• Eerste ontsnapt tegen Wageningen

  Posted on november 3, 2013 by in extern, partijen

  Altaar voor El día de los muertos (Allerzielen) in Mexico

  Altaar voor El día de los muertos (Allerzielen) in Mexico

  Op Allerzielen ontving Oud Zuylen 1 het eerste team van Wageningen. Het is de dag dat een goed katholiek dient te bidden voor de zielen die nog in het vagevuur vertoeven en dus nog twee uitgangen hebben: hemel- of hellepoort. Gelijkspel bestaat niet in de katholieke leer. Gelukkig wel in het schaakspel: het werd 4-4. Hierna volgt een verslag van meervoudig wedstrijdleider en reporter Jo Drijver, als altijd ter plaatse.
  Helaas geen uitgebreid verslag van alles wat zich op de borden heeft afgespeeld. Als wedstrijdleider van zowel Oud Zuylen – Wageningen als het veteranenkampioenschap van de SGS kwam het teamleiderschap van het eerste onder druk te staan. Bovendien speelden we niet in ons eigen lokaal maar in studio 3 op de eerste verdieping. Een prachtige zaal maar toch een beetje krap voor 17 partijen en de nodige toeschouwers. Eén partij moest zelfs in de hal beneden worden gespeeld omdat de oude schoolgebouwen niet voor iedereen geschikt zijn. Over medewerking van de beheerders van het Huis aan de Werf niets dan lof.
  Helaas is de bar een eind weg maar het is me gelukt om de 30 consumpties ongeschonden de trap op te krijgen. Wel lastig als bij sommige kopjes geen suikerklontjes liggen of het melkkannetje nog beneden staat. Bewegen is gezond en gelukkig had ik alle medewerking van mijn superluitenant Ben van der Velden.
  Er werd nogal optimistisch gedaan over de te spelen wedstrijd, maar wat viel dat tegen. Het begin was al niet goed. Ed offerde een pion en toen we tot de conclusie kwamen dat hij deze nooit meer terug zou zien liet hij zijn dame insluiten en was het snel afgelopen. Nog steeds moeite met de concentratie? Naast hem Carol-Peter die fanatiek ten aanval trok op de damevleugel terwijl zijn tegenstander zijn heil aan de andere kan zocht. CP ging net iets te ver waarna hij volkomen werd verrast door een fraaie combinatie van wit waardoor of een kwaliteit verloren ging of de dame werd opgesloten. CP koos voor het laatste maar ook dat werd hem fataal. Een 2-0 achterstand en somber kijkende Ouzuylenaren.
  Vervolgens een sprankje hoop. Jaap ziet nu, op eigen verzoek, in de luwte zodat hij de punten weer aaneen kan rijgen. Afwachtend in de opening en vervolgens oprukkend waar dat mogelijk is. Zet de stukken goed, onderkent de gevaren en maakt het zijn tegenstander lastig in moeilijke stellingen. Wit offerde een stuk tegen wat pionnen maar daar ligt Jaap niet wakker van. Door twee remises van Dirk en Jan Maarten kwam de tussenstand op 3-2 voor de bezoekers. Dirk kon niet echt loskomen en moest er alles aan doen om de stelling in evenwicht te houden. Jan Maarten zat in een stelling waar aan beide kanten het uiterste van de concentratie werd gevraagd. Het bleef in evenwicht maar helaas heb ik de laatste zetten niet kunnen zien. Ik kreeg de indruk dat wit middels eeuwig schaak de remise op het bord bracht. Op zaterdag tikte ik de uitslagen in en zag bij Jan Maarten een rating van 2001. ’s Zondags controleerde ik alles nog eens op de site van de KNSB en toen had hij plotseling een rating van 2058. Wij hebben hem inmiddels om uitleg gevraagd. Overbleven nu de partijen van Wout van Goor, Marcel van Os en Frans Sanijs. Bij Marcel was het zeer ingewikkeld, Wout speelde een lastig eindspel met aan beide zijden koning, paard en vier pionnen en Frans ploeterde voort in een vrij dichtgetimmerde stelling. Wout verloor een pion en bovendien beschikte zijn tegenstander over de verst verwijderde vrijpion. Een pluspunt zoals Marcel ons dat heeft geleerd op de lesavonden. Mogelijk kan hij het eindspel van Wout nog een keer behandelen. Of er fouten zijn gemaakt weet ik niet maar het langdurige gevecht eindigde in remise. Bij Marcel werd het ook remise en hiermee bewees hij weer eens dat de clubkampioen, zoals vroeger in het reglement stond, recht heeft op het eerste bord en daar best gebruik van mag maken. En dan Frans. Rustig en beheerst en volop geconcentreerd. Hij wilde wat goed maken en zou tot het uiterste gaan. Dat deed hij ook en hoe. Iedereen verwachte dat de partij remise zou worden maar Frans dacht daar anders over. Op een slinkse manier wist hij binnen te komen. Offerde een paard maar zwart accepteerde dat niet. Het paard kon nu rustig wat pionnen opeten waarna het snel was gebeurd. Het leverde Oud Zuylen alsnog een wedstrijdpunt op. Voor de poorten van de hel weggesleept zoals dat heet. Na afloop werd er druk geanalyseerd en hoorde ik zelfs zeggen dat zijn tegenstander had kunnen winnen. Ik geloof het niet.

  (naschrift Alwin van Ee) Hieronder de partij van Ed. We zien hoe hij een variant uit de oude doos haalt (6.Pc3 kwam een halve eeuw geleden vaker op het bord) om zijn tegenstander uit evenwicht te brengen. Jakow Estrin beoordeelt die zet in “Theorie und Praxis des Zweispringerspiels” als “Interessant aber ungenügend.” Hoewel dat boek uit 1982 is, heb ik geen aanleiding kunnen vinden waarom dat oordeel achterhaald zou kunnen zijn. Maar in een praktische partij wellicht een goede keuze. Een paar zetten later verliest Ed evenwel zijn dame.

  Oud Zuylen 1 rating Wageningen 1 rating uitslag
  1. Marcel van Os 2100/2108 Hendrik Marks 2255/2255 remise
  2. Dirk Floor 2171/2175 Jef Verwoerdt 2033/1997 remise
  3. Jaap van der Tuuk 2190/2193 Clemens de Vos 2024/2024 1 – 0
  4. Ed va Eeden 2121/2097 Martijn Naaijer 1958/1971 0 – 1
  5. Carol-Peter Gouw 2045/2034 Tjerk Sminia 2005/2005 0 – 1
  6. Frans Sanijs 2010/1992 Cees van de Waerdt 1921/1923 1 – 0
  7. Jan M. v.d. Boogaart 2001/2058 Erik Smaling 1976/1976 remise
  8. Wout van Goor 1851/1840 John Stigter 1864/1863 ½ – ½

  Het voorste getal geeft de rating op zaterdag; het tweede de rating op zondag.

Comments are closed.