• Fanatieke trainers, fanatieke jeugd!

  Posted on april 13, 2020 by in Corona, intern, jeugd, Online

  Vorige week was de tweede online OZU jeugdschaakavond. Alweer meer jeugd heeft de weg naar online OZU inmiddels kunnen vinden! Deze keer deden er ook nog wat meer trainers mee. Zij waren zeker zo fanatiek, zo niet fanatieker, dan de jeugdspelers. Ook leuk om te zien dat het echt hard tegen hard ging als zij dan tegen elkaar uitkwamen. Meester Luca stak dit keer met kop en schouders boven alle andere deelnemers uit en eindigde met alleen maar gewonnen partijen terecht als winnaar.

  Luca was echt op dreef in de partij tegen meester Ton. Hij ging direct over in de Koningsaanval en dat was dodelijk. Een snelle mat was het gevolg. Meester Bart werd tweede en derde werd jeugdspeler Leon.

   

  Jonah had tegen meester Guus ook een mooie partij. Guus stond de hele tijd beter, maar Jonah vocht terug. Toen Guus in de 23ste zet een pion weggaf, kon het eigenlijk niet anders dan remise worden. En dat werd het dan ook. Echter, niet voordat beide spelers hardnekkig doorspeelden tot op hun koningen!

  In de chat werden partijen summier van commentaar voorzien en werden kleine inzichten opgedaan. Online als ‘spectator’ meekijken met de partijen is erg leuk en leerzaam. Je wilt soms wel tegen het scherm roepen: doe nou niet! Maar dan gebeurt het natuurlijk toch, de loper wordt weggegeven, maar de fout wordt niet gezien door de tegenstander, en zo komt ook zo’n partij weer in een evenwicht. Heel leerzaam als de jeugd even door de eigen partijen van vorige week of die daarvoor heen klikt, want een volgende keer sommige fouten niet meer maken, kan je spel aanzienlijk scherper maken. Iets wat eveneens geldt voor de senioren trouwens. Niet alleen de eigen partijen zijn interessant natuurlijk. Kijk ook even naar de partij tussen Samit en Siebe. Samit wint met wit hier. Siebe raakt al snel de dame kwijt aan Samit. Samit ruimt vervolgens beide torens op en na wat heen en weer geschuif en het promoveren van een pion tot tweede dame, is het vervolgens snel bekeken. Ook leerzaam is de partij tussen Tessa en Jeevan, die gewonnen wordt door Tessa. Tessa stond al vanaf het moment dat Jeevan zijn loper weggaf gewonnen, maar het echte mat zetten had veel sneller gekund. Het overgrote deel van die partij werd beslist door dame-zetten. Jeevan had Tessa’s dame zelfs in een onbewaakt moment kunnen slaan, maar zag dit niet. Voor de afloop van de partij had dit overigens niet uitgemaakt, Tessa stond zelfs dan nog steeds gewonnen.

  Morgen gaan we weer spelen en dan wordt het zaak alle meesters voorbij te streven. Op naar een plaats 1, 2 en 3 met alleen maar jeugd!

Comments are closed.