschool tot Roosendaal bekende schaker gespeeld. Sterker nog: het was volgens de databank precies 20 jaar plus één dag geleden, tijdens de SGS-wedstrijd Nieuwegein 1 – Oud Zuylen 3. Toen kwam de Averbachvariant van het Konings-Indisch op het bord (Alwin had toen ook wit). Deze keer hoopte hij daar weer op, maar Karel verbaasde vriend en vijand met de Ragozinvariant van het Damegambiet (dus met Lb4), voorwaar een uiterst degelijke aanpak van de zwarte stelling. Alwin kwam evenwel met een gewiekst zijvariantje dat hij Dirk wel eens had zien spelen. Karel ging iets te rustig te werk, waardoor Alwin langzaam beter kwam te staan. Hij won uiteindelijk een stuk en even later vond Karel het wel goed. Toen waren Ronald op bord 1 tegen Arie Post en Bert op bord 4 nog over. Ronald speelde zijn vertrouwde GrandPrix-aanval. Arie meende ergens een kwaliteit te moeten geven en daarna tikte Ronald het vakkundig uit. Reactie van Ronald: “Alwin moest dan 20 jaar wachten op zijn volgende partij tegen Karel den Boer, ik vocht reeds eerder een duel uit met Arie Post. Bijna 35 (!) jaar geleden (24-1-1985 om precies te zijn). In de match Schaakclub Utrecht 4 tegen Vianen 2. Ik deed er wel langer over dan toen. Ook toen won ik, in 39 zetten. Ditmaal hield mijn tegenstander het 1 zet langer vol. Opvallend detail wel: in beide partijen (toen en nu) was mijn laatste zet b2-b3 de slotzet.”

  Bert kwam tot slot niet verder dan remise. Hij kreeg hiervoor een reprimande van Sinterklaas, die vond dat hij gewoon had moeten winnen. Wij als team konden ermee leven. Een ruime 6-2 overwinning. Volgende keer zullen we het een stuk lastiger krijgen tegen het talententeam van Almere.

  Lekstroom 2Oud Zuylen Utrecht 3

  Ronde: Ronde 2, klasse 6B

  Lekstroom 2

  Oud Zuylen Utrecht 3

     
  Post, A. (Arie) 1633 Gouma, R. (Ronald) 1818 z-w 0 – 1
  Benali, F. (Farid) 1615 Boittin, P. (Pascal) 1820 w-z 0 – 1
  Vlietstra, S.H. (Sung-Ho) 1602 Amerongen van, J. (Judith) 1666 z-w 0 – 1
  Temmink, A. (Arjan) 1550 Lardenoye, B. (Bert) 1663 w-z ½ – ½
  Boer den, K. (Karel) 1534 Ee van, A.R. (Alwin) 1685 z-w 0 – 1
  Rooijen van, P. (Peter) 1525 Thorig, H. (Harry) 1695 w-z ½ – ½
  Ibrahimy, F.F. (Fereydoun) 1507 Keijzer, L.F. (Leo) 1614 z-w 0 – 1
  Beld van den, S. (Sierd) 1454 Leeuwen van, M. (Ries) 1469 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1553 Gemiddelde Rating: 1679   2-6

2 Responses so far.

 1. Ronald schreef:

  Alwin moest dan 20 jaar wachten op zijn volgende partij tegen Karel den Boer, ik vocht reeds eerder een duel uit met Arie Post. Bijna 35 (!) jaar geleden (24-1-1985 om precies te zijn). In de match Schaakclub Utrecht 4 tegen Vianen 2. Ik deed er wel langer over dan toen. Ook toen won ik, in 39 zetten. Ditmaal hield mijn tegenstander het 1 zet langer vol. Opvallend detail wel: in beide partijen (toen en nu) was mijn laatste zet b2-b3 de slotzet (!) ;-)