• Fysiek Schaak!

  Posted on augustus 8, 2021 by in jeugd, nieuws, NK C, NK C Meisjes, toernooien, zomerschaak

  Ook al is het zomervakantie en is er geen reguliere schaakavond, er wordt toch volop geschaakt! Elke week is het zomerschaak op de club waar een ieder die dat wil kan meedoen met een snelschaak of rapid toernooitje of een gewone partij kan spelen onder het genot van een hapje en een drankje.

  Duncan Elferink Jeugdkampioen seizoen 2020-2021 in het midden, Leon links en Isafara rechts van hem

  De schaakjeugd heeft de vakantie in de voorlaatste schoolweek begin juli afgesloten met het OZU Jeugd Zomertoernooi. Voordat begonnen werd met het toernooi werden de bekers uitgereikt aan de top 3 van de Interne Competitie van de jeugd. Gelukkig zijn er dit seizoen, ondanks wederom een lange lockdown online lichess periode, toch veel gewone fysieke jeugdschaakavonden geweest. Zodoende konden we de Interne Competitie toch in stijl afsluiten. Wie de top 3 zou vormen was bekend inmiddels maar in welke volgorde nog niet. Duncan Elferink is de jeugdkampioen van het seizoen 2020-2021 geworden. Op de voet gevolgd door broer Leon Elferink en Isafara Gergin. Zij kregen hun welverdiende bekers.

  Het was volle bak die laatste avond. In 6 poules van 4 werd gestreden om de eer. De winnaars van de poules ontvingen een vrolijk gekleurde schaaksleutelhanger en iedereen kreeg lekkers mee naar huis. Poule 1 was uiteraard de zwaarste poule. Daar werd hard gestreden maar slechts 1 iemand had een 100% score en werd de winnaar, dat was Isafara Gergin.

  Het was een leuke, gezellige en drukke afsluiting van wederom een vreemd schaakseizoen voor de OZU jeugd.

  Simultaangever Kiri Arnold (A Jeugd topper)

  Voor de fanatieke schaakjeugd was en is deze zomervakantie wat betreft schaken nou niet bepaald de tijd om op de lauweren te rusten. Leon en Duncan deden mee met het eerste mega grote meerdaagse fysieke schaaktoernooi dat de KNSB organiseerde in het kader van het Olympisch Festival in de Sportcampus Zuiderpark te Den Haag. Wat een feest was het daar. Iedereen snakte naar fysiek schaak en door de ruime opzet in het complex was alles corona technisch ook nog eens goed georganiseerd. We vonden er Utrechtse schakers die er overigens niet schaakten maar Go speelden, want tegelijkertijd werd er ook een Europees Go toernooi gehouden. Duncan werd tweede in zijn groep en Leon bereikte 50% in de zijne. Heerlijk dagenlang echt schaken in plaats van dat snelle online. Elke dag waren er simultaangevers waar tussen of voor de rondes aangeschoven kon worden.

  Het fysieke NK voor de Jeugd ABC werd ook alsnog gehouden en eveneens dus midden in de vakantie. Het was al online gehouden, maar gelukkig voor de geplaatste jeugd kwam er alsnog een fysiek toernooi in Almelo. Een week lang werd er gestreden door onder andere Kobe bij de Jeugd C en Isafara bij de Meisjes C. Isafara Gergin speelde een geweldig toernooi en werd terecht de Nederlands Kampioene Meisjes C!  Al een dag voor het toernooi was afgelopen was zij niet meer te kloppen. Kobe had een zwaarder toernooi in de Jeugd C, maar kan zeker trots zijn op een aantal mooie eindspeloverwinningen. Hij werd 6de.

  Eind augustus, begin september staan de eerste fysieke Grand Prix toernooien voor de jeugd en ook de gebruikelijke rapid toernooien voor de senioren weer in de planning. Als alles goed gaat, belooft het nieuwe seizoen weer volop echt schaak voor iedereen. Eind september wordt ook alsnog het fysieke NK voor de Jeugd D georganiseerd en mag Duncan aldaar zijn opwachting maken.

  Laten we genieten van de zomerschaak en van de voorpret van al het fysieke schaak dat in het verschiet ligt!

  Zie voor details, analyses en foto’s NK Jeugd ABC en het Olympisch Festival

Comments are closed.