toernooien

Guernsey 2022 (deel 3)

Het toernooi is ten einde. Ik ben erg blij dat het de organisatie gelukt is om het weer op poten te zetten. En het zijn stevige poten waarop het gezet is. Er is geld, een speellocatie en een organisator. Volgend jaar wordt het toernooi gewoon weer georganiseerd, in ongeveer dezelfde opzet.

De jongen met het metalen broodtrommeltje heeft met 4,5 uit 7 de ratingprijs onder de 1600 binnengesleept. Ik neem al mijn onvriendelijke woorden terug. Hoewel ik niet tegen ‘m gespeeld heb heeft hij mij ook geluk gebracht. In de drie ronden dat ik naast ‘m zat heb ik 2 remises en een winst binnengehaald tegen sterkere spelers. Totaal kwam ik uit op 3 uit 7 en een kleine ratingwinst.

De laatste partij bevatte een leuke eindcombinatie waarbij ik door een vork een stuk verloor en daar een dusdanige aanval voor terug kreeg dat mijn tegenstander zijn dame ging verliezen om mat achter de paaltjes te voorkomen. Dat bleek niet te kloppen. Bij de analyse met mijn tegenstander kwamen we er niet uit hoe de partij verder zou moeten gaan. Ik offerde nog een kwaliteit in de partij om zijn toren van de achterste lijn te krijgen. Dat offer was goed, maar ik zocht nog steeds naar mat. Dat zat er niet in, en ik verloor de partij. Herhaling van zetten zat er wel in, maar dat hebben we beiden tijdens de analyse niet gevonden. (partijfragment volgt)

Het afsluitende diner was altijd in het hotel waar ook het toernooi was (en waar de meeste deelnemers verblijven). In de nieuwe opzet is er een ander hotel op het eiland gevraagd dit diner te verzorgen. Dat hebben ze goed gedaan. Er was een touringcar geregeld die de deelnemers bij de verschillende hotels ophaalde om iedereen naar het diner te brengen. Aldaar aangekomen bleek dat er een tafelschikking gemaakt was voor de tien ronde rafels (met ieder 10 gasten). Dat was een domper, want we zijn gewend om altijd als dolle stieren de zaal in te rennen en ons met ons eigen groepje op één van de tafels te storten. Nu moesten we ons opeens netjes gedragen, en zat niet iedereen aan de tafel waar hij/zij graag had willen zitten. Verder verliep de avond eigenlijk hetzelfde als altijd. Drie gangen, een prijsuitreiking en een afscheidswoordje.

Peter Hoogakker (DRL) eindigde op 4 uit 7
Wim van Hoek (DRL) op 2,5 uit 7
Rolf Dijksterhuis (PK) op 3 uit 7
Dies de Dreu (PK) op 3,5 uit 7
Marc Jongerius op 3 uit 7