• Oud Zuylen 1 – Amersfoortse houthakkers slaan plank mis

  Posted on september 22, 2013 by in extern, partijen
  Men klaagde wat over de te kleine borden en de te grote tafels.

  Het aanwezige materiaal liet ietwat te wensen over.

  3e Klasse KNSB: Amersfoort 2 – Oud Zuylen 1 2,5-5,5 – door Jo Drijver

  Ondanks het ontbreken van Arie Schwartz en Ed van Eeden, maar met behulp van Jan Maarten van den Boogaart en Huib Olij zouden we de eerste wedstrijd tegen het gepromoveerde Amersfoort 2 moeten winnen anders zouden we in het vervolg een groot probleem hebben, aldus Frans. Wij beschikten over Dirk Floor maar de tegenstanders over Dennis, Ron en Marcel Flohr. Deze kei-stedelingen zijn ‘berucht’ binnen de SGS en mogelijk ook elders. Geef ze wit en ze gaan in de aanval vanaf de eerste zet en hakken er driftig op los. Overigens reuze vriendelijke en aardige jongens die verder geen vlieg kwaad doen. Fijn om tegen te spelen of niet soms. Indertijd beschikt Amersfoort over een achttal dat bestond uit allemaal Flohrtjes maar gelukkig is die tijd voorbij. Ik moet er niet aan denken dat dat achttal zaterdag tegenover ons had gezeten. Nu stonden we al vrij snel met twee nul achter door een black-out van Frans en een te optimistische Wout die meeging in het geweld van de witspeler en de offers van wit kennelijk had onderschat. Hij werd er bijzonder fraai vanaf gezet. Gelukkig was de tegenstander van Huib van de gematigde tak van de familie en deed het wat rustiger aan en bood zelfs na een enorme afruil remise aan. Wel hadden ze inmiddels op die manier twee en een halve punt binnen.

  De overige spelers van Oud Zuylen deden het rustiger aan en waren meer aan het snoeien dan aan het hakken. De tegenstander van Marcel sloeg met de dame op b2 maar moest daarna in de verdediging. In een zeer moeilijke stelling won Marcel een stuk tegen een vrijpion die echter te achterhalen was. Winst voor onze clubkampioen aan het eerste bord. Dirk kwam niet met een winststelling uit de opening maar we weten allemaal dat hij uiteindelijk wel ergens een voordeeltje uit weet te peuren. Later begreep ik echter dat zijn tegenstander had geblunderd. Ik heb het niet gezien maar de partij kunt u hieronder naspelen. Jaap overklaste zijn tegenstander op de hem bekende wijze en wikkelde rustig af naar winst. Het drietal aan de top was bijna gelijktijdig klaar en kon buiten gaan genieten van het zonnetje.

  We stonden op dat moment met 3½-2½ voor en zouden gaan winnen gezien de stellingen bij Jan Maarten en Carol-Peter. De topman van GZZ speelt zeer geconcentreerd en liet zich niet afleiden door een gebrek aan de klok. De nieuwe speeltijd in de KNSB zorgde voor de nodige verwarring en niet alleen in Amersfoort. Je kunt onmogelijk zien of de klok juist is ingesteld. Bij Amersfoort beschikten ze gelukkig over moderne klokken waarop een menu zit voor de gewenste tijd. Na iedere zet komt er 30 seconden bij nog niet gebruikte tijd. Jan Maarten kreeg er voor zijn eerste drie zetten zelfs 16 minuten bij hetgeen wat overdreven overkwam. Heel rustig zette hij zwart onder druk; deze zette diens beide lopers vrijwillig buitenspel. Jan Maarten ging vervolgens ogenschijnlijk op de koningsvleugel aanvallen na de lange rokade. Tijdig verplaatste hij zijn torens echter naar de andere kant om met het overwicht aan stukken dankbaar gebruik te maken van de geringe bewegingsvrijheid van zwart. De partij is hieronder na te spelen.
  Om 17.00 uur was de wedstrijd van Amersfoort 1 tegen LSG 2 al afgelopen en zat alleen nog Carol-Peter te spelen in een bijna lege zaal. Hij heeft bij Amersfoort gespeeld en komt daar dus vele bekende spelers tegen. Ook zijn tegenstander van deze middag. Stapje voor stapje komt hij heel langzaamaan steeds beter te staan om vervolgens al offerend en drukkend met een sterke vrijpion de partij op fraaie wijze te beslissen. Een goed begin. De eerste punten zijn binnen.

  bord uitslag
  1. A. Tissink – Marcel van Os 0-1
  2. H. van Doorn – Dirk Floor 0-1
  3. G. de Chatinier – Jaap van der Tuuk 0-1
  4. Dennis Flohr – Frans Sanijs 1-0
  5. A. Miltenburg – Carol-Peter Gouw 0-1
  6. M. Flohr – Wout van Veen 1-0
  7. A. Burer – Jan Maarten van den Boogaart 0-1
  8. R. Flohr – Huib Olij remise

  Huib over zijn eigen partij: Op te brede tafels met te kleine borden trokken we om 13:05 uur ten strijde tegen Amersfoort 2 in de 3e klasse der KNSB.
  Dit seizoen met rigoureuze nieuwe tijdregels, namelijk 1,5 uur voor de eerste 40 zetten + 30 sec per uitgevoerde zet en vervolgens een half uur + 30 sec per uitgevoerde zet voor de rest van de partij. Bij aanname van de remise door mij hadden beide spelers nog ongeveer 5 minuten op de klok + nog 5 zetten x 30sec. Let wel: de 30 sec van de 40e zet heeft geen effect op het halen van de tijdlimiet!
  U begrijpt dat met deze nieuwe tijdregels de remise een acceptabel resultaat opleverde, alhoewel 34 … Ld5 zwart een iets beter staand eindspel oplevert. Ik dors het niet aan.
  Dat wordt wel even wennen aan die nieuwe tijdregel. Bovendien moet je blijven noteren. Ook binnen de laatste 5 minuten!!
  Uiteindelijk telt het teamresultaat 2,5-5,5 is een gedegen overwinning. Het is altijd fraai als je in de eerste (uit)wedstrijd de volle buit weet binnen te halen.
  Ik geef mijn partij zonder commentaar. Er waren momenten dat ik het wellicht beter had kunnen doen. Gelukkig maar dat Ron 25. Lxe4 miste!

  Hieronder de partij van Dirk. In een vrijwel gelijke stelling blunderde zijn tegenstander. Dirk sloeg toe en het was meteen gedaan met de koopman.

  Tot slot de partij van Jan Maarten, waarin hij de Draak bestrijdt.

Comments are closed.