toernooien

Guernsey 2022 (deel 1)

Het was een aparte gewaarwording om na drie jaar weer terug te zijn op het eiland. Covid heeft wel wat sporen nagelaten, maar vooral ook door de brexit zijn veel winkels in de problemen gekomen. Ik kan me niet herinneren dat ik hier ooit eerder langdurig leegstaande winkelpanden heb gezien, maar nu zijn er meerdere. Guernsey maakte nooit deel uit van de EU en mocht dus ook niet mee stemmen over Leave or Remain. Ze zijn echter wel afhankelijk van Groot-Brittannië en hadden liever gezien dat die in de EU gebleven waren. Het is een ingewikkeld verhaal.

Ook qua toernooi is er veel veranderd. Het vertrouwde hotel wil het toernooi niet meer organiseren. Bruiloften zijn lucratiever, en de nieuwe eigenaren vinden schakers maar lastige wezens. De organisatie wil overigens ook geen zaken meer doen met het hotel, dus dat komt goed uit.

Er is een nieuwe locatie gevonden, midden in het centrum. Het concertgebouw/theater. Dit bestaat uit een omgebouwde kerk, met daaraan vast een aantal zalen die er nieuw bijgebouwd zijn. We spelen in het oude gedeelte, met glas in lood ramen en (iets te felle) studiolampen, maar het ziet er erg mooi uit. (foto’s volgen).

Er is een ruime keuze aan hotels omdat we in het centrum zitten. Alles is wel een flink stuk duurder dan voorheen, maar volgens de organisatie komt dat vooral omdat we drie jaar verder zijn, en in mindere mate omdat het in het centrum ligt. Het eten is ook 100 keer beter dan de laatste jaren in het Peninsula hotel.

Het aantal deelnemers is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Qua Nederlanders loopt het iets terug, lijkt het, maar er zijn veel nieuwe gezichten. De Belgische arbiter uit 2018 ken ik inmiddels aardig goed. Die kwamen we de vrijdag vóór het toernooi al tegen in St. Malo. (alwaar de boot naar Guernsey vertrekt). De arbiter uit 2019 speelt dit jaar zelf mee. (alsmede de Britse arbiter uit de jaren 2016 en eerder.)

Over uitslagen is nog weinig te zeggen. Zowel Dies de Dreu als Rolf Dijksterhuis speelden gisteren aan één van de vier topborden op het podium.

Indelingen en uitslagen staan op Chessresults, en er zijn een klein aantal haperende live borden

https://chess-results.com/tnr628064.aspx?lan=1&art=2&rd=3

https://view.livechesscloud.com/#c39e10ff-55d1-43f3-8efd-781cc9e469ce