• Gelijkspelen in Buren

  Posted on november 5, 2017 by in extern, partijen

  Bekend van de historische binnenstad, de Business School, het Marechaussee Museum en natuurlijk de schaakvrienden van Rivierenland. Kortom we trokken van stad naar tussen de rivieren. Het werd een gelijkspel, met twee duidelijke nederlagen, twee overtuigende winstpartijen en vier remises. We vertrokken met een , “er had meer ingezeten”. Zeker bij de partij van Harm Verbeek.

  Evert de Graaf kwam van ver (Maastricht) maar was het snelst klaar tegen OudZuylenUtrecht lid Evert Aalten. Een Slavisch waar al vlug de spanning uit was.

  Hans de Lange had iets voorbereid tegen de Morra. Zijn tegenstander weerlegde het f5 met slaan en een ingenieus Td7 en chaos op het bord, waarbij Hans nog wel sputterde. De huiswerk overhoring werd met een onvoldoende beoordeeld.

  Bertrand met wit remiseerde vanuit een Engelse opening met f5. Zwart wil wat op de koningsvleugel, wit komt op de damevleugel. Het liep voorspoedig. Bertrand brak in het centrum, nam initiatief maar mistte de kans op groter voordeel. De slotstelling was gelijk. Jammer.
  Wout van Veen trok de stand weer gelijk. Het Spaans middengambiet van zijn tegenstander werd subtiel aangepakt. In het kader van Schaakcuriosa volg de zwart koningswandel naar de onderste witte lijn. Partij hieronder.

  Freek kwam redelijk uit de opening, maar in het middenspel ging het mis. Vreselijk mis. De stelling deed pijn aan de ogen. Stukken stonden in, lijnen lagen open. Freek hield het nog lang vol omdat zijn tegenstander dreiging op dreiging te stapelen zonder echt materiaal te pakken. Toen dat eenmaal gebeurde was het snel over.

  Ondanks de achterstand waren we hoopvol gestemd. Erelid van OZU en speler bij Rivierenland Hans Bouwmeester kwam buurten en zag dat het goed was. Sander had zijn rug gerecht en trok ten aanval, Harm stond beter op het bord en de klok en Harm-Theo was bezig de ergste dreiging weg te nemen om zijn pluspion te rechtvaardigen.

  Sander rondde netjes af. Er was zelfs tijd voor subtiele zetjes, Kf1, bijvoorbeeld. Speel de partij rustig na en volg de les, zo rol je de koningsvleugel op.
  Harm-Theo kon zijn pluspion niet verzilveren, ongelijke lopers, verkeerde promotieveld. Remise was het eindresultaat.

  In tijdnood was de tegenstander van Harm Verbeek al een poosje. Hij werd geholpen door Harm die een complexe, en we dachten winststelling, ging vereenvoudigen met 40 minuten tegen 40 seconden op de klok. Zelfs met een loper meer was het link. Gelukkig mistte zijn tegenstander een matnetje. Uiteindelijk was er geen winstmateriaal meer te vinden en ging er een diepe zucht door de zaal.

 • Commentaar Wout van Veen:
  De opening verliep in wits voordeel: … 8 b7-b5 is te vroeg, beter gelijk 8 …. Lf8-e7; het voordeel van wit wordt binnen de perken gehouden door het sterke 10 … Pc6-a5. 13 Lc1-f4, op ons niveau een bijna vanzelfsprekende zet, wordt door het digitale monster afgekeurd, waarna het na de volgende 3 zetten een gelijke stelling oplevert i.v.m. het sterke 17 … c5-c4. Na 24 … Te8-e2 staat zwart een fractie beter. Uit het vervolg blijkt dat wit ‘erdoorheen zit’ want hij geeft de partij eigenlijk gewoon weg. Ik vond de (39e) slotzet van wit Te7-e1 schaak leuk, omdat het bij (heel) oppervlakkig beschouwing lijkt alsof deze toren gedekt staat door f2 en in een moment van nonchalance – bij mij niet onbekend op het eind van een partij- zwart verleid wordt tot 39 ….Td1xe1???.

  Bij mijn weten is het mij nog nooit gelukt in een overgang van midden naar eindspel, met de zwarte koning de onderste (=eerste rij) te bereiken.

  Rivierenland 1 – Oud Zuylen Utrecht 3 4 – 4
  1. W.H.J. Kruimer (Wim) S. – Blok (Sander) 0 – 1
  2. E. Aalten (Evert) – E.G.A. de Graaf (Evert) 0,5 – 0,5
  3. M. Agterberg (Mark) – B. Weegenaar (Bertrand) 0,5 – 0,5
  4. P.R. – Friesen (Philippe) – F. Busstra (Freek) 1 – 0
  5. R. Veenhoff (Rudy) – H.T. Wagenaar (Harm Theo) 0,5 – 0,5
  6. G. Kampstra (Gert) – H.J.G. de Lange (Hans) 1 – 0
  7. A.C. Liefbroer – H. Verbeek (Harm) 0,5 – 0,5
  8. W.F. Veldmeijer (Freek) – W. van Veen (Wout) 0 – 1

Comments are closed.