• Een doordeweekse zaterdagmiddag in het Huis

  Posted on november 1, 2014 by in extern

  Arie kijkt hoe Ed het doet. JM tegen CP en Jaap op de voorgrond.

  Het op papier iets sterkere HSG kon dat niet waar maken en was nog bijna ten onder gegaan tegen ons eerste achttal. Hoe dat mogelijk was, leest u in het volgende verslag van Jo Drijver.
  Alle ingredi?nten voor een gezellige middag in ons clublokaal waren aanwezig. Daar was in de eerste plaats het roemruchte Hilversums Schaakgenootschap, vele malen kampioen van Nederland, dat zich heeft af laten zakken om Oud Zuylen een lesje te leren. Bovendien hadden ze een van onze ?jeugdspelers? aan het begin van het seizoen weggekaapt om zich te versterken en ons te verzwakken. Ook wilden ze zoveel mogelijk gegevens inwinnen over de strijdwijze van OZ. Maar ze hadden iets over het hoofd gezien. Ook wij hadden ons bewapend met een wapen dat we tot het laatste moment geheim hadden gehouden. Een complete verrassing voor HSG en voor onze toeschouwers. Arie Schwartz zat na 1? jaar weer achter het bord en dat boezemde uiteraard ontzag in. We waren vreselijk benieuwd hoe dat zou gaan en hijzelf niet in het minst. Daarnaast was de zaal verder gevuld met de ?veteranen? van de SGS die begonnen aan de lange race om het kampioenschap. Niet alleen Ries van Leeuwen en Arnold Heesbeen maakten hier deel van uit maar ook Evert Aalten die graag weer eens zijn oude makkers aan het werk wilde zien. (Gedrie?n haalden ze 50%: winst Evert, remise Ries en verlies Arnold.)
  jo-CP-arnold-ed-jaapDe wedstrijd tegen HSG was uitermate spannend en ging aardig gelijk op waarbij het zelfs leek dat OZ in het voordeel was. Het spektakel begon bij Ed die in een ?wilde? opening een stuk offerde. Het leek veelbelovend maar was het niet. Zijn tegenstander verdedigde zich uitermate kundig en wist alle gevaren te omzeilen. We begonnen derhalve met een 1-0 achterstand en moesten maar zien het recht te trekken. De drie remises die volgden werkten daar niet aan mee. Marcel moest zich taai verdedigen om de stelling in evenwicht te houden, Babis offerde een pion om te kunnen gaan aanvallen maar dat sloeg niet door en Frans leek beter te staan, maar de stelling werd min of meer gesloten en ook hier werd de vrede getekend. En toen was daar Jan Maarten. Hij speelde tegen Carol Peter en geen wonder dat deze partij de meeste aandacht trok. CP maakte gebruik van zijn grote openingskennis, bezette de beste velden, pikte de halfopen lijnen en begon aan een dreigende aanval die naar winst moest leiden. Maar JM heeft iets ?geniepigs? in zijn spel. Al verdedigend pikte hij soms een pionnetje mee voor later. Als dan de aanval niet doorslaat en de grote stukken verdwijnen van het bord blijkt hij een beslissende voorsprong te hebben in pionnen. Ook nu weer en zowaar trok hij aan het langste eind (nu een vaste basisplaats en al 2 uit 2!) en bracht hij de stand weer in evenwicht (2? – 2?) . De laconieke reactie van CP: ?zie het maar als een vriendendienst?. De spanning werd hiermee tot een kookpunt gebracht. Dirk wilde revanche voor zijn nederlagen in de vorige competitiewedstrijd en de bekerwedstrijd. Het ging ouderwets. Hij sloot zwart helemaal op en kon vervolgens rustig gaan bepalen hoe hij jm-ed-jo-arie1nov2014het uit zou maken. Een wanhoopspoging van zwart met een oprukkende pion werd door de koning gestuit en vervolgens de klus geklaard. En na een achterstand stond OZ plotseling voor. Zouden we voor een sensatie zorgen? Nee, net niet. Jaap heeft ergens heel goed gestaan, ook volgens zijn tegenstander, maar zag toch geen kans om het werkelijk voortreffelijke verdedigingsspel van wit te ontregelen. Uiteindelijk werd de achterstand van een kwaliteit, naast het prima spel van wit, hem te machtig. En wie was de speler met de langste adem, die alle aandacht naar zich toetrok. Juist Arie. Alsof hij nooit was weggeweest. Zelfs dachten we met z?n allen dat hij ging winnen. Er was er echter ??n die het beter had gezien en het werd remise. In dat geval stonden de beste stuurlui niet aan wal. De reactie van Arie: ?Als ik er niet zo lang uit geweest was, had ik waarschijnlijk wel gewonnen?. Mijn reactie: ?zonder Arie hadden we waarschijnlijk verloren?. Wat zijn we blij met zijn weder opstanding. We hopen dat het naar meer smaakt.
  (De geplaatste foto’s zijn gemaakt door de echtgenote van Arie, daarvoor onze hartelijke dank.)

  T Oud Zuylen

  2120

  HSG

  2089

  4

  4

  1. Jaap van der Tuuk

  2214

  Kees Nagtegaal

  2224

  0

  1

  2. Dirk Floor

  2169

  Wim van der Wijk

  2150

  1

  0

  3. Marcel van Os

  2151

  Daan Bes

  2097

  ?

  ?

  4. Babis Lazaridis Herman van Engen

  2043

  ?

  ?

  5. Jan Maarten van den Boogaart

  2070

  Carol-Peter Gouw

  2054

  1

  0

  6. Frans Sanijs

  1956

  Vincent Pandelaar

  2088

  ?

  ?

  7. Ed van Eeden

  2051

  Jorgen Henseler

  2109

  0

  1

  8. Arie Schwartz

  2229

  Johan Lindeman

  1950

  ?

  ?

   

Comments are closed.